https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Slovenci na Svetovnem srednješolskem debatnem prvenstvu na Tajskem v osmini finala

22.08.2014 ob 9:00  

Na Tajskem se je zaključilo 26. svetovno srednješolsko debatno prvenstvu, na katerem se je ekipa slovenskih debaterjev, med katerimi je bil tudi dijak ljutomerske gimnazije Urh Lukman, med 45 državami uvrstila med 16 najboljših na svetu.


Slovenijo so predstavljali naslednji člani debatnih klubov, ki delujejo pod okriljem nacionalne debatne organizacije Za in proti, zavoda za kulturo dialoga: Urh Lukman iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Egon Peršak iz Druge gimnazije Maribor, Lučka Guna iz Gimnazije Litija in Kristina Rožanc ter Peter Adamič iz Gimnazije in srednje ekonomske šole Trbovlje. Mentorica Bojana Skrt, direktorica Za in proti, jih je na prvenstvo pripravljala skoraj 10 mesecev.

Debatne teme, nasprotniki in rezultati:

  1. Post-revolucionarne države bi morale sodne procese proti bivšim voditeljem predati  Mednarodnemu kazenskemu  sodišču. (izgubili z Južno Afriko 3 proti 0).
  2. Samo državam z liberalnim demokratičnim redom bi morali dovoliti, da gostijo največje športne dogodke. (zmagali proti Tajvanu 3 proti 0).
  3. Zapornikom bi morali dovoliti, da sodelujejo v poskusih za zdravila v zameno za nižjo zaporno kazen. (zmagali proti Kuvajtu 3 proti 0).
  4. Podjetja bi morala plačevati študentsko prakso. (izgubili z Arabskimi Emirati 2 proti 1).
  5. »Turizem revščine« povzroča več škode kot koristi. (zmagali proti Bangladešu 3 proti 0).
  6. Otrokom, ki niso cepljeni proti nalezljivim otroškim boleznim, bi morali prepovedati hoditi v šole.(zmagali proti Indiji 2 proti 1.
  1. Verskim institucijam, ki ne priznavajo enakopravnosti porok, bi morali odvzeti status organizacij, ki ne plačujejo davkov. (izgubili proti Tajski 2 proti 1).
  2. Ukinimo patente za zeleno tehnologijo (zmagali  proti Litvi 3 proti 0).

V osmini finala so na temo »Obrekovanje bi morali nehati sodno preganjati« debatirali z končnimi finalisti - Južno Afriko in izgubili. V osmini finala so bile še: Južna Afrika, Irska, Anglija, Kanada, Malezija, Avstralija, Nova Zelandija, Grčija, Peru, Nizozemska, Indonezija, Kitajska, Pakistan, Singapur, Filipini, Slovenija, zmagala je ekipa iz Anglije. Uvrstitev v osmino finala je za  slovenske debaterje izvrsten uspeh, saj za razliko od debaterjev drugih udeleženk ne prihajajo iz privatnih šol, ne iz šol z angleškim učnim jezikom, in se angleščine v šoli učijo le 3 ure tedensko.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.