https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Nova turistična pot - S Puchom po Prlekiji

Ljutomer, 01.09.2014 ob 14:40  

V soboto, 30. avgusta, so v prostorih Prleškega društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine »Johann - Janez Puch« (Društvo J. J. Puch) v Ljutomeru slovesno odprli turistično tematsko pot, ki povezuje 15 večjih zasebnih zbirk starodobnikov s preko 140 eksponati. Prav tako so predstavili zbornik Lotmerški puchovci in novo brošuro »S Puchom po Prlekiji«.


Projekt Muzeji premične tehnične dediščine Prlekije je prijavilo Prleško društvo za ohranjanje tehnične kulture in dediščine »Johann – Janez Puch« z namenom vključitve tehnične kulture in dediščine v turistično ponudbo območja LAS z vzpostavitvijo mreže muzejev in tematske poti.

Celotna vrednost projekta je 27.920,00 evrov, od tega jih je 19.822,00 evrov sofinanciranih iz naslova LEADER, Društvo J. J. Puch pa je zagotovilo 8.098,00 evrov lastnih sredstev.

Projekt je bil izpeljan v dveh fazah. Najprej se je popisalo in prikazalo ohranjeno premično tehnično dediščino J. J. Pucha na območju LAS Prlekija (s popisom in  vzpostavitvijo registra starodobnikov na območju ter s pripravo in izdajo Puchovega zbornika »Lotmerški puchovci«) ter ureditvijo Puchovega muzeja v Ljutomeru. Evidentiranih je bilo preko 300 starodobnih vozil, od tega se jih samo na območju območju LAS Prlekija nahaja blizu 250 eksponatov. Hkrati se je identificiralo 15 večjih zasebnih zbirk starodobnikov s preko 140 eksponati.

V nadaljevanju projekta pa se je vzpostavila mreža muzejev zasebnih zbirk premične kulturne dediščine in vzpostavila se je turistična tematska pot »S Puchom po Prlekiji«. Prav tako se je v drugi fazi pripravilo in natisnilo brošuro »S Puchom po Prlekiji«, v kateri je predstavljena mreža 15 muzejev - zasebnih zbirk tehnične kulturne dediščine članov društva.

Tematska pot »S Puchom po Prlekiji« obsega tri krožne poti

Turistično tematsko pot »S Puchom po Prlekiji« sestavljajo tri krožne poti po območju LAS Prlekija, ki smo jih poimenovali »Pot konjskih moči« -  območje občin Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej, »Slatinska pot« - območje Apače, Gornja Radgona, Radenci, Križevci in Sv. Jurij ob Ščavnici in »Jeruzalemska pot« - območje Ljutomer, Ormož, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž. Vse tri poti so povezane s Puchovo domačijo v Juršincih in razglednim stolpom na Gomili, ki je posvečen velikemu izumitelju. Poti vodijo mimo ljubiteljev starodobnikov s področja Prlekije, ki so pripravljeni obiskovalcem pokazati svoje zasebne zbirke. Nekateri bodo obiskovalke in obiskovalce s svojimi starodobniki celo zapeljali po lepi prleški pokrajini.

Zbrana in urejena tehnična dediščina, ki jo je članom društva v več kot 20 letnem delovanju uspelo zbrati, obnoviti in ohraniti, je z ureditvijo muzejske zbirke in s povezovanjem zasebnih zbirk v mrežo muzejev območja LAS, postala bolj dostopna javnosti in zanimiva tudi za obiskovalce od zunaj. Prav s tem namenom je v brošuro »S Puchom po Prlekiji« vključenih še 21 muzejev in zasebnih zbirk območja ter turistične informacijske točke, na katerih lahko obiskovalci dobijo dodatne informacije o turistični in drugi ponudbi območja LAS Prlekija.

Pred otvoritvijo poti je delo društva pohvalil predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil (Zveza SVS) Janko Uratnik, ki je izpostavil pomen ohranjanja starodobnih vozil na cestah ter obujanje ter ohranjanje tradicije za prihodnje rodove. Obenem je dodal, da bo projekt izpostavil kot primer dobre prakse na Generalni skupščini mednarodne organizacije FIVA, ki bo potekala novembra v Budimpešti na Madžarskem, kjer bodo pedstavniki iz 46 držav.

Predsednik Društva J. J. Puch Milan Belec pa je povedal, da pripravljajo tudi angleški in nemški prevod brošure, ki bi bila dostopna tujim turistom.

Po predstavitvi tematske poti, zbornika in brošure so pred prostori društva oz. Puchovega muzeja odkrili spominsko ploščo ob 100-letnici smrti Johanna Janeza Pucha.

Sobotna otvoritvena vožnja je potekala mimo štirih muzejev. Na pot so se odpravili izpred Puchovega muzeju v Ljutomeru, ter se odpeljali v Radence, kjer imata svojo zbirko Albina in Vlado Perkič. Nato so šli do Stare Nove vasi na ogled zbirke Vojmirja in Cilke Zamuda, pot pa so zaključili pri zbirki Franca in Mimice Hriberšek v Presiki. Otvoritvene vožnje so se udeležili tudi ljubitelji starodobnikov s Hrvaške in z Madžarske.

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.