https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nastajanju Lainščkovega romana sledili na Facebooku

19.09.2014 ob 7:05  

Feri Lainšček, ki rad uporablja sodobna elektronska izrazna sredstva za predstavitev svojega dela, se je tokrat lotil interaktivnega nastajanja romana Strah za metulje v nevihti. Tako je 35 poglavij prvega dela romana objavljal na družbenem omrežju Facebook, kar je spremljajo kar 1614 bralcev.

Dele romana, ki jih je znameniti prekmurski pisatelj objavljal na spletnem omrežju med 6. julijem in 14. septembrom, je spremljalo 1614 sledilcev, od tega 451 iz Ljubljane in 32 iz tujine. Med bralci, katere kar v 82 odstotkih predstavljajo ženske, so v komentarjih večinoma opisovali svoja doživljanja branja in podajali mnenja, manj pa je bilo pripomb in sugestij, namenjenih neposredno avtorju.



»Tako sem na Facebook profilu tega romana objavljal strani knjige z zamikom 10 strani, kajti roman je še bil v nastajanju. Odgovori bralcev so bili zanimivi, zvedel sem še obilo podrobnosti o življenju v Jugoslovanski ljudski armadi. Splošen odziv bralcev je bil ugoden. Dejansko je roman nastajal interaktivno. Bralci sicer niso vplivali na sam potek zgodbe, so za pripomogli k nekaterim podrobnostim, za katere prej nisem vedel, morebiti pa je bil tudi kak nezaveden vpliv,« je svojo izkušnjo za Delo opisal Lainšček ter dodal, da je takšna oblika nastajanja romana vzbudila v nekdanjih jugoslovanskih republikah večje zanimanje, kot pa prevodi njegovih del v njihove jezike.

Tako je objavljanje romana Strah za metulje v nevihti bilo na eni strani promocija same knjige, po drugi pa tudi spletna akcija. Roman bo v obliki knjige in e-knjige izšel pri založbi Beletrina čez dva meseca, dodal pa bo tudi še manjkajoča poglavja na Facebook, saj se pri nas bralci papirnatih in elektronskih knjig skorajda ne prekrivajo.

Roman Strah za metulje v nevihti je zgodba o ljubezni, ki se začne leta 1972 v Zemunu in konča leta 1991 v Slovenj Gradcu. Študent Marko Hribernik iz Ljubljane se med služenjem vojaškega roka v Jugoslovanski ljudski armadi zaljubi v dijakinjo zemunske gimnazije Ljiljano Uzelac. Nesrečne okoliščine prepovedane, usodne ljubezni se v celoti razkrijejo šele med slovensko osamosvojitveno vojno. Roman realistično prikazuje razmere v jugoslovanski armadi in življenje v Titovi Jugoslaviji, opisani pa so tudi dogodki iz časa slovenske osamosvojitve.

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2014 ob 10:54 Stewen gost

      ROMAN Z ZAMIKOM - Zdaj je jasno, da bralci, ki so spremljali nastajanje Lainščakovega romana, niso imeli vpliva na vsebino, saj pisanja niso spremljali "v živo", ampak so brali vsebino zadnjih desetih strani, ki so bile že zapisane. Nedvomno dober marketinški pristop "neposrednega" ustvarjanja. Sam temu nisem nasedel, ampak bom rajši prebral izid knjige. Oh, kako so nekateri -menda 1.600 spremljevalcev, biloi zavedeni. Sami so si krivi, saj jih ni nihče silil, vabil pa že.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.