https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S Sobočancem II od Rakičana do TC Maximus

Murska Sobota, 20.09.2014 ob 7:00  

V petek so na MO Murska Sobota na novinarski konferenci predstavili novo brezplačno avtobusno linijo Sobočanec II, kasneje pa se se lahko občani v sklopu programa Evropskega tedna mobilnosti z njim popeljali. Predstavili so tudi načrte za prihodnje, ko bomo lahko izbirali med več okolju prijaznimi načini prevozi do in po mestu Murska Sobota.


Nova brezplačna avtobusna linija Sobočanec II

Ravno v Evropskem tednu mobilnosti, ki poteka ta teden je MO Murska Sobota v petek dobila nov dodaten sodoben avtobus, ki so ga poimenovali Sobočanec II. Ta bo vozil vsako uro na relaciji naselje Rakičan - Splošna bolnišnica Murska Sobota – Murska Sobota – srednješolski center z Gimnazijo – trgovski center Maximus. Ta linija je sicer že začela obratovati s 1. septembrom. Omenjena mestna linija II je financirana s prijavo na razpis o dodelitvi nepovratnih finančnih spodbud občinam na degradiranih območjih za vozila za javni potniški promet, ki ga je razpisal EKO sklad, Slovenski okoljski javni sklad. Nepovratnih finančnih sredstev za nakup novega mestnega avtobusa so pridobili v vrednosti 131.000 EUR ali 80% vrednosti avtobusa.

Nova linija avtobusa je nastala v sklopu streategije trajnostne mobilnosti in vzpostavitve kakovostnega sistema javnega potniškega prometa, ki bi čim manj obremenjeval okolje. Želijo in upajo, da se bo koriščenje mestnih avtobusov povečalo. V prihodnje bodo glede na interes in potrebe uporabnikov avtobusov število voženj povečali, da bo vozil na vsake pol ure. Postajališča pa bodo s pomočjo predlogov in pobud občanov prilagajali kot se bo izkazalo za boljše.

Mestni avtobus Sobočanec z mestno linijo I obratuje že od leta 2007. Občani MO Murska Sobota s stalnim prebivališčem ter dijaki srednjih šol, ki se nahajajo na območju Mestne občine Murska Sobota ga lahko koristijo brezplačno z brezkontaktno vozovnico za mestni avtobus Sobočanec.

Poleg Sobočanca II so podaljšali še mestno linijo Sobočanec I, ki vozi od 1. septembra na daljši relaciji in sicer iz/do Nemčavcev. Sočasno z uvedbo mestne linije je na primestnih linijah imate 50 % popust pri prevozih iz primestnih naselij v Mursko Soboto in nazaj.

Parkiraj v Rakičanu in se v mesto pelji z avtobusom ali v prihodnje celo s kolesom

V sklopu prireditev Evropskega tedna mobilnosti so v petek predstavili še nov projekt Park & Ride – parkiraj in se odpelji z javnim prevozom. To je eden izmed ukrepov prometne politike MO Murska Sobota za zmanjšanje prometne gneče in prometnih zamaškov v mestu in okolici. Hkrati pa želijo zmanjšati izpuste toplogrednih plinov in prašnih delcev PM10. Projekt delno financira Evropska unija iz Kohezijskega sklada v višini 340.229 EUR oziroma 85 % stroškov. Do septembra 2015 je predvidena druga faza plana aktivnosti, ko bodo asfaltirali parkirišče z 237 parkirnimi mesti. V prihodnje želijo med drugim postaviti še kolesarnico z možnostjo izposoje koles, s katerimi se boste lahko peljali do centra mesta.   

Želijo tudi nadgraditi brezkontaktno  mestno kartico Sobočanec oziroma uvedbo nove, s katero bomo lahko plačevali tudi parkirnino, pozneje pa še vstopnice za določene dogodke in razne druge storitve. Na podoben način deluje že nekaj časa uspešno v Ljubljani Urbana.

V ponedeljek dan brez avtomobila

Predstavili so še program Evropskega tedna mobilnosti, še posebej za ponedeljek, ko bo dan brez avtomobila. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

Fotogalerija