https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nova socialna zakonodaja naj bi zagotavljala večjo socialno varnost najranljivejših skupin

Murska Sobota, 25.09.2014 ob 9:00  

S 1. septembrom so začele veljati spremembe socialne zakonodaje, ki naj bi zagotavljale večjo socialno varnost najranljivejših skupin ter poenostavile postopke. O tem smo se pogovarjali z Danijelo Cug,  vodjo enote za DSP, družinske prejemke in štipendije pri CSD Murska Sobota.


Kakšne novosti prinaša Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in Zakon o socialno varstvenih prejemkih s 1. septembrom letos in kaj to pomeni za najranljivejše skupine ljudi? Prosim navedite konkretne novosti.

»Spremembe socialne zakonodaje, ki so začele veljati z novim šolskim letom, prinašajo poenostavitev postopkov za subvencijo šolske prehrane. Oddajanje vlog za subvencijo malice in subvencijo kosila v veliki večini primerov ni več potrebno. Centri za socialno delo bodo pri dodeljevanju socialnih transferjev upoštevali tudi bolj realni materialni položaj vlagatelja kot doslej. Z mesecem avgustom se je uskladila (zvišala) tudi denarna socialna pomoč.

Z novim šolskim letom se bodo začela uporabljati še nekatera določila novele Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki prinaša poenostavitev na področju subvencije prehrane. Pred šolskim letom 2014/2015 tako staršem v veliki večini primerov ni več  treba oddajati vlog za uveljavljanje subvencije malice in kosila, saj bodo šole upoštevale podatke iz veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji. Vlogo je treba vložiti samo v primeru, če družina nima veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji na dan 1.9.2014. Še vedno pa je potrebna prijava na malico oziroma kosilo v šoli.

Spremembe socialne zakonodaje s 1.9.2014 prinašajo tudi upoštevanje bolj realnega materialnega položaj vlagatelja pri dodeljevanju pravic. Če bo družinski član npr. začel prejemati denarno nadomestilo, se upokojil, itd.,bo lahko oddal novo vlogo in bo center  za socialno delo izdal novo odločbo na podlagi dejanske spremembe dohodka.

V dohodek družine se po novem ne bo več všteval celotni otroški dodatek. Ugodnejši je tudi način upoštevanja dohodka od študentskega dela za socialno najbolj ogrožene družine (prejemnike denarne socialne pomoči).  Pri njih se pri ugotavljanju dohodka za pravice na letni ravni (otroški dodatek, državna štipendija, plačilo vrtca) študentsko delo ne bo upoštevalo kot dohodek, pač pa le njihovi tekoči (periodični) dohodki.

Od avgusta dalje je višji (usklajen) osnovni znesek denarne socialne pomoči, kar vpliva tudi na posebno obliko izredne denarne socialne pomoči po smrti družinskega člana (posmrtnina) in na posebno obliko izredne denarne socialne pomoči kot pomoč pri kritju stroškov pogreba (pogrebnina). Denarna socialna pomoč tako znaša 269,20 evrov (prej 265,22); prav toliko znaša tudi posmrtnina; pogrebnina pa 538,40 evrov (prej 530,44).

Novela zakona s 1.9.2014 širi tudi krog upravičencev do denarne socialne pomoči, s tem, da se zvišuje znesek premoženja, ki se ne upošteva za pridobitev denarne socialne pomoči.

Zvišuje se dodatek za otroka v enostarševski družini. Znesek v mesecu avgustu znaša 26,92 evrov, z mesecem septembrom pa bo ta znesek znašal 53,84 evrov. Zvišuje se  denarna socialna pomoč za drugo odraslo osebo (tem se je socialni položaj po uvedbi nove socialne zakonodaje namreč najbolj poslabšal), in sicer iz 134,60 na 161,52 evrov. 

Roka za državno štipendijo ni več, zato se vloga lahko vloži tudi med šolskim/študijskim letom. Študenti naj vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo v mesecu septembru, da bodo ob izpolnjevanju pogojev upravičeni do državne štipendije s 1. oktobrom. Vlogo za državno štipendijo je potrebno oddati na krajevno pristojni center za socialno delo.« 

S temi novostmi naj bi se širil krog prejemnikov socialnih transferjev, imate morda podatek za koliko pri nas ali vsaj kakšna ocena. 

»Podatki MDDSZ: Ob sprejemu popravkov zakona smo napovedali, da pričakujemo predvsem povečanje števila prejemnikov denarne socialne pomoči in dijaških štipendij. V prvi polovici leta so se ta pričakovanja tudi uresničila, saj se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo število prejemnikov denarne socialne pomoči in izredne denarne socialne pomoči ter prejemnikov štipendije.«

 

Prej se je upošteval dohodek iz dohodninskih odloč za leto ali dve nazaj, bilo je veliko pritožb, ki se na ravni države oziroma ministrstva rešujejo več kot leto dni, do kdaj bodo te pritožbe rešene?

»Večina pritožb, ki so se nanašale na nepravilno upoštevanje dohodka (dohodki izpred dveh let ipd.) so bile centrom že vrnjene in so odločbo že rešene v skladu z veljavnimi predpisi. Na spletni strani MDDSZ so objavljeni podatki o tem kako hitro se rešujejo pritožbe. V tej zvezi lahko poudarimo, da v MDDSZ v zadnjem obdobju pospešeno rešuje pritožbe. V primeru, da so pritožbe za uporabnike rešene njim v prid, se vse take pravice poračunajo za nazaj.«

Kdo po novi zakonodaji na boljšem?

»MDDSZ je sledilo pobudam po spremembah zakonodaje in ta način se je izboljšal položaj enostarševskih družin, družin in posameznikov, pri katerih pride do sprememb vrste dohodka, zaradi dviga cenzusa denarne socialne pomoči so zakonci oz. zunajzakonski partnerji upravičeni do višje denarne socialne pomoči.

Pri t.i. letnih pravicah (otroški dodatek, vrtec) se dohodek upošteva bolj realno, ker se kot sprememba, ki vpliva na pravico upošteva sprememba vrste dohodka.«

Pa še morda kakšen podatek, koliko je trenutno prejemnikov denarne socialne pomoči in koliko leto poprej. 

»To so podatki za celotno Slovenijo: Prejemnikov denarne socialne pomoči (DP) je bilo v juliju 2014  50.895, izredne denarne socialne pomoči (IDP) v juliju  5.089. Julija lani je bilo prejemnikov DP  47.117, IDP pa 3.842 EUR.

V letu 2013 je bilo povprečno 22.812 prejemnikov državne štipendije. V letu 2014 je bilo povprečno 34.858 prejemnikov državne štipendije v obdobju januar - junij 2014, torej odkar veljajo zadnje spremembe na področju državnih štipendij. Ob koncu šolskega leta julija 2014 je bilo 44.853 prejemnikov državne štipendije, od tega 26.035 dijakov in 18.818 študentov.«

Bi izpostavili še kakšno novost?

»Spremembe, ki so začele veljati od 1.9.2014 urejajo tudi dodatek za delovno aktivnost za prostovoljce, ki imajo z organizacijo, v kateri opravljajo prostovoljno delo, sklenjen dogovor o prostovoljstvu. Če so že prejemniki denarne socialne pomoči, lahko zraven dobijo še dodatek za delovno aktivnost. Na center za socialno delo dostavijo dogovor kot dokazilo o prostovoljnem delu, ki ga opravljajo. Dodatek za delovno aktivnost ni samostojna pravica, ampak je del denarne socialne pomoči.«

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2014 ob 9:34 smrkci gost

      Socialno pomoč v naši državi zavoženi dobijo samo cigani,ker jim je stric kučan zriktal že pred 23 leti.Jaz,ki sem pa 25 let delal za socialno pa sedaj že 5 let brez zaposlitve,ker sem delavni invalid in te noben delodajalec noče zaposliti pa ne dobim niti centa.Naj bolj mi je žal da sem branil to izrpoano državo pred 23 leti.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2014 ob 10:19 Kahel gost

      Naj rajši še povejo druge novosti npr. kako pospešeno letos dajejo plombe na nepremičnine! In spet so tu na boljšem "Etnične skupine" in blokovski ljudje, ki nič nimajo in lahko v nedogled živijo na račun države.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.09.2014 ob 13:54 partizan gost

      Kahel @ Ka te tij nejdeš v blok ,če je vse za šenki ? Kerin blombe gor dejvajo so čista sami krijvi .V Avstriji so gemali velke kredite malo so plačevali te pa "pozabili " .Da pa prijdejo rubit pa se dajo na tv ka so vse plačali ka šče ovi ščejo .Što je dobitnik socialne pomočij zna ka de mogo nekak vrnoti .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.09.2014 ob 14:41 Kahel gost

      Hallo "Partizane", kaj pa ma veze "krediti z avstrije" in socialna??? Drugače pa, denarna socialna pomoč je idealna rešitev samo za tiste, ki nič nimajo, in ki tudi nič ne bodo imeli, torej "Etnične skupine" in blokovske lidi ! Naša sociala s temi "krediti" dela proti ljudem in za državo že kar nekaj let...

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.09.2014 ob 11:39 stipendistka gost

      Vedno govorijo, da če študentje oddamo popolno vlogo za državno štipendijo v septembru, smo do državne štipendije upravičeni s 1. oktobrom. Nihče pa ne pove, da to štipendijo dobimo šele februarja (tako je bilo pri meni lani) in moramo nekako sami sfolgati do takrat. Še niti eden ni rekel, kako dolge obravnave imajo oni, preden ti dejansko dobiš denar.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.