https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Potepanje po deželi Džinkistana z Zoranom Furmanom

Murska Sobota, 08.10.2014 ob 7:30  

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je v torek popotnik in fotograf Zoran Furman predstavil svoje potepanje po Mongoliji - deželi Džinkistana. Mongolija je bila pravzaprav le ena izmed destinacij v sklopu potovanja s Transibirsko železnico, o kateri je že dolgo sanjal.  Glavni cilj je bilo doživetje sončnega mrka in ogled nomadskega festivala Naadam, ki ga imenujejo tudi Mongolske olimpijske igre.

Potepanje po Mongoliji se je za Furmana pričelo na trgu Sukhbaatar s spomenikom najbolj znanega Mongola – Džingiskana. V 13. stoletju si je izboril največji imperij v zgodovini človeštva, ki je segal od Pekinga na vzhodu do Kaspijskega morja na zahodu.  Opisal je potek festivala Naadam, na katerem so se pomerili rokoborci, lokostrelci in konjske dirke, ki so najpomembnejši mongolski športi. Po besedah Furmana festival ni namenjen le tekmovanju ampak je to tudi dogodek namenjen druženju, kjer se popije veliko fermentiranega kobiljega mleka in pa vodke.

Skupaj s slovenskim sopotnikom Marinom, Tajvanko Ruby ter švicarskim parom Karin in Adrian so najeli stari ruski štirikolesnik, ki je edini primeren za potovanje po mongolskih prostranstvih in začela se je tura po Mongoliji. Najeli so avto, lokalnega šoferja in vodičko, ki jim je ob poti tudi kuhala.

Pripovedoval je zgodbe o zanimivostih države, o samostanu Amarbayasgalant, ki je eden največjih v Mongoliji, jezeru Khovsgol, ki premore 2% svetovne pitne vode, bivanju v šotorih gere (nekakšna različica jurte), slanem mlečnem čaju, ljudstvu Kazak, ki prihaja iz Centralne Azije in drugem. Pa tudi o konjih in jahanju brez sedla ter, da otroci prej znajo jezditi kot hoditi. Zanimivo je bilo dejstvo, da domačini skorajda ne uživajo zelenjave ampak večinoma le meso in to povečini ovčje. Voda je pitna iz potokov in celo jezer.

Podali so se še na večdnevni treking v lastni organizaciji  in doživeli popolni sončni mrk. Najbolj ga je navdušila preprostost ljudi, ki živijo v preprostih šotorih z malo imetja in pa čarobna pokrajina.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Blaskowitz
      08.10.2014 ob 20:51 Blaskowitz

      Zanimivo!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.