https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Podčastniki NATA iz celega sveta na obisku v Radgoni

08.10.2014 ob 13:00  

Člani mednarodne podčastniške organizacije navdušeni nad radgonskimi kletmi, zlasti peninami.

Zveza slovenskih častnikov (ZSČ) je prevzela dveletno predsedovanje mednarodni podčastniški organizaciji CISOR. Predsedujoči tej organizaciji je eden od podpredsednikov ZSČ, višji praporščak Tomaž Lavtižar. In ker je minuli konec tedna v Sloveniji potekal prvi kongres CISOR-ja, ki se ga je udeležilo okrog 50 podčastnikov iz 18 držav sveta (Avstrija, Belgija, Albanija, Kanada, Nemčija, Danska, Španija, Francija, Finska, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Slovenija, Švica, Bolgarija, Hrvaška, Velika Britanija in ZDA), torej držav, ki so v zvezi NATO, so udeležencem tridnevnega kongresa, poleg uradnega, pripravili tudi dodatni program. Tako je Območno združenje vojaških starešin Gornja Radgona pripravilo program, ki so ga poimenovali „Zgodovinsko-etnološki dan“.

Gostitelji iz Gornje Radgone, med katerimi je bil tudi general-major Alojz Šteiner, na čelu z Jožetom Vaupotičem, so udeležencem, v prijetnem druženju, predstavili tri tematska področja, in sicer dogodke iz prve svetovne vojne s poudarki na vlogo generala Maistra na tem koncu (dr. Ivan Rihtarič), dogodke iz osamosvojitvene vojne v Gornji Radgoni in okolici (major Zdravko Stolnik), ter obmejno sodelovanje med obema Radgonama in državama (župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš in njegov avstrijski kolega iz Bad Radkersburga, Josef Sommer). Vsi prisotni so si ogledali spomenik generalu Maistru oz. borcem za severno mejo, spominsko obeležje „Nikoli več“ z Alejo velikih, prenovljeni mestni muzej „Špital“, posebej zanimiv pa je bil ogled kleti pod slapom družbe Radgonske gorice, kjer so gostje v spremstvu obeh županov, poleg ogleda tudi poskusili najboljše kar pridelujejo v tej kleti. In vsi so bili navdušeni.

Seveda so gostje poskusili tudi pečeno kostanje in mlado vino (mošt), ter se v spremstvu obeh županov, peš odpravili čez most prijateljstva, v Bad Radkersburg, na njihov trg, kjer so si ogledali znamenitosti tega starega mesta.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.