https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ministrska ekipa z Židanom na čelu obiskala Pomurje

Murska Sobota, 09.10.2014 ob 8:00  

V sredo je Pomurje obiskal minister mag. Dejan Židan, ki je s sodelavci pri nas začel prvi regijski obisk ministrstva. V okviru obiska se je srečal z zaposlenimi v organih v sestavi in javnih zavodih, ki so v vsebinski pristojnosti MKGP, kot so Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje, upravne enote, kmetijsko svetovalna služba, Zavod za gozdove Slovenije ter Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Na novinarski konferenci je minister Židan predstavil program dela,  prednostne naloge ministrstva v novem mandatu in svojo ekipo.


Preorganizacije ne načrtujejo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi mag. Dejan Židan, bo po njegovih besedah ostalo enako, preorganizacije ne načrtujejo. Okrepil ga bo z dvema sekretarjema. Mag. Tanja Strniša bo skrbela za področje ribištva, novi sekretar za gozdarstvo in lovstvo pa še ni bil javno predstavljen.

Prednostne naloge ministrstva

Kmetije želijo razbremeniti administrativnih nalog, manjše bodo del posebne sheme. Židan je izpostavil podporo s posebnimi spodbudami proizvodnji vrtnin, katerih pridelamo pri nas premalo in našim kmetijam pisana na kožo. Spodbude pripravljajo tudi za proizvodnjo krušnih žit, za pitano govedo in gorske oziroma hribovske kmetije. Uvedli bodo tudi razne spodbude in podpore za mlade kmete, ki bodo prevzeli kmetijo.

Naslednja prednostna naloga je deadministracija do te mere, da še vedno zadostijo evropski zakonodaji. Zavzemali s bodo za povečanje proizvodnje hrane s poevčanjem pravičnosti v prehranski verigi s posebnimi predpisi za hitrejše plačilo hitro pokvarljive hrane. Veliko dela jih čaka po besedah ministra na področju gozdarstva, saj je kar 80 % slovenskega gozda v zasebni lasti.

Na ravni Evropske unije potekajo burne razprave o ureditvi ekološke proizvodnje. V prihodnje bodo uvedli skupinsko certificiranje, ki bo cenejše in enostavnejše, a bodo bodo vsi vključeni soodvisni od drugih, če izgubi ta naziv eden, ga izgubijo vsi. Zavzemajo se tudi za izenačitev standardov ekološke proizvodnje na evropski ravni. Uvedli bodo tudi nadzor nad poreklom hrane.

Dotaknil se je še poplav, ki so definirane kot naravne nesreče in pa moče, ki je običajni sezonski pojav. V zvezi s tem so in še bodo izvedli virtualne popise in ugotovili škodo posameznikov. Največ škode je na krompirju, bučah in oljni ogrščici.

Spregovoril je tudi o enem največjih problemov evropskega kmetijstva, to je ruske prepovedi uvoza nekaterih proizvodov iz Evropske unije, ki pomeni na letni ravni nezmožnost izvoza za ca. 5 milijard evrov evropske hrane v Rusijo.

Državna sekretarka mag. Tanja Strniša pa je spregovorila o uskladitvi programa razvoja dela, ki ga pripravljajo.

Obisk pomurskih podjetij

V drugem delu obiska je minister obiskal podjetje ŽPI, kmetijo ter sodeloval na Pomurskem forumu časnika Finance ter se sestal s predstavniki prašičerejcev. Obiskal je podjetje Osem d. o. o. Iz Murske Sobote, kmetijo Lipič – Passero v Tešanovcih ter podjetje Paradajz d. o. o. V Renkovcih. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2014 ob 9:04 sd gost

      ja ja pa drugi teden do še tudi tu odili.Ka pa te dale ???mogoče tan proti koncu mandata,znamo kak to že ide.fuj sram vas je lejko.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.10.2014 ob 9:37 $@ gost

      Jevšeka nej bilo poleg?

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.10.2014 ob 13:34 sd gost

      http://www.pomurec.com/vsebina/26587/Demanti:_%C2%BBNovi_mestni_svet_v_Murski_Soboti:_SD_in_SMC_z_12_svetniki,_Modra_lista_jih_bo_imela_5%C2%AB halo komenterati se nemre a ne ?? Koje barabe ste pa to človek nemre vrvati .Najprle neka napišete,zavajate in normalno poljuvate za par dni pa objavite demante.Beda od portala.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.10.2014 ob 13:42 Nevednež gost

      Vej pa bi si gospod minister kaj takšega lejko vsaki den poglednoli, či si pa baje od tu doma!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.10.2014 ob 15:26 vanek gost

      Ja zdaj če Janša dobij mandat te on tudi lekar prijde poglednot vas kmete.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.10.2014 ob 6:13 gost

      gost-Naj lažje je Židani priti pred volitvami kot minister v Pomurje, ker zdaj ni potrebno zaradi volitev razlagati, zakaj v kmetijstvu in gospodarstvu vse vrag pobira in kaj je sposobna vladajoča politika spremeniti. Židan zdaj razlaga samo, mij podpiramo vas za uslugo pa boste naslednjič vij nas, pa pika. Glavno je ,da se rešujejo problemi volitev. Hvala vam minister in ostanite v Ljubljani, da bo cenejše.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.10.2014 ob 8:02 TO gost

      Tega spletkarskega hinavca treba nagnati nazaj v Ljubljano.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.10.2014 ob 9:06 sd gost

      ovoga svojoga ka je nej uspel na volitvah (frangež ) je že zrihto v cerarov kabinet .halo ,pa nej smo valda tak nori ka bi jin pustili ka bi še župana (sobočanec pri 49 letih v penziji in to z okrog 1500€ na mesec ) v soboti dobili,te smo tak gotovi,no nej gli vsi (sd-jovci do veseli ka do lejko dale kadrovali kak do ščeli )

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.10.2014 ob 13:37 pišta gost

      Da, slikat se samo hodijo v Pomurje, kmetje subvencije dobivajo, kaj pa delavci in ostali,kmetijstvo pa je vedno bolj nerazvito, dober kader beži v privatne vode ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.