https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na Pomurskem forumu z Židanom in lokalnimi podjetniki o problemih, priložnostih in uspehih regije

Murska Sobota, 09.10.2014 ob 11:00  

V sredo je v Moravskih Toplicah potekal regionalni Pomurski forum, ki ga prireja časnik Finance.


Uvodoma sta spregovorila Peter Frankl, direktor in glavni urednik časnika Finance in Sandi Flisar, direktor Zavarovalnice Triglav OE Murska Sobota. Frankl je Flisarja na šaljiv način izzval z vprašanjem, ali se da zavarovati slovensko neumnost.

Z Židanom o razvoju in potencialih Pomurske regije

Frankl se je nato pogovarjal z mag. Dejanom Židanom – ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o razvojnih priložnostih Pomurja. Pogovarjala ste se o tem, v kateri vladi je lepše delati: Janševi, Cerarjevi, Bratuškovi ali Pahorjevi. Židan je povedal, da se vlade preveč menjavajo, kar si ne bi smeli privoščiti. Dobro je delal s Pahorjem, ker ljudem zaupa, Bratuškova obvlada številke, Cerar pa premisli, preden kaj pove, kar je v slovenski politiki dobrodošlo. O možnostih izvoza je Židan povedal, da ta ne sme biti vezan na velikost podjetja, saj ni nujno, da izvažajo le velika.

Nadaljevala sta o slovenskih obrtnikih in delavcih, ki so v tujini cenjeni. Avstrijci so po besedah Židana na naše storitve gledajo kot na idealno sorazmerne med ceno in kakovostjo. Dotaknila sta se še turizma, kjer imamo po besedah Židana možnost razvoja množičnega turizma ali pa bomo gradili turizem na lokalnih zgodbah in ponudbi. V povezavi s finančnimi pomočmi države naše regiji je Židan izpostavil štiri glavne probleme. Ti so padec 5 odstotkov kohezije naslednje leto, nujno bi bilo potrebno izpogajati zamrznitev plač javnega sektorja, naslednji problem je  naraščanje obresti in zadnji dokapitalizacija ene do dveh bank, kar nas čaka v prihodnje.

Obdelala sta tudi finančne ministre Križaniča, Čufarja in Mramorja. Židan je izpostavil Križaniča, ki se je po njegovem mnenju držal tega, kar so si izpogajali in vedno vprašal, kako pa kaj kmetijstvo. Mramor pa želi za vsako številko pojasnilo. Židan je še napovedal novo kmetijsko reformo s 1. januarjem prihodnje leto, katere cilj je več hrane in delovnih mest ob kvalitetnem izboljšanju stanja okolja. Zaključila sta s podjetništvom. Pomurje postaja nekakšen tehnični del Slovenije, saj dobro poslujejo tehnične tovarne. Delo v Avstriji Židan vidi v sedanjih časih kot blagoslov, zaposleni dobijo tudi določene kompetence in si želi, da bi te anto prenesli v naše okolje. Zaključila sta, da Prekmurje oziroma Pomurje postaja del evropskega vrenja. Naša prednost pa je druženje z ljudmi iz tujine.

Primeri dobre poslovne prakse pri nas: od sodov do internetnega podjetja prihodnosti

V nadaljevanju so predstavili tri rastoča in uspešna pomurska podjetja, kot primere dobre prakse. Sodarstvo Küzma iz Gančanov je primer tradicionalne dejavnosti, ki raste. Po besedah Antona dela brez menagerjev, saj bi drugače bili njegovi sodi predragi. Poleg delavnice so uredili še manjši muzej nekdanjih sodarskih pripomočkov. Vse faze izdelave soda izpelje sam, zaposleni sta le 2 osebi, pri delu mu občasno pomaga še oče, prav tako nekdanji sodar. Dela na ta način, da sode pelje do naročnika, v glavnem pa je njegova reklama ustna, nekaj naročil pa je dobil z obiski sejmov.

Janez Tišler je predstavil Niros kovinarstvo, podjetje iz Cankove, ki izdeluje ograje in nadstreške iz nerjavečega jekla. Delujejo že 12 let, imajo 16 zaposlenih v Sloveniji in 2 v Celovcu v Avstriji, kjer imajo hčerinsko podjetje zaradi številnih naročil iz Avstrije. Enkrat letno organizirajo na sedežu podjetja hišni sejem, ki se ga udeležijo številna podjetja in obrtniki iz občine in okolice. To je odlična promocija podjetij pri nas in odskočna deska za v Avstrijo. Njihovi izdelki so kvalitetni in brez reklamacij, kar jim po besedah Tišlerja zagotavlja uspeh.

Tomaž Zaman pa je predstavil internetno podjetje prihodnosti Codeable, ki obratuje v Kobilju. Gre za zgodbo, ki je v našem okolju morda niti ne bi pričakovali. Vendar kot pravi Tomaž, bi lahko delal kjerkoli, tudi na Aljaski, le da ima dostop do interneta. Gre za start up podjetje iz Danske, ki je nekakšen posrednik (podobno kot študentski servisi) med izvajalci storitev-programerji in naročniki njihovih storitev. Pomagajo strankam, ki želijo oblikovati spletno stran na sistemu Worldpress.


Profesorica Karin Stana Kleinscheks Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru je v nadaljevanju predstavila še program evropskih sredstev za mala in srednja podjetja skoti povezovanje inštitucij znanja, gospodarskih družb in regij v novi finančni perspektivi. Novinar časnika Finance Borut Hočevar pa se je pogovarjal še z Marjanom Novakom, članom uprave Leka o novih naložbah v Pomurju. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2014 ob 11:17 sd gost

      ja ja pa drugi teden do še tudi tu odili.Ka pa te dale ???mogoče tan proti koncu mandata,znamo kak to že ide.fuj sram vas je lejko.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.10.2014 ob 11:35 sd gost

      http://murskasobota.wordpress.com/2014/09/07/13/

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.10.2014 ob 13:45 Kmica gost

      No pa glij Frankl de kaj goučal, šteroga je pokrila koca šče edinoga komunostičnoga predcednika stranke. In to ge JJ!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.10.2014 ob 14:07 SRAMOTA gost

      O MOJ BOG!!!!!!!! PA TE SMO TAKŠNE LIDI IZVOLILI V MESTNI SVET IN TA JEVŠEK KANDIDIRA ZA ŽUPANA?!?!?!?!? KA ME HECATE!!! PA NI ŠANS DA BI GA VOLO.. NIKOLI!!!!!!!!! http://murskasobota.wordpress.com/

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.10.2014 ob 14:50 sd gost

      Zanimivo ka si narod misli o jevšku že 2010 http://forum.finance.si/?t=106520

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.