https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

GRISI PLUS: V Moravskih Toplicah predstavili, kako z geomatiko do privlačnejšega podeželja

Moravske Toplice, 10.10.2014 ob 11:30  

Včeraj je v Moravskih Toplicah potekala zaključna mednarodna konferenca »Z geomatiko do privlačnejšega podeželja«. Na konferenci so sodelovali govorniki z bogatimi neposrednimi izkušnjami s področja geomatike.

Več kot 56 % prebivalcev živi na podeželju, ki obsega 91 % ozemlja EU. Zaradi globalizacije in hitre urbanizacije se podeželje sooča s številnimi izzivi: upad in staranje prebivalstva, šibko lokalno gospodarstvo, pomanjkanje inovacij in ostra tekmovalnost med ozemlji. Projekt GRISI PLUS programa INTERREG IVC – geomatična pobuda podeželske informacijske družbe PLUS pa se je osredotočil na reševanje teh izzivov z izboljšano in učinkovito uporabo geografskih informacij in geomatičnih orodij na podeželju. Ugotovitve, zbrane v času izvajanja projekta so na tej konferenci predstaviti širši javnosti.

Predstavili so nekatere dobre prakse in projekte razvoja evropskega podeželja, pri katerih so uspešno uporabljena geomatična orodja. Predstavniki podobnih projektov iz programa Interreg IVC pa so predstavili svoje projekte in razpravljali o sinergiji med njimi.

Strokovnjaki iz različnih regij EU in Slovenije pa so na okrogli mizi razpravljali o svojih izkušnjah na področju razvoja podeželja in uporabe geomatike.

Konference so se udeležili številni strokovnjaki z izkušnjami na področju regionalnega razvoja iz Francije, Irske, Nizozemske, Grčije, Cipra, Malte, Češke, Latvije, Estonije, Romunije, Bolgarije, Slovenije in drugih držav, s katerimi so ostali udeleženci izmenjali izkušnje ter navezali stike.

Prav tako so gostili različne strokovnjake s področja geomatike iz Slovenije (Geodetski inštitut Slovenije, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo) ter predstavnike Skupnosti občin Slovenije, ki so delili svoje tovrstne izkušnje. Predstavljene so bile tudi dobre prakse iz domače regije, Pomurja, s strani predstavnikov RRA Mura.

Projekt GRISI PLUS se je začel izvajati januarja 2012. Poteka tri leta in ga v okviru programa INTERREG IVC podpira Evropski sklad za regionalni razvoj. Projekt GRISI PLUS združuje 14 partnerjev iz 11 držav članic, vključno z regijami, provincami, zvezami občin in teritorialnimi razvojnimi agencijami. Zato lahko obravnava vrsto vidikov upravljanja in področij politike.

Glavni cilj projekta GRISI PLUS je izboljšati učinkovitost politik za gospodarski razvoj podeželja. Ključna orodja za njihovo modernizacijo so geomatična orodja in geografske informacije. Za dosego tega cilja so partnerji izmenjali izkušnje ter opredelili in prenesli dobre prakse na dveh področjih skupnega interesa, ki zadevata ponovno oživitev podeželskih območij, in sicer povečanje privlačnosti podeželskih območij za pritegnitev novih prebivalcev ter uveljavljanje lokalnega materialnega in nematerialnega blaga in storitev.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.