https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Andrej Horvat: Prekmurci smo talentirani za to, da "pobijemo" svoje ljudi

17.12.2010 ob 2:01  

V 2. delu intervjuja za Pomurec.com je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in vodja vladne projektne pisarne dr. Andrej Horvat med drugim spregovoril o interesu Japca Jakopina za investicije v Pomurju, lobiranju, slabi podpori stranki SD, mnenju o Simoni Dimic ter o lastni politični prihodnosti.

Pri podobnih razpisih, kot je bil aktualni v okviru Zakona o Pomurju, prihaja do različnih interesov in lobiranj. Koliko ljudi je potrkalo na vaša vrata, vas potrepljajo po ramenu ali poklicalo po telefonu, da na ravni ministrstva pri pristojnih lobirate za njih?

Imamo precej resno zgodbo okrog lobiranja. Te dni smo imeli neko delavnico v kabinetu predsednika vlade s predstavniki protikorupcijske komisije, kjer smo se pogovarjali o tem, na kakšen način se lahko izvaja lobiranje, na kakšen način sploh sprejemamo predstavnike zasebnega kapitala oz. javnih interesnih skupin na sestanke, itd.

Moja naloga v okviru zakona je, da spodbujam podjetnike v Pomurju, kakor tudi drugod po Sloveniji, da pridejo in investirajo v Pomurje in da kandidirajo za sredstva, ki so na voljo in potem odpirajo delovna mesta pri nas. Mene tudi zelo boli to, da se podjetniki zelo pritožujejo nad, recimo temu, neprijaznostjo državnih uradnikov pri tem, da bi dobili informacije, kako sploh nekaj pripraviti, ali so njihove zadeve šle naprej ali niso, itd.

Ko sem slišal za to, da podjetje Seaway, ki ga vodi Japec Jakopin, želi investirati v Pomurju in ko sem slišal, da so imeli določene težave z zemljišči, sem se čutil dolžnega, da sem prevzel proaktivno vlogo in gospoda Jakopina poklical. Bil je zelo pozitivno presenečen in mi rekel, da se mu je to v življenju zgodilo prvič – da ga je poklical nekdo z državne ravni in ga vprašal, če rabi pomoč. To je moja naloga. Če v Pomurju ne najdemo lokacije, jo bomo našli kje drugje v Sloveniji. Če katerikoli podjetnik razmišlja o investiciji, se je treba z njim ukvarjati. Sam to počnem namensko. V Pomurju sem recimo imel v sodelovanju s Pomursko gospodarsko zbornico sistematično urejene obiske pri podjetjih, kjer sem podjetnikom predstavljal možnosti za investiranje v okviru Zakona o Pomurju.

Kako se je končala zgodba s Seawayem?

Šlo je za razpis Razvojni centri slovenskega gospodarstva, ki je bil razpisan v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj, kar spada pod domeno ministrstva za gospodarstvo. V okviru tega razpisa je za Pomurje namenjenih okrog 30 milijonov (od skupno 185 milijonov) evrov. Na uspeh svojega dela bom gledal s tega vidika, ali bo Pomurje uspelo počrpati celo več kot teh 30 milijonov evrov. Tako da mislim, da je zadeva glede Seaweaya v postopku, v kar sam sicer nimam vpogleda. Mislim pa, da bodo rezultati razpisa znani že v prvi četrtini naslednjega leta.

V izjavi za naš medij ste pred dobrima dvema tednoma, ko je prišlo do insinuacij glede vaše domnevne koruptivnosti pri izvajanju Zakona o Pomurju, med drugim dejali, da gre za zgodbo lokalnih razsežnosti. Koga ste imeli v mislih, ko ste govorili o zgodbi lokalnih razsežnosti?

Tu ne gre za to, da bi bil pri tem recimo vključen katerikoli pomurski župan. Gre za to, da sem lokalni človek in Prekmurci smo talentirani za to, da najprej svojega »pobijemo« in povemo, da ni v redu. Če bi prišel kdo tuj, bi se mu klanjali. Ker imamo svojega človeka, se dosti bolj upamo izpostaviti. Tega sem se že od samega začetka zavedal, šel v ta rizik in nenazadnje tega ne počnem prvič.

To je pač naloga človeka, ki gre v to.

Na nacionalni ravni se v zadnjem času dogajajo afere, Slovenijo je zajel val malodušja in podpora vladi je rekordno nizka. Največja vladna stranka, katere član ste tudi sami, ima vse nižjo podporo, Borut Pahor drsi iz lestvic najbolj popularnih politikov. Kako kot član SD sprejemate vsa ta dejstva?

Ne smemo skrivati dejstva, da je ta vlada prišla na oblast v času gospodarske krize in da se je ta vlada odločila, da bo nadaljevala reforme, ki jih je začela prejšnja vlada. Reforme in spremembe niso nikoli popularne. Po dveh letih lahko povemo, kaj imamo za pokazati oziroma česa še nimamo za pokazati.

Seveda bi si vsi želeli, da bi vse reforme prišle že prej. Toda moramo se zavedati, da imamo koalicijo, ki je sestavljena iz štirih strank. Imamo ljudi, ki imajo lahko včasih drugačna prepričanja in predsednik vlade Borut Pahor to upošteva ter vedno želi izpeljati čim boljšo rešitev.

Če govorim o področju regionalne politike, za katerega sem tudi sam zadolžen, lahko povem, da smo naredili kar nekaj dobrih stvari. Ne samo z Zakonom o Pomurju. Le-ta je le eden izmed kamenčkov mozaika. Dobro prakso tega zakona bomo prenesli tudi na ostale regije. Gre predvsem za možnost intervencije in kako naj se vlada odzove, če pride do podobne situacije, kot se je zgodila v naši regiji. To imamo sedaj tudi vgrajeno v sistemskem zakonu in ta zakon bo v državnem zboru, če bo šlo vse po sreči, sprejet februarja naslednje leto. Zelo sem vesel tudi dejstva, da smo za naslednji dve leti v proračunu pridobili dodatna sredstva tako za Pomurje kot tudi za obmejna območja v Sloveniji.

Preskočiva iz lokalne na državno raven politične scene. Menite, da bodo "očetje iz ozadja" zrušili Pahorja in na čelo levice v naslednjih dveh letih postavili drug politični obraz?

Sicer ne vem, kdo so ti očetje iz ozadja in kaj bi to naj bilo, verjamem pa, da je za medije zelo atraktivno govoriti o nekih teorijah zarote, da je treba stvari z neko revolucijo spremeniti. Na te stvari gledam bolj institucionalno. Mislim, da so v okviru obstoječega sistema že možne spremembe, govorimo lahko o predlogih spremembe volilne zakonodaje, ki bi šla bolj v smeri večinskega volilnega sistema, kjer bi potem imeli koalicije, ki bi bile veliko bolj stabilne, s tem pa bi lahko bolj odločno posegale v neke stvari. To je ena izmed takih zadev.

Potem so tu sistemske spremembe na področju javne uprave, ki so zelo pomembne. Imamo preveč tako imenovanih notranjih sistemskih blokad, zaradi katerih se potem stvari ne razvijajo naprej. Tu je potrebno dosti dela in mislim, da se lahko veliko tega v okviru sedanje vlade naredi.

SD, katere član ste, se deklarira za stranko levice. Katere levičarske poteze trenutno zasledite pri vaši stranki?

Levičarske poteze so predvsem te, da smo pri premagovanju krize skrbeli predvsem za to, da so se delovna mesta ohranjala. V bistvu nismo počeli kaj drugega, kot so počeli Nemci oziroma druge države, po katerih se na nek način zgledujemo. Vendar pomembno je bilo to, da smo rekli, da nam je v prvi fazi pomembna socialna kohezivnost. Zelo enostavno bi bilo pošiljati podjetja v stečaj in potem reči, naj trg poskrbi za vse to. Ali če že hočete – na koncu ne bi poskrbel trg, ampak bi morala za vse skupaj poskrbeti država, zaradi česar bi bili stroški še veliko višji.

V tej drugi fazi na ravni vlade poskušamo iti bolj v razvojni preboj.

Moj dober znanec oziroma prijatelj Ivo Boscarol je pred kratkim dobil priznano evropsko nagrado za kakovost v konkurenci podjetij, kot je recimo Nokia. Zelo sem bil vesel, ko sem bil pred kratkim povabljen na predstavitev k njemu v Ajdovščino, nakar smo organizirali poseben sestanek s predsednikom vlade, ministrom za visoko šolstvo ter ministrom za gospodarstvo. Mislim, da se bomo v drugi polovici mandata lahko veliko več ukvarjali z razvojnimi stvarmi.

Če hočete vedeti, kaj je levo in kaj desno ter po čem se razlikuje socialdemokratska vlada, je dejansko to, da smo nekoliko bolj oprezni pri hitrih spremembah, imamo več dialoga in poskušamo pogledati, kaj se okrog po svetu dogaja. Majhna odprta ekonomija, kot je slovenska, je lahko zelo na udaru, če potegne napačne poteze. Zato smo dokaj oprezni pri reformah, v katere sedaj gremo. Mogoče bi lahko bile hitreje izpeljane, vendar verjamem, da bodo sedaj, ko vse skupaj traja več časa, bolj kakovostne.

V zadnjem času Slovenijo pretresajo različni sumi o korupciji vplivnih uradnikov. Ena takih je bila pred kratkim vaša zdaj že nekdanja šefica Simona Dimic. Kakšno mnenje imate o njej?

Moje mnenje o njej sloni na dveh temeljih. To mnenje je zelo pozitivno. S Simono Dimic se poznava še iz predvolilnih časov, saj je bila asistentka Boruta Pahorja že kot evropskega poslanca, kot tudi moja nekdanja šefica v kabinetu predsednika vlade. Mislim, da je bila zelo predana svojemu delu in da je tudi zelo dobro vodila ta kabinet. Vseh teh očitkov, ki gredo na njen račun, pa absolutno ne morem komentirati.

Je Slovenija po vašem mnenju država, v kateri vlada učinkovit pravni sistem?

To težko komentiram. Lahko komentiram to, kar preberem v časopisih. Zdaj je kar nekaj postopkov in procesov aktiviranih, je pa res, da se te stvari dogajajo zelo počasi. Želel bi si, da bi se zgodile hitreje da bi s stvarmi prišli na čisto in da bi ljudje, ki niso oziroma ne ravnajo v skladu z zakonom bili tudi obsojeni.

Kje se sicer sami vidite čez dve leti, ko bodo na sporedu parlamentarne volitve?

Moja intimna želja je, da bi mogoče šel nazaj v zasebni sektor, kjer sem bil aktiven predvsem na mednarodnem področju. Kako se bodo stvari razvijale v bodoče, je odvisno tudi od uspešnosti zakona, ki ga sedaj izvajamo. Intimna želja pa je tudi, da bi se lahko več posvetil družini.

Da bi se torej nekoliko umaknili iz politike?

Recimo, ampak bomo videli, kako se bomo o tem odločili čez dve leti. Sicer pa mislim, da se iz politike ne bom mogel umakniti nikoli, ker sem političen človek. Homo politikus smo ljudje, ki nas zanima, kaj se dogaja v svetu in doma in ki smo toliko idealisti, da verjamemo, da lahko kaj spremenimo. To je namreč namen politike.

Kaj dobrega je Pomurju prinesla vlada, ki ji vlada vaš "šef" Borut Pahor?

Učinke tega, kar je oziroma bo prinesla vlada, ki jo vodi Borut Pahor, bomo lahko merili po koncu mandata. V tem trenutku lahko povem, da brez vlade Boruta Pahorja Zakona o Pomurju ne bi bilo. Tudi brez njegovega osebnega angažmaja Zakona o Pomurju ne bi bilo. In s tem zakonom smo Pomurci dobili možnost, da korak hitreje  stopimo naprej v smeri razvoja. To je seveda težko, ker ljudje hočejo imeti rezultate iz danes na jutri. Možnost prestrukturiranja regije in spremembe v glavah ljudi pa se odvijajo dokaj počasi. 

1. del intervjuja si lahko preberete TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vinci
      17.12.2010 ob 8:28 vinci

      Teorija, ki jo je povedal Andrej je idealna.A v praksi dela človeški faktor. Kar se pa tiče prekmurskega človeka pa ima prav.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. sineson
      17.12.2010 ob 10:14 sineson

      Pa Horvat je nej slab, samo malo menje bi gučo pa več naredo. Ali ma praf- prekmurci smo takšni pač.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.