https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Slovenci s srečanjem obeležili slovenski dan v Budimpešti

14.10.2014 ob 8:22  

Na svetu skoraj ni kotička, kjer ne bi srečali Slovenca in ta mali Slovenec zna ohranjati v svojem srcu pripadnost do svoje domovine, ljudi in kulture.


In ravno takšno čustveno pripadnost do svoje domovine, čutijo najbolj tisti, ki živijo izven svoje slovenske domovine. Povezujejo se v društva, katera pomagajo ohranjati vez s slovensko kulturo, jezikom in domovino. Eno takšnih dejavnih društev je tudi Slovensko društvo v Budimpešti, v katerem je včlanjeno 60 družin. Vsako leto organizirajo praznovanje ob slovenskem kulturnem prazniku, spomladi gledališki dan, dan slovenskega petja, slovenski piknik v čast samostojnosti Slovenije, potovanje v Porabje na porabski dan, potovanje na državno srečanje porabskih Slovencev, jeseni slovenski dan, poleti organizirajo potovanja in romanja v Slovenijo, decembra božični koncert.

 

Prav eno izmed  takšnih srečanj Slovencev v Budimpešti je bilo organizirano drugo soboto v mesecu oktobru na  Slovenski dan in v sklopu praznovanja njihove 20-letnice. Na povabilo dolgoletne predsednice in sedaj  častne predsednice Irene Pavlič ter predsednice društva Agota Merkli- Kállay so s svojo prisotnostjo počastili ta dan iz republike Srbije, Pevski zbor Slovenskega društva Triglav Subotica,  Pevski zbor Slovenskega društva Budimpešta, MePz Avgust Pavel iz Gornjega Senika, ter osrednji gostje iz Slovenije Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci. Sama priredite se je pričela s skupno Slovensko mašo v cerkvi Sv. Ane na Batthány trgu v Budimpešti, ki jo je vodil dekan iz Odrancev g. Lojze Kozar ml., z lepim korovskim petjem pa je sv. mašo obogatil pevski zbor iz Gornjega Senika. Osrednja prireditev s kulturnim programom se je odvijala v prostorih  Veleposlaništva RS v Budimpešti, v katerem so sodelovali pevski zbori Slovenskega društva Triglav iz Subotice, MePe Avgust Pavel iz Gornjega Senika, pevski zbor Slovenskega društva v Budimpešti ter Tamburaška skupina KD Peter Dajnko iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni.

Vse zbrane je pozdravila veleposlanica Ksenija Škrilec, vsem nastopajočim se je zahvalila za njihov trud in prizadevanja pri promociji slovenskega jezika in kulture ter krepitvi narodne identitete. V imenu društva je prisotne nagovorila predsednica Agota Merkli Kállay, ki je poudarila pomen povezovanja rojakov v sosednjih državah. Vsem nastopajočim je za odličen nastop čestitala Irena Pavlič, častna predsednica Slovenskega društva v Budimpešti. Udeleženci so se strinjali, da tovrstna druženja pomembno prispevajo k ohranjanju slovenske identitete in vzdrževanju stikov, zato jih je potrebno nadaljevati tudi v prihodnje.

Foto in tekst: Marjan Slavič

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.