https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Konjem v Rakičanu zaradi nesoglasij z občino povzročena škoda

Rakičan, 16.10.2014 ob 8:00  

Predsednik rakičanskega konjeniškega kluba meni, da se jim dogaja krivica.


Konjeniški klub Rakičan (KK Rakičan) ima dolgo tradicijo. Veliko ljudi v Rakičanu in okolici je vanj vložilo veliko svojega truda in sredstev. Tudi sedanje vodstvo kluba vlaga svoja sredstva, da klub preživi iz meseca v mesec. Predsednik kluba Danilo Horvat pravi, da do sedaj z nobenim županom ni bilo nobenih sporov, problemov ali nerazumevanja. »Vsi dosedanji župani so razumeli in videli veliko potenciala in različnih priložnosti v naši dejavnosti.« 

Kje je srž problema? 

Srž problema se po Horvatovem mnenju skriva v neizpolnjevanju pogodbe s strani murskosoboške občine do kluba. KK Rakičan ima namreč pogodbo z občino o uporabi gostinskega lokala iz leta 1989 za obdobje 50 let. Pogodba vključuje tudi pravico kluba o oddajanju teh prostorov v podnajem. Prav tako je bil sklenjen dogovor med klubom in murskosoboško občino, da slednja oddaja v najem prostore gostinskega lokala, sredstva pa se kot transfer vsako leto v višini neto vrednosti najemnine kot dotacija nakažejo za delovanje kluba. Težave so se začele  nekaj časa po sklenitvi dogovora med konjeniškim klubom in občino, ki ga je v imenu konjeniškega kluba podpisal tedanji predsednik Stojan Habjanič.

»Predlog za navedeni sporazum je prišel z njegove strani, sedaj smo občini tudi predlagali, da se dogovor razveže in da se vzpostavi prvotno predhodno stanje, tako da bi lahko konjeniški klub sam oddajal lokal v podnajem. A tudi ta predlog za občino ni bil zanimiv,« pojasnjuje Horvat. 

Zaradi problemov z občino nič krivega konji doživljajo škodo. 

Horvat: Nekdo debelo laže 

Na murskosoboški občini so bili z odgovori na naša vprašanja skopi. Tako so odgovorili, da občina nima nobenih pogodbenih obveznosti s klubom, prav tako da ni predvidenih sredstev za financiranje kluba. In dodali: »KK Rakičan pa se tudi ne prijavlja z nobenim projektom ali programom na noben razpis Mestne občine Murska Sobota.«

Na navedeno Horvat pravi: »Potem pa naj vrnejo gostinski lokal oz. pojasnijo, na podlagi katerega dokumenta  je lokal spet v rokah občine, saj klub ima najemno pogodbo. In če ni  novega dogovora, velja torej dosedanji. Dogovor pa seveda obstaja in je podpisan, vendar se ne izpolnjuje. In očitno nekdo debelo laže.

Nič krivega konjem povzročena škoda

Občina klubu ne nakazuje nobenih sredstev od junija 2012. Tako jim po mnenju Horvata dolguje čez 25.000 evrov. »S tem je klubu in nič krivega konjem povzročena škoda,«  je prepričan Horvat.

Starši ne razumejo odnosa občine

Horvat še meni, da bi župan Štihec moral imeti velik interes, da vzpodbuja konjeništvo in turizem, povezan z njim. »Ponujamo namreč res bogat konjeniški program in to bi morali v celoti izkoristiti tudi kot turistični potencial. Kar nekaj generacij otrok iz Murske Sobote in okolice, pa tudi iz drugih krajev Slovenije, je imelo polepšano otroštvo na naših konjih. Nekateri od teh konjev še živijo in delajo, mnogi od teh otrok so sedaj že starši in prihajajo s svojimi otroci k nam. Taki dogodki ostanejo v spominu in krepijo duha, družinske vezi in ljubezen ter odgovornost do živali in okolice. Veliko staršev se nam zahvaljuje ravno zaradi navedenega. In kar ne morejo razumeti takšnega odnosa in nerazumevanja s strani občine oz. župana osebno. Zaradi neplečevanja s strani občine je delovanje v klubu omejeno.« 

Občino bodo tožili

Ker imajo vsega dovolj in ker želijo doseči in dokazati svojo pravico, so se v KK Rakičan odločili, da bodo občino tožili. »Pravico bomo dokazali. Pravno mnenje je jasno in imamo vso pravico iztožiti neplačano«, je odločen Horvat.