https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Muziciranje na tamburice v Pomurju ne bo zamrlo

28.10.2014 ob 8:00  

V soboto je v kulturnem domu Dobrovnik potekalo srečanje tamburaških skupin in orkestrov Pomurja. Srečanja, ki ga je organizirala JSKD - Območna izpostava Lendava in Hrvaško kulturno društvo Pomurje Lendava se je udeležilo osem tamburaških skupin.


Na začetku tega lepega srečanja sta s pozdravnim nagovorom vse navzoče nagovorila župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, ter predsednica KD Petöfi Sàndor Dobrovnik Ana Car. Svoje začetne pozdrave pa so z melodijami iz citer prenesli domačini Citrarji DOŠ Dobrovnik.

Vse skupine so izvedle po tri skladbe, med katerimi je morala biti vsaj ena ljudska. Kot prva se je predstavila pod vodstvom Zvonka Mavriča Tamburaška skupina »Vigred« OŠ Stročja vas, kot drugi so nastopili tamburaši tamburaške skupine »Bisernica« DU Ljutomer, njihov vodja je Marijan Črešnjovnjak, Tamburaška skupina KD »Peter Dajnko« Črešnjevci njihov vodja je Danilo Banfi, pod vodstvom Mirka Smeja Mikija so svoj nastop izvedli tamburaši tamburaške skupine KUD Beltinci, Tamburaška skupina KD »Slavko Osterc« Veržej, pod mentorskim vodstvom Aljaža Ferenca, pod taktirko Simone Pirc Katalinič so se  svojimi ubranimi zvoki premierno predstavili tamburaši Tamburaškega orkestra KD »Ivan Kaučič« Ljutomer, pod vodstvom Elizabete Sarjaš so zaigrali tamburaši Tamburaško društvo »Drotmantraši« Radenci, pod vodstvom Dragutina Kovačiča so izvedli svoj nastop tamburaši Tamburaške skupine HKD Pomurje Lendava, kot zadnji nastopajoči tega lepega večera so se kot gosti večera predstavili s svojim muziciranjem na tamburice tamburaši Tamburaška skupina KUD Šandrovec-Hrvaška njihov vodja je Nikola Kraljič.

Vso izvajanje in muziciranje na tem srečanju je spremljal strokovni spremljevalec na področju igranja na tamburice mag. Damir Zajec. Igranje na tamburice zagotovo glede na udeleženo število skupin v Pomurju še dolgo ne bo šlo v pozabo. V spodbudo in  v veselje pa je dejstvo, da tudi mlajše pritegne ta zvrst glasbe, saj je na tem srečanju bilo moč opaziti da se skupine pomlajujejo ali celo nastajajo v popolnoma mladi zasedbi. Le ti izvajajo novejše skladbe in priredbe, na temeljih ljudskega igranja, ter godenja  katero se prenaša iz roda v rod.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto in tekst: Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. porabje
      30.10.2014 ob 18:43 porabje

      Geste takša jüžnoslovanska etnična sküpina, ka Bunjevci. Tej pa majo narodno himno, eno tamburičko igro Kolo igra, tamburica svira https://www.youtube.com/watch?v=mdH6R0CjR_A

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.