https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: »Vtis prvega tedna dela v Avstriji drži po devetih letih še danes«

28.10.2014 ob 9:00  

V ponedeljek je v RIS Dvorcu Rakičan potekal mednarodni javni posvet z naslovom Iskanje službe v državah članicah EU ter pripadajoče pravice in obveznosti. Na posvetu, ki ga v okviru projekta Evropa, moja prihodnost oorganizira Zavod Roka, sofinancira pa ga Urad Vlade RS za komuniciranje, so predstavili aktualne teme povezane z iskanjem zaposlitve v tujini, o kariernih priložnostih v tujini, prednostih, izzivih in ovirah pri zaposlovanju v tujini, kako so slovenski delavci sprejeti v Avstriji, kako iskati zaposlitev v tujini, kaj od zaposlenih pričakujejo avstrijski delodajalci itd.


V sklopu brezplačnega mednarodnega javnega posveta na temo zaposlovanja v EU s poudarkom na zaposlovanju v Avstriji, ki nam je najbolj blizu in zato tudi najbolj zanimiva so spregovorili mag. Dietmar Fuchs (avstrijska kadrovska agencija QUA Fehring), dr. Tanja Angleitner Sagadin (Mednarodno sodelovanje in projektna pisarna ECM), Darko Serec (Zavod T.I.M. Murska Sobota), Tadeja Polanšček (vodja fizioterapije v terapevtskem centru Bad Radkersburg, Kurzentrum der Parktherme) in Damir Grlec (pripravnik fizioterapije v terapevtskem centru Bad Radkersburg, Kurzentrum der Parktherme).  

V tujini se da tudi uspeti

Najprej so si obiskovalci ogledali video, v katerem so bile predstavljene štiri osebe, ki so se vsaka po svoje uspešno znašle v podjetnem svetu v tujini: Bianca Žvorc Morris, ki trenutno dela v Nemčiji, Jessica Jagec v Veliki Britaniji, Barbara Šumak, ki je preizkusila študenstko prakso na Portugalskem ter Hrvat Stjepan Mikec, ki je svojo zaposlitev našel v Murski Soboti.

Bodite samoiniciativni in se potrudite

Dietmar Fuchs je povdaril, da imajo v Avstriji različni poklici sicer različne poklicne perspektive. Poudaril je pomen vloženega časa, energije in samoiniciativosti pri iskanju zaposlitve, saj brez tega ne gre. Jezik je formalno po njegovem mnenju sicer potreben, vendar je vse odvisno od delovnega mesta. Za preprostejša delovna mesta je potrebno le osnovno znanje ali specifično izrazoslovje iz svojega strokovnega področja. Dotaknil se je tudi življenjepisov. V prošnjah slovenskih kandidatov za delovna mesta pogreša fotografijo, ki je v Avstriji že skoraj obvezna. Spregovoril je tudi o poskusni dobi, ki traja v Avstriji od enega do treh mesecev, odpovedni rok pa je od 2 tednov do 3 mesecev. V Avstriji delavca lahko odpustijo brez nekega posebnega razloga.

Murskosoboški fizioterapevti radi opravljajo prakso v Bad Radkersburgu

Dr. Tanja Angleitner Sagadin je povedala, da zasebna fakulteta ALMA MATER EUROPAEA – Evropski center, ki izobražuje perpektivne in deficitarne poklice, kot sta v Murski Soboti npr. fizioterapija in socialna gerantologija. V sklopu študija imajo študentje obvezno prakso, za katero so se uspešno dogovorili, da jo njihovi študentje lahko opravljajo tudi v Bad Radkersburgu v Avstriji, ki je med študenti zelo prijubljeno.  

Odnosi so v Avstriji zelo spoštljivi

Tadeja Polanšek je predstavila svojo izkušnjo dela v Avstriji. Že več kot 9 let dela kot fizioterapevtka v Bad Radkersburgu, kjer zaseda mesto vodje fizioterapije. Kot pravi, v Sloveniji, če si priden in ambiciozen, veljaš za slabega delavec, v Avstriji pa je čisto drugače. Če se pri njih pripravnik dobro izkaže, ima zelo dobre možnosti za poznejšo zaposlitev. Predstavila je tudi postopek zaposlitve. Za poklic fizioterapevta je potrebno po opravljenem strokovnem izpitu poslati vso potrebno dokumentacijo za priznanje izobrazbe v Avstriji na Dunaj in šele nato se lahko podpiše pogodba o zaposlitvi. Odnosi med delodajalci in zaposlenimi so po njenih izkušnjah zelo spoštljivi, plače so po zakonskih določilih, konflikte pa rešujejo s pogostimi pogovori. Vtis, ki ga je dobila pri delu v Avstriji prvi teden, se je ohranil po devetih letih vse do danes.

Pripravnika čaka redna zaposlitev

Damir Grlec v Bad Radkersburgu opravlja pripravništvo, po končanju pa ga čaka zaposlitev za nedoločeni čas. V Sloveniji je delal za neko podjetje in kot pravi v enem letu svojega šefa sploh ni videl. V Avstriji ga je kot pripravnika poklical nadrejeni na pogovor že po nekaj dneh. Občutek ima, da si pri delu v Avstriji nekaj vreden, zato bi tudi ob možnosti, da lahko izbira med podobnima delovnima mestoma v Sloveniji ali Avstriji izbral slednje.

V Avstriji iščejo podjetja kader že na fakulteti

Darko Serec se je po končanju študija v Celovcu skupaj z ženo preselil nazaj v Slovenijo. Sedaj pomagata našim podjetjem pri prodoru na tuje trge. Izkušnje s študeijm in delom v tujini je tudi on označil za zelo pozitivne, kar pride pozneje prav v poslovnem življenju, dvigne ti samozavest, intenzivneje se naučiš tuji jezik itd. Možnosti za zaposlitev je tudi on označil za boljše v Avstriji, na fakulteti so večje firme iskale kader že na sami fakulteti.

Vsi so obiskovalcem priporočali, da se naj obrnejo na avstrijske zaposlitvene agencije, spremljajo spletne strani, obiščejo  zaposlitvene sejme ali pa se obrnejo na podjetja konkretno in osebno. Razlogi za zaposlitev v Avstriji so še 13. in 14. zakonsko določena plača ter predvsem zelo dobri in spošljivi odnosi. 

Nasproti zaposlovanju v Avstriji pa stoji slovenska država z dvojnim obdavčevanjem dnevnih migrantov

Nasproti dobrim odnosom avstrijskih delodajalcev pa stoji slovenska država, ki ima mačehovski odnos do dnevnih migrantov, ki se vozijo na delo vAvstrijo. Kot je povedala Tadeja Polanšček, mnogo truda, ki so ga slovenski delavci vložili, da so v Avstriji našli zaposlitev, ki jim v Sloveniji ni bila zagotovljena, pri tem doživeli nemalo stresnih situacij ob prehodu na delovno mesto v tujino, izniči naša država, ki od njih zahteva davek, ki ga sicer po avstrijski zakonodaji tam že plačajo, Sloveniji, kjer so višji davki, pa morajo plačati razliko.

Foto: Kristjan Škrlec

 

Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.
   

 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.