https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Na delavnici spoznavali pravice in obveznosti zdravstvenega zavarovanja pri delu v tujini

RIS Dvorec Rakičan, 26.09.2014 ob 10:47  

Na drugi delavnici, ki jo je organiziral Zavod Roka v okviru projekta Evropa, moja prihodnost, so udeleženci dobili informacije o pravicah in obveznostih, ki izhajajo iz sklepanja zdravstvenega zavarovanja pri zaposlitvi v drugih državah članicah EU.


V okviru projekta »Evropa, moja prihodnost« je v Dvorcu Rakičan, dne 24. 9. 2014 potekala druga brezplačna delavnica za iskalce zaposlitve v tujini in ostalo zainteresirano javnost, na temo »Soodločanje in krepitev politične moči državljanov«. Gost delavnice je bil Evgen Pap, strokovni sodelavec in vodja izpostave ZZZS Gornja Radgona.

Udeleženci delavnice so lahko pod strokovnim vodstvom univ. dipl. ekon. Evgena Papa prišli do odgovorov na vprašanja vezana na pravice in obveznosti, ki izhajajo iz zdravstvenega zavarovanja, s katerim se srečujejo slovenski državljani, ki delajo v drugih državah članicah EU.

G. Pap je na delavnici opisal postopek ureditve zdravstvenega zavarovanja za državljane Slovenije, ki delajo v drugih državah članicah Evropske unije. Največ zanimanja so udeleženci pokazali za sklepanje zavarovanj pri delu v sosednji Avstriji, ki je med prebivalci Pomurske regije zelo aktualno. G. Pap je pri urejanju zdravstvenega zavarovanja poudaril pomembnost obrazca E 106, ki  ga morajo delavci priložiti na bolniški blagajni v tujini (Avstriji), pri kateri tuji delodajalci delavca prijavijo v zdravstveno zavarovanje.

V osnovno socialno zavarovanje mora delavca prijaviti delodajalec. S tem dobi tuji državljan enake pravice, kot ostali zaposleni v tej državi. Kot je še pojasnil Pap, si zdravnika lahko izberejo tako v Avstriji, kot tudi v Sloveniji. Dodal je še, da morajo dnevni migranti za izdajo obrazca E 106 na bolniški blagajni predložiti tudi potrdilo o stalnem prebivališču v Sloveniji.

Na delavnici se je odprlo tudi vprašanje o dodatnem zdravstvenem zavarovanju. Kot je povedal vodja izpostave ZZZS Gornja Radgona, pravice do doplačil socialni sporazum EU ne ureja. Ob tem je pojasnil, da če se posameznik odloči za osebnega zdravnika in vsa zdravljenja v Avstriji, potem ni smiselno, da bi v Sloveniji še plačevali dodatno zavarovanje. Če pa delavec želi obdržati osebnega zdravnika v Sloveniji in se tu tudi zdraviti, pa je po njegovih besedah smiselno, da delavec obdrži tudi dodatno zavarovanje.

G. Pap je udeležencem delavnice pojasnil tudi, kako je z zavarovanjem družinskih članov, ko je eden od staršev zaposlen v tujini. Kot je povedal, morajo biti otroci v primeru, če je eden od staršev zaposlen v Sloveniji, biti zavarovani po tem staršu, saj ima prednost zakonodaja države stalnega bivališča. Če družinski člani zaposlenega v tujini bivajo v Sloveniji in nimajo prednostnega zavarovanja v Republiki Sloveniji, mora delavec v tujini zanje na bolniški blagajni urejati izdajo obrazca E 109, na podlagi katerega ohranijo v Sloveniji vse pravice in še naprej uporabljajo slovensko zdravstveno kartico, stroški pa se obračunavajo v tujini. Ko pa se ta delavec začasno nahaja v Sloveniji, lahko uveljavlja pravico do nujnih in potrebnih storitev z evropsko kartico na hrbtni strani e-card.

 

 

   

Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.