https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V DOSOR-ju o zmanjšanju tveganja pred padci med starejšimi

14.11.2014 ob 9:00  

V DOSOR-ju v Radencih so včeraj zaključili s projektom preventive s padci povezanih poškodb med stanovalci domov za starejše občane.

V okviru zaključnega dogodka je obiskovalce pozdravila direktorica DOSOR-ja, Mateja Hauser, župan občine Radenci, Janez Rihtarič, nato pa je dr. Božidar voljč predstavil ugotovitve. Projekt je vodil Inštitut Emonicum iz Ljubljane, v njem pa sta sodelovala Dom upokojencev Tabor Poljane in DOSOR iz Radencev. Po desetmesečnih vadbah se je izkazalo, da vadba vidno vpliva na izboljšanje okretnosti in moči starejših ter posledično vpliva na zmanjšanje padcev.

Projekt preventive s padci povezanih poškodb med stanovalci domov za starejše občane predstavlja celovit pristop k problematiki, ki je v Sloveniji razpršeno in nepregledno obravnavana. Namen projekta preventive padcev je bil pokazati, da se z vajami za vzdrževanje moči, okretnosti in ravnotežja med stanovalci DSO zmanjša verjetnost, da bodo padli in da je preventiva padcev nepogrešljiv del delovanja, poslanstva in kakovosti DSO. Pri projektu, ki ga je vodil Inštitut Emonicum iz Ljubljane, sta sodelovala Dom upokojencev Tabor, enota Poljane iz Ljubljane in DOSOR iz Radencev. V obeh domovih so pripravili enodnevna seminarja za zaposlene in stanovalce. Na seminarja so povabili tudi predstavnike sosednjih DSO, da so se seznanili z namenom in cilji programa. V DSO DOSOR se je povabilu odzval tudi župan in predstavniki krajevnih skupnosti in lokalnih medijev.

Dr. Božidar Voljč, Inštitut Emonicum: »Vadbe so potekale na način, da je bil opravljen preskus moči, okretnosti in ravnotežja  stanovalcev s pomočjo testa SPPB, kjer so tudi spremljali učinke vaj za krepitev moči, gibanja in ravnotežja. Projekt so izvajali 10 mesecev z dvournimi vadbmi, pri vadbah pa je sodelovalo 16 stanovalcev iz DOSOR-ja in 10 stanovalcev iz DSO Poljane. Po zaključenem 10-mesečnem programu vadbe kažejo rezultati testiranja tistih stanovalcev, ki so se vadbe redno udeleževali, vidno izboljšanje moči in okretnosti, pri ravnotežju pa je bil napredek manjši. Program vaj se je tako izkazal s svojo učinkovitostjo in koristnostjo. Med tistimi, ki so redno vadili, se je čutilo, da jih vadba povezuje tudi na osebni ravni. To spoznanje predstavlja dodano vrednost projekta in predstavlja način za zmanjševanje neenakosti v zdravju in v odnosih med stanovalci.«

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.