https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Odprta vrata soboške »knjižnice na potačaj« - legendarnega bibliobusa

Murska Sobota, 21.11.2014 ob 8:00  

Dan 20. november je posvečen slovenskim splošnim knjižnicam in se ga ponazarja s partnerstvom pri vzpostavitvi portala dobreknjige.si. Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota je obeležitev tega dne začela že prejšnji teden s pravljičnim večerom za odrasle, zaključila pa z odprtimi vrati prenovljenega bibliobusa.


 Soboška »knjižnica na potačaj«, kot jo je poimenoval Jože Vugrinec

Želja po potujoči knjižnici - bibliobusu v Murski Soboti je ostajala že več desetletij. V svoj programski in finančni načrt dela ga je takratno vodstvo Študijske knjižnice v Murski Soboti postavilo že leta 1975, a je do realizacije prišlo šele leta 1995. Leto prej so po naključju dobili manjši avtobus, ki so ga preuredili. Svoje poslanstvo pa je potujoča knjižnica začela opravljati 3. maja 1995. Zaradi dobrega odziva pri uporabnikih in ker več niso zmogli zadovoljevati vseh njihovih potreb, so kmalu začeli razmišljati o večjem, novem in modernejšem bibliobusu. Novi je začel voziti leta 2000. Čeprav bi si danes želeli novega, so ga letos le obnovili, poslikal pa ga je street art umetnik Gregor Purgaj.

Danes obiskuje vsaka dva tedna bralce iz 11 občin in ima 82 postajališč, pa tudi t. i. madžarsko progo s 5 postajami v krajih, kjer poleg Slovencev živijo še pripadniki madžarske narodnosti. Poleg slovenskega izposojajo tudi madžarsko gradivo. Bibliobus je opremljen z sodobno računalniško opremo, med prvimi v Sloveniji z brezžično povezavo.


»Nekoč so več brali, si več izposojali knjige«, pravi Slavko Meolic

Knjižničar z bibliobusa Slavko Meolic pravi, da skupaj s Stankojem (Stanislav Petek), ki je knjižničar in šofer, med tednom vozita knjige bolj šolam in vrtcem, od septemba do junija pa tudi ob sobotah bralcem, ki ju že čakajo širom Prekmurja. V okolica Slaveč pa vse do Trdkove, pravi Meolic, pridejo na avtobus predvsem starejše gospe. Največ si izposodijo kuharske in medicinske knjige ter ljubezenske romane. Med tednom, ko bolj obiskujeta šole in vrtce, pa si pripravita dodatne škatlje otroških knjig, da ne bi za koga zmanjkalo. Na enem postajališču stojita približno pol ure, v vrtcih z več skupinami pa tudi do eno uro. Pravi še, da se je nekoč celo zgodilo, da so za šolo in vrtec knjige zmanjkale, situacijo pa so rešili tako, da so z avtom pripeljali dodatne knjige, da otroci niso ostali brez. Vendar opaža, da so v preteklosti mladi več brali in si izposojali več knjig. Potem so prišli časi videokaset, ko so si mladi raje izposodili namesto knjige videokaseto, pogledali film in pisali domača branja na ta način. Danes pa pravijo, da je vse na internetu. Pa je tako, je res tako boljše? V bibliobusu pravi Meolic, da imajo okrog pettisoč knjig. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2014 ob 9:12 gost

      Če sem dobro prebral tekst, potlej ste izpustili progo med porabske Slovence. Pred več kot desetletjem je bil bibliobus soboške Pokrajinske in študijske knjižnici prvi v Sloveniji, ki je vozil med Slovence v zamejstvu. Piše tudi v knjižici J. Vugrinca, ki jo omenjate. ERnest Ružič

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.11.2014 ob 11:02 gost gost

      Tej portal itak vse pomembne informacije ne pozna, ker jim je prvotni namen blatenje političnih naspotnikov. Wanna be novinarstvo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.