https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Proslavili 10 let Cvenskega okteta

Cven, 25.11.2014 ob 7:30  

V soboto, 23. novembra, je v Zadružnem domu na Cvenu potekal jubilejni koncert Cvenskega okteta, ki so ga pripravili ob 10. obletnici delovanja. 


Cvenski oktet sestavljajo Tihomir Babič (umetniški vodja okteta), Anton Marinič (organizacijski vodja okteta), Jožef Pečnik, Marjan Rudolf, Janez Škerban, Ivan Maučec, Daniel Blagovič, Leon Rošker, Simon Maroša in Jože Casar.

Organizirano petje na Cvenu sega v leto 1961, a tradicija sega še dlje. Ob lepih večerih so se fantje pogosto naključno zbrali sredi vasi in prepevali pozno v noč.

Cvenski oktet je bil ustanovljen leta 2004, predvsem z namenom ohranjanja moškega štiriglasnega petja na vasi. Ime izvira iz vasi, iz katere oktet prihaja, Cven. Oktet sestavljajo pevci, ki pojejo za dušo in srce in temu primeren je njihov nivo petja. Njihov repertoar obsega predvsem ljudske pesmi različnih priredb, slovenske umetne pesmi, sklop dalmatinskih in tudi renesančne pesmi. Za njimi so številni nastopi, gostovali pa so v Prlekiji in Prekmurju ter ostalih koncih Slovenije.

Zasedba, ki jo želijo okrepiti, ima dolgoročne in kratkoročne plane. Predvsem si želijo mladih pevcev, ki bi osvežili sestav in zagotovili nadaljevanje bogate tradicije štiriglasnega petja na Cvenu. Dolgoročni plan je pa s trdim delom preiti iz območnega na regijski nivo petja.

Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) je ob jubilejnem koncertu najzaslužnejšim članom okteta, ki so z večletnim rednim udejstvovanjem na pevskem področju peli in razvijali oktet, podelil Gallusove značke. Bronasto Gallusovo značko za več kot 5-letno udejstvovanje na področju glasbene dejavnosti je prejel Simon Maroša, srebrno Gallusovo značko za več kot 15-letno udejstvovanje na področju glasbene dejavnosti so prejeli Tihomir Babič, Janez Škerban in Daniel Blagovič, zlato Gallusovo značko za več kot 20-letno udejstvovanje na področju glasbene dejavnosti sta prejela Jožef Pečnik in Ivan Maučec. Častno Gallusovo značko za več kot 30-letno udejstvovanje na področju glasbene dejavnosti so prejeli Leon Rošker, Marjan Rudolf in Anton Marinič. Značke je podelila Cilka Jakelj, predsednica Sveta OI JSKD Ljutomer, nastopajočim pa se je v imenu Občine Ljutomer zahvalil direktor občinske uprave Tomislav Zrinski.

Večer so s svojim nastopom popestrile tudi gostje, in sicer je nastopil trio profesoric Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.

Več fotografij v galeriji spodaj...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2014 ob 19:43 gost

      BOG POMAGAJ! Vej ste pa komaj začeli peti , pa že slavijte !? Mij pojemo že petdeset lejt , imamo zlate Galusove značke , pa se ne dajemo v javnost in ne proslavljamo z takim pompom , ker mislimo , da tole ne pripomore k dobremu , oziroma boljšemu počutju pri petju ! Pa normalno vsako leto drugo , novo uniformo ! KUN TE GRETE ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.