https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na fagotu in klavirju navdušila mlada glasbenika Mitev in Atanasova

Murska Sobota, 26.11.2014 ob 8:15  

V dvorani Glasbene šole Murska Sobota je v torek potekal drugi abonmajski koncert, na katerem so učenci šole skupaj s starši prisluhnili mladima glasbenikoma Luki Mitev na fagotu in Pandolini Atanasovi na klavirju. Fagotu po besedah ravnateljice nimamo priložnost prisuhniti pogosto, zato je navdušil še toliko bolj.


Mladi fagotist Luka Mitev

Fagotist Luka Mitev je dijak 3. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, pri prof. Zoranu Mitevu. Redno se udeležuje seminarjev uglednih profesorjev. Že pri dvanajstih letih je nastopil kot solist s pihalnim orkestrom Logatec, kot solist pa še z Obalnim komornim orkestrom in Godalnim orkestrom GŠ Postojna. Osvojil je najvišje nagrade na Tekmovanjih mladih slovenskih glasbenikov ter na mednarodnih tekmovanjih v Požarevcu, Beogradu, Krškem in Ljubljani. Letos se je uvrstil v finale slovenskega izbora za Evrovizijskega mladega glasbenika. Bil je prvi na mednarodnem radijskem tekmovanju Concertino Praga, kjer je prejel tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Lansko šolsko leto je bil sprejet v poletno šolo Evropskega mladinskega orkestra EUYO. Predstavil se je na recitalu v okviru koncertnega cikla Dobimo se na Magistratu Glasbene mladine ljubljanske. Nastopil je s simfoničnim orkestrom RTV in simfoničnim orkestrom KGBL. Letos julija je nastopil s simfoničnim orkestrom češkega radia, kjer je v Dvořákovi dvorani praškega Rudolfinuma izvedel Koncert za fagot. V južno češkem festivalu Concertino Praga je nastopil še na treh recitalih.

Mlada Pandelina Atanasova na klavirju

Pandelina Atanasova se je glasbeno izovbraževala sprva v rodni  Makedoniji, nato pa nadaljevala v Sloveniji, kjer je študentka 2. letnika umetniškega magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak. Znanje je izpopolnjevala na mednarodnih poletnih šolah in seminarjih. Na makedonskih državnih in regijskih tekmovanjih je osvojila pet prvih in dve drugi nagradi, na mednarodnih tekmovanjih mladih pianistov v Makedoniji, Srbiji, Bolgariji, Hrvaški, Ameriki in Franciji pa devetnajst nagrad, od tega kar osem prvih. Kot solistka in komorna glasbenica je nastopala na številnih koncertih v Makedoniji, Ameriki, Rusiji, Česki, Bolgariji, Srbiji in Hrvaški. Trikrat je kot solistka igrala z Orkestrom Makedonske filharmonije, leta 2012 pa še z Orkestrom Slovenske filharmonije. Kot prejemnica Prešernove nagrade je letos z orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani izvedla Saint-Saensov koncert v g-molu. 

Pester glasbeni večer

Na programu so bile naslednje skladbe: François Devienne - Sonata št. 3 v F-duru za fagot in basso continuo, op. 24 (Allegro, Largo, Rondo), Paul Hindemith - Sonata za fagot in klavir (Leicht bewegt, Langsam), Leon Firšt - Iz polsna za fagot in klavir, Alojz Srebotnjak - Makedonski plesi (izbor), Robert Schumann -  3 Romance (Nicht schnell, Einfach, innig, Nicht schnell). 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.