https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Z Razstavo ustvarjalnosti se je začel letošnji IZUM

Murska Sobota, 26.11.2014 ob 13:00  

Z včerajšnjim astronomskim opazovanjem in predavanjem Jesensko nebo doc. dr. Roberta Repnika in današnjo otvoritvijo Razstave ustvarjalnosti se je začel IZUM - Festival Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti Mladih 2014, kjer so mladi iz pomurskih šol predstavili svoje inovativne projekte.


Raziskovanje, ustvarjanje, kreativnost, inovativnost in še marsikaj -  IZUM

Pred več kot desetimi leti  je bil v Murski Soboti ustanovljen Regionalni center ZOTKS. Organizirali so Dan odprtih vrat centra, ki je prerasla v tridnevni praznik tehnične ustvarjalnosti in kreativnosti mladih v Pomurju z naslovom IZUM - Festival Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti Mladih. S festivalom mladim nudijo prostor, kjer lahko predstavijo svoje ustvarjalne in raziskovalne potenciale ter dosežke, omogočajo druženje, ustvarjanje, izmenjavo idej in ustvarjanje priložnosti za nadaljnja sodelovanja.

Brez izumov in kreativnosti ni napredka

Ob otvoritvi razstave so zbrane šole in vrtce, ki so prispevali svoj delež k razstavi ter ostale zbrane pozdravili Iztok Zrinski, Jasmina Opec in Mitja Slavinec. Iztok Zrinski, predsednik občinske ZOTK, se je med drugim zahvalil učiteljem in profesorjem, ki v tej zgodbi ne popuščajo. Otrokom je povedal, da je njihova naloga, da vzamejo znanje v svoje roke in naredijo iz njega »čudeže« ter popeljejo našo družbo na pot uspeha. Naša naloga pa je, da poskušamo ustvariti prijazno okolje, ki bo njihovo znanje sprejelo in jih bo nekoč po končaju šolanja pripeljalo nazaj v Prekmurje, je še povedal Zrinski. Svetoval jim je, da naj se srečujejo s starejšimi z izkušnjami, uporabijo njihovo znanje in ga nadgradijo. Pazijo pa naj se tistih, ki preveč govorijo.

Jasmina Opec, podžupanja MO Murska Sobota, je pozdravila mlade, od katerih je odvisna naša prihodnost in prihodnost regije. Med drugim je poudarila pomen zavedanja znanosti, ustvarjalnosti in  prenosa znanja na lokalno okolje ter s tem ustvaranje novih delovnih mest.  

Mitja Slavinec, predsednik ZOTK Slovenije, je prav tako pozdravil kreativnost, ki se začne že zelo zgodaj, z najmlajšimi. Med drugim je povedal, da mladi s polnoletnostjo dobijo možnost, da sami odločajo o stvareh in kaj naredijo, s tem pa tudi odgovoronost za to. Ustvarjalnost, znanost in izumi so gonilo razvoja in napredka. Starše pa je pozval, da naj otroke pri tem podpirajo.  

V kulturnem programu so nastopili otroci vrtcev Murska Sobota.

Pestro popoldansko dogajanje

Danes bodo potekale še ustvarjalne delavnice iz logike, Umetniška akcija – performance: Zaposljivost mladih, v popoldanskih urah pa Informativni dan – predstavitev regijske štipendijske sheme in srednjih šol Pomurja in Poklicna tržnica. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.