https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na konferenci v Murski Soboti o moči žensk v sodobni družbi

Murska Sobota, 29.11.2014 ob 9:30  

V petek je v hotelu Diana v Murski Soboti potekala konferenca z naslovom Moč žensk v sodobni družbi. Na posvetu so predstavile svoje poglede na položaj v sodobni družbi številne uspešne ženske iz različih področij delovanja. Razpravljale so o problemih, s katerimi se soočajo v poklicnem in zasebnem življenju, kako uspeti, pa o demografskih problemih Pomurske regije, preprečevanju bega možganov iz regije in drugem.


O demografskih problemih, dostojanstvu in družbeni neenakosti

Konferenco sta organizirala Zavod za socialni razvoj Murska Sobota in Ljudska univerza Murska Sobota v okviru mednarodnega projekta Women. Cilj projekta je opozoriti na beg možganov, pomembnost žensk v regiji ter ustvariti pomursko Mrežo žensk. Namen konference pa je bil predstaviti družbeno (ne)enakost spolov v Sloveniji ter opozoriti na prikrite oblike diskriminacije žensk v sodobnem času.

Zbrane je najprej pozdravila Marija Bačič, poslanka v DZ. Med drugim je povedala, da so že v preteklosti odigrale ženske v pomembnih in ključnih trenutkih odločno in pogumno vlogo ter znale preseči mejo med ženskim in moškim. Za njo je Alenka Kučan, direktorica Ljudske univerze Murska Sobota, predstavila demografske probleme v Pomurju. Te je po besedah Kučanove  potrebno reševati še preden do njih pride in ukrepati takoj. Primerjala jih je z ladjo na obzorju, ki postaja iz majhne pike vse večja. Dr. Maca Jogan je spregovorila o družbeni (ne)enakosti spolov v slovenski postsocialistični zavesti. Med drugim je izpostavila, da so se pred 32 leti v Murski Soboti srečali člani sociološkega društva in razpravljali o razvojnih projektih in izkoriščanju pomurskih naravni virov. Zbrane je nagovorila tudi dr. Zdenka Čebašek-Travnik in sicer s temo o človekovem dostojanstvu, kako ga razumemo na osebni in družbeni ravni.

 

Pomurske uspešne ženske o begu možganov, karieri in družinskem življenju, izzivih mladih...

Po razpravi in krajšnem odmoru pa so spregovorile domače, pomurske uspešne ženske. Najprej je svoj pogled podala novoivoljena županja občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver. Tudi njena pot do zaposlitve v Pomurju ni bila lahka, mladim ženskam pa je svetovala, da naj si družino ustvarijo čim prej. Če prej začnejo s kariero, je pogosto po porodniških dopustih treba začeti s kariero od začetka oziroma težje nadaljevati. Pridružil se jim je tudi moški predstavnik in sicer Romeo Varga iz RRA Mura z razpravo o ukrepih preprečevanja bega možganov iz regije. Lidija Šömen pa je predstavila idejo o kreativni pomurski Mreži žensk, ki bo z neformalnimi druženji vplivala na povezovanje, izmenjavo mnenj ter motiviranje žensk in pripomogla h kreiranju uspešnih zgodb. Prisotne in vse, ki to še želijo, se lahko povežejo v omenjeno mrežo. Sanja Kropec je govorila o izzivih mladih in (svoji) zgodbi mlade start-up podjetnice. Anica Horvat pa je kot že izkušena in uspešna poslovna ženska govorila o tem, kako verjeti in uspeti tudi  v Pomurju. Zatem so si udeleženke ogledale film Marije Sreš, dolgoletne misijonarke v Indiji, z naslovom Hoja s staroselkami. Po razpravi je sledil zaključek, kjer je udeleženke ob izbrani glasbi popeljala v svet biodanze Karmen Plut. Gre za spodbujanje povezanosti s samim seboj.

V preddverju pa so se nekatere izmed pomurskih podjetnic predstavile s svojimii izdelki.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.11.2014 ob 10:00 slon gost

      a Jerala svojo župansko funkcijo opredeljuje kot "zaposlitev"

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2014 ob 17:40 vinko megla gost

      Jebela cesta kak so gratele te babe močne vse bi mele pod kontrolov samo svoje vag.ne nej ta pa kak une na sestanek tak ova podarim in dobim ha ha neven zakoj se jij tak ščiti ženska je napravlena za tou ka dela nej ka z jezikon šlefeče vse po prejk moja Manka je tak vrla vsakši den je 3 krat bita pa či je glij dobra babo biti trebej bole kak kunja.Zakoj za zatou ka nede mislila ka je dobra ehče za tou more dobiti ka misli ka je dobra jebenti nikšoga reda nega več.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.12.2014 ob 20:33 gost

      Škoda še metka za takšne kak si tij Vinko. Kreten nepismeni pa zabite do fundamenta. Govno jedno!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.