https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: 13 let Doma starejših občanov Ljutomer

Ljutomer, 01.12.2014 ob 9:15  

V petek, 28. novembra, so v Domu starejših občanov Ljutomer, praznovali trinajsto obletnico. V počastitev te obletnice so pripravili slovesnost z uprizoritvijo predstave, manjkala pa ni niti torta.


Zbrane je nagovoril Boris Sunko, direktor DSO Ljutomer, ki je povedal, da je trinajst let za zgodovino zelo kratko obdobje, če pa pogledamo bolj natančno in primerjamo leto 2001 in 2014, ugotovimo, da so na področju domskega varstva starejših ogromne razlike. Kot je povedal, se »prej v 100 letih ni zgodilo toliko kot v teh trinajstih letih novega tisočletja«. Do leta 200 je namreč nastalo vsega skupaj v Sloveniji okrog 50 domov, po letu 2000 pa še enkrat toliko. Kot je še povedal Sunko, so bili v vzhodni Sloveniji (vzhodna Štajerska in Pomurje) konec leta 2001 z ljutomerskim vred štirje domovi za starejše in vsi so bili državni. Danes se oskrba z nastanitvijo na tem območju izvaja na šestnajstih lokacijah, več kot polovica je privatnih. Tudi število postelj se je povečalo za več kot dvakrat.

Boris Sunko, direktor DSO Ljutomer

»Vpliva in sprememb, ki jih prinaša ta bum domov za starejše, se v vseh razsežnostih še zdaleč ne zavedamo, res pa je, da domovi danes že funkcionirajo drugače kot pred desetimi leti. Torej se na nove razmere prilagajamo. Je pa za takšen velik in kompleksen sistem, kot je dom, značilna vztrajnost in togost. Zunanjim spremembam običajno ne sledijo takojšnje notranje spremembe«, je dodal Sunko in poudaril, so v teh novih razmerah v popolnoma enaki situaciji kot gospodarska firma, za katero ni dovolj, da naredi izdelek. »Če želi preživeti, mora narediti izdelek, ki je kvaliteten (boljši od drugih), izdelati ga mora po konkurenčni ceni, potencialnim kupcem pa ga mora predstaviti tako, da ga želijo imeti in da ga kupijo. Če prodaje ni, ni prihodkov, sledi izguba, poskusi sanacije, če ne uspejo, se življenje firme zaključi s stečajem. Ta proces ta čas v Sloveniji na področju domskega varstva že teče«, je pojasnil direktor doma.

Sunko je nekaj besed namenil tudi boju za preživetje med domovi, zasedenosti domskih kapacitet in obvladovanju stroškov, ter izpostavil pomembnost kvalitete storitev in nivoja bivalnega standarda za dolgoročno preživetje doma. Izpostavil je bistvo sprememb in rdečo nit razvoja, ki jo predstavlja načelo normalizacije, to pa pravi, da naj življenje v domu poteka čim bolj podobno kot poteka doma v družini. Nove, majhne domove, ki delujejo po tovrstnem principu, stroka imenuje domovi 4. generacije, in tovrsten dom so dobili z bivalno enoto v Stročji vasi. »Za bolj dolgoročno preživetje in konkurenčnost pa bo potrebno tudi dom v Ljutomeru prenoviti z uvajanjem elementov 4. generacije«, je zaključil Sunko in dodal, da nove strokovne podlage in idejne zasnove za celovitejšo prenovo doma že nastajajo, pripravljajo pa tudi vključitev v državni projekt, ki bo omogočil financiranje prenove iz evropskih sredstev.

Ob tej priložnosti so spregovorili tudi župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič, predsednica sveta zavoda Tanja Karlovčec, svetnik Občine Ljutomer Boro Zemljak in msgr. Izidor Veleberi.

Na slovesnosti so za program poskrbeli zaposleni, stanovalci doma ter njihovi svojci, ki so skupaj pripravili krajšo predstavo. Ob koncu pa je sledila še pogostitev, na kateri ni manjkala niti torta, kot se za praznovanje obletnice tudi spodobi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2014 ob 23:50 vitez gost

      Zaj ma družinsko podjetje Občina d.o.o. dovolj vazalov, oprod in ostalih uslužbencev OU da gredo na razna srečanja in proslave. Sama poglavarka pa ne rabi hodit okrog. Podaniki veselo ploskajo.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.12.2014 ob 19:07 gost

      Potrebno se je pozanimat. Poglavarka je na bolniškem. Raje ji gost-vitez zaželi hitro okrevanje.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.12.2014 ob 12:39 vitez gost

      Poglavarki želim dobro okrevanje, zdravja in vsega dobrega. Drugače sem še vedno enakega mnenja, kot prej, Oprode, vazali, in podaniki bodo 4 leta hodili na razne proslave, srečanja in ostale pomembne in manj pomembne dogodke in ploskali.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.