https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Kalliope duo – nežne akustične skladbe s prepleti melodij enostavnih struktur in čustvenih izpovedi

4.12.2014  

Članici Kalliope dueta sta skupno začele nastopati lansko poletje. Z akustičnimi glasbili izvajata avtorsko glasbo, njune skladbe pa so večinoma povezane z določenim trenutkom. Tina in Alja nastopata tudi izven slovenskih meja, razmišljata pa tudi  o širitvi dueta.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdo sta članici Kalliope duo?

Tina Čeh iz Ljutomera, violinistka, pedagoginja, ljubiteljica narave in čokolade. Alja Petric iz Murske Sobote, vokalistka, arhitektka, raziskovalka zvoka, vedno željna dobre hrane.

Obe naju povezuje ne samo glasba, ampak tudi težnja k zdravemu in pozitivnemu načinu življenja. Hkrati si obe prizadevava, da bi s svojim delom obogatili najina domača kraja, povezali podobno misleče ljudi in doprinesli kanček k razvoju Pomurja, ki sicer postaja že kar živahno, vendar ima še veliko več potenciala.

Kdaj in kako se je začela vajina skupna glasbena pot?

Spoznali sva se pred šestimi leti na Konservatoriju za glasbo v Celovcu, kjer je Tina študirala violino, Alja pa petje. Ponovno sva se srečali kot članici Etno Histeria Orchestra poleti 2013 na Etno festivalu Histeria v Gračišču. In kmalu zatem je vzklila ideja o ustanovitvi Kalliope dueta. 

Kako ste se odločili za ime Kalliope duo? Ima kakšen poseben pomen?

»Kalliope« v grški metodologiji predstavlja hčerko Zevsa, ki je muza epske poezije. Kot ženski duet, ime povezujeva z naravo ženske in njenim subtilnim pristopom pri kreiranju glasbe. Kalliope pomeni tudi »lep glas«.

Kakšno zvrst izvajata in kakšne inštrumente uporabljata?

Izvajava avtorsko glasbo, ki jo težko umestiva v neko določeno zvrst, v repertoar vključujeva tudi etno glasbo. Skladbe izvajava z akustičnimi glasbili - violina, viola, kitara, flavta, kalimba, himalajske pojoče sklede in petjem. Gre za zelo nežne skladbe v katerih se prepletajo melodije enostavnih struktur in čustvenih izpovedih.

Kalliope duo - La Loba

https://www.youtube.com/watch?v=EtDrvjBWSIo

Napisali sta že avtorske komade. Od kod črpata znanje in ideje?

Avtorske skladbe so ponavadi povezane z določenim trenutkom - v katerem privre neka melodija iz tvoje notranjosti - in se morda razvije v neko besedilo ali ostane samo pri notah in ta primarni čarobni trenutek se potem nadgradi in poveže v neko celoto=skladbo. Seveda je v tem procesu implementirano znanje, ki ga vsak po svoji poti pridobivamo skozi življenje.

Kje in kdaj se je zgodil vajin prvi koncert, kakšni so bili občutki?

Po prvih manjših nastopih v Bruslju, se je prvi večji nastop zgodil letos aprila v Murski Soboti v Grajski dvorani. Seveda je bilo pri obeh prisotno veliko vznemirjenje (vedno je najtežje igrati pred domačo publiko (smeh) in vzhičenost, da lahko to glasbo, ki jo dihava midve, ponudiva še drugim poslušalcem.

Kaj pa najboljši koncert?

Huhhh. Vsak koncert je po svoje lep. Zaenkrat imava za sabo samo eno slabšo izkušnjo z nastopom. Nekaj lepih koncertov se je zgodilo v Bruslju, kjer je publika zelo spoštljiva do kulture in res z zanimanjem posluša umetnika, ki stoji na odru. Zelo lepi in topli trenutki na odru so se nama zgodili tudi na koncertu v Ljubljani, ko je bil lokal v katerem sva nastopali nepričakovano poln najinih prijateljev in znancev.

Se vama je morda na koncertu zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Na odru se vedno kaj»zanimivega« dogaja, to je sestavni del nastopov v živo (smeh).

Kakšni so vajini načrti glede glasbene kariere? Kdaj vaju bomo videli na pomurskem odru?

Čaka naju še veliko dela, ustvarjanja, druženja. Trenutno živiva približno 1200 kilometrov narazen in vedno ko sva skupaj v Sloveniji ali Belgiji, se trudiva čim bolj intenzivno delati, vaditi, nadgrajevati najin repertoar in podobno.  Premišljujeva tudi o širitvi dueta, morda v trio, le kdo ve...

Če Pomurja ne obideva to zimo, pa se naju bo sigurno lahko slišalo spet spomladi na katerem izmed odrov. Še posebej sva veseli, ko se zgodi povabilo s strani organizatorjev.

 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.