https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občinski svet Odranci: Nakup zemljišč je lahko strateškega pomena za razvoj občine

Odranci, 06.12.2014 ob 7:00  

Občinski svet je imenoval člane delovnih teles, potrdil vrnitev starega vrtca v upravljanje občine, svetniki pa so se strinjali tudi, da je nakup nekaterih zemljišč lahko strateškega pomena za razvoj občine.


Oblikovana delovna telesa in nadzorni svet

Na 2. seji občinskega sveta Občine Odranci je občinski svet imenoval člane delovnih teles. V Svet zavoda Pomurskih lekarn, v Svet javnega zavoda ZD Lendava in v Svet Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je bila imenovana Ivanka Tompa, v Svet zavoda OŠ Odranci pa so bili imenovani Elizabeta Grabnar, Štefan Bogdan in Anita Kociper. Člani Odbora za proračun, finance in gospodarske dejavnosti so postali Anita Kociper, Janez Maučec, Marjan Marič, Vladimir Balažic in Branko Ferenčak, v Odboru za družbene dejavnosti bodo odločali Elizabeta Grabnar, Ivanka Tompa, Roman Kavaš, Marjan Marič in Anita Kociper, Odbor za infrastrukturo in komunalo pa bo v tem mandatu deloval v sestavi Štefan Bogdan, Ivanka Tompa, Roman Kavaš, Branko Ferenčak in Vladimir Balažic.

Na tajnem glasovanju so svetniki izvolili tudi člane nadzornega sveta. Delo nadzornikov bodo prihodnja štiri leta prevzeli Aleksander Dominko, Mateja Zadravec in Ciril Kavaš.

Stari vrtec znova v upravljanju občine

Občinski svet je na včerajšnji seji sprejel sklep, s katerim so zgradbo starega vrtca in pripadajoče zemljišče znova vrnili v upravljanje občini. Občina je namreč ob svoji ustanovitvi tamkajšnji osnovni šoli v upravljanje prenesla zgradbo vrtca, ki pa od letošnjega leta, ko so odprli novi vrtec, ni več v uporabi. Občina bo za objekt, ki je trenutno neizkoriščen, naredila projekt prilagoditve in s tem omogočila, da bo zgradba uporabna za drugačne namene. Kot pa je pojasnil župan Ivan Markoja, idej o tem, za kaj naj bi se nekdanji vrtec uporabljal, za zdaj še ni.

Nekoliko višje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča

Občinski svet je potrdil dvig vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2015. Ta bo v prihodnjem letu višje za 10 odstotkov, kar pomeni, da bo vrednost točke zazidanega stavbnega zemljišča prihodnje leto 0,00033 evra, nezazidanega stavbnega zemljišča pa 0,000057 evra. Kot je ob tem pojasnil župan, imajo v njihovi občini kljub temu vrednost točke nižjo v primerjavi s sosednjimi občinami. Lani prilagoditve vrednosti točke niso delali, ker je bil v veljavi t.i. zakon na nepremičnine, prilagoditve pa so potrebne tudi zaradi inflacije.

Pomoč študentom, družinam, javnim delavcem

V nadaljevanju seje je debata tekla v smeri, koliko sredstev naj občina pri pripravi proračuna za prihodnje leto nameni nekaterim socialnim transferjem, kot so darilo ob rojstvu otroka, stimulacije študentom, pomoč družini na domu, sofinanciranje javnih del in subvencioniranje vrtca zaradi vlaganj v stanovanjsko izgradnjo. Občinski svet se je strinjal, da je potrebno pomagati tako starejšim ranljivejšim skupinam kot tudi mlajšim, ki se postavljajo na noge, zato so se ob predpostavki, da občinski proračun lahko krije te izdatke, strinjali da ti transferi ostanejo v podobnem (oz. po potrebi tudi večjem) obsegu, kot je bilo to doslej.

Podprli predlog za nakup dveh strateško pomembnih zemljišč

Razprava je tekla tudi o tem, ali naj občina nadaljuje izvajanje aktivnosti za nakup dveh stavbnih zemljišč s hišama, in sicer Dominkovo v Ravenski ulici in Zverovo v Ulici ob Črncu. Kot je pojasnil župan, nekaj idej o tem, kaj bi uredili na teh zemljiščih, že imajo. Med drugim je živa ideja o ureditvi centra Odranec, kjer bi zaživel sprehajalni, kulturni kotiček namenjen vsem občanom. Kot je župan pojasnil, v prihodnjem letu drugih večjih nakupov občina ne načrtuje, občinski svet pa se je strinjal, da se nakup obeh nepremičnin vključi v proračun za prihodnje leto.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.