https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Deseterica mladih predstavila svoje ideje za podjetni vstop v podjetništvo

Murska Sobota, 08.12.2014 ob 7:00  

Ob zaključku operacije Podjetno v svet podjetništva 2014 (PVSP) so udeleženci iz Pomurske regije javnosti predstavili svoje poslovne ideje.


Deset izbrancev druge letošnje operacije Podjetno v svet podjetništva, ki so jo izvajali pod okriljem RRA Mure, je v štirih mesecih pod vodstvom mentorjev spoznavalo in razvijalo spretnosti, potrebne za zagon in realizacijo svojih poslovnih idej. Cilj projekta in udeležencev je, da v enem letu po zaključku usposabljanja ustanovijo lastno podjetje, se samozaposlijo ali zaposlijo pri drugem delodajalcu.

V projektu, ki se zaključuje danes, so svoje poslovne ideje razvijali naslednji kandidati:

Dejan Kocon, univerzitetni diplomirani elektronik želi svoj hobi – fotografijo – spremeniti v poslovno idejo. Ponujati želi  foto tečaje s foto potepi in fotografske storitve. Svoje podjetje želi ustanoviti pod imenom Deki-Foto potep po Pomurju, pri čemer želi preko fotografskih tečajev na potepih vse zainteresirane naučiti, kako na fotografijah zajeti lepe trenutke.

Mojca Horvat, univerzitetna diplomirana pedagoginja že dve leti ročno ustvarja nakit, v okviru projekta Podjetno v svet podjetništva pa je svoje dosedanje delo pripeljala do točke, ko že deluje kot samostojna podjetnica. Njene barvite unikatne izdelke lahko že najdete pod blagovno znamko Unika nakit.

Andrej Zver in Rajko Palatin, oba univerzitetna diplomirana elektrotehnika sta svoji ideji združila v eno. V okviru projekta sta razvijala idejo o ustanovitvi podjetja Nason, kjer se želita ukvarjati s proizvodnjo namakalnih sistemov s pomočjo obnovljivih virov energije (fotovoltaike).

Daniela Žibrat, univerzitetna diplomirana profesorica nemškega jezika s književnostjo, se je v okviru projekta že podala na lastno podjetniško pot. Kot samostojna podjetnica je v času vključenosti v operacijo ustanovila podjetje Via Germanica, kjer ponuja tečaje nemškega jezika, prevajanje in inštrukcije.

Sandra Šnepf, diplomirana inženirka kmetijstva se želi s svojo poslovno idejo, ki jo je poimenovala Bikec, podati v prodajo govejega mesa in domačih izdelkov. Kot je povedala, želi svojo idejo uresničiti kot dopolnilno dejavnostjo na domači kmetiji.

Goran Trajbarič, diplomirani inženir strojništva se želi podati v podjetniške vode z ustanovitvijo podjetna GT eroplan. V okviru projekta Podjetno v svet podjetništva je razvijal svojo idejo o izvajanju letalskih inštrukcij in razvoju pomurskega regionalnega letalskega centra. Ponujati želi panoramske polete nad  Slovenijo in sosednjimi državami in opravljati letalske prevoze.

Jasmina Lebar, organizatorka socialne mreže dela na ustanovitvi blagovne znamke Sminčjeans, pri čemer želi ponujati izdelke in storitve ponovne uporabe. Kot nam je pojasnila, iz starih kavbojk že izdeluje torbe, vzglavnike, predpasnike in druge izdelke, ki jih želi ponuditi kupcem, ob tem pa bo izvajala tudi kreativne delavnice.

Katja Šlihthuber, profesorica sociologije in pedagogike je razvila svojo poslovno idejo, ki jo želi ponuditi pod imenom Fsellness. Blagovna znamka Fsellness bo ponujala sprostitvene storitve v naravi. Kot nam je povedala Katja, bodo različni fsellness paketi združevali prostočasne aktivnosti, kot so joga, masaža, meditacija, kulinarične delavnice pod milim nebom, aktivnosti za otroke in druga doživetja, ki jih bo izvajala na Goričkem.

Polona Žalig, univerzitetna diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil pa je v okviru PVSP oblikovala idejo, ki ji je nadela ime Polonazaligdesign – Unikatne ilustracije in tekstilni izdelki. Ponujala bo unikatne ilustracije, natisnjene na oblačila, torbe in druge tekstilne izdelke, zabavna dizajnerska oblačila in tekstilne broške.

Poleg podjetniških veščin dobili tudi pogum za odločilen korak v svet podjetništva

Kot so se strinjali udeleženci projekta, so znanja, poznanstva in izkušnje, ki so jih pridobili v okviru operacije podjetno v svet podjetništva neprecenljiva. Pridobili so številna znanja, ki jih potrebuje podjetnik, ki se podaja na lastno poslovno pot, med drugim tudi spoznavali primere dobrih praks doma in v tujini, pridobivali poznanstva v poslovnem svetu, se učili, kje in kako pridobivati stranke in drugo, najpomembnejše pa, kot nam je zaupala Daniela Žibrat, ki se je v poslovne vode tudi že uradno podala, si je na projektu poleg znanj pridobila tudi tisti pogum, ki je potreben, da svojo idejo dejansko tudi uresničiš.

Projekt Podjetno v svet podjetništva je bil med 95.300 projekti prepoznan kot najboljši sofinancerski projekt v Sloveniji v obdobju 2007-2013.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.