https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Mestni svet potrdil rebalans in zvišanje parkirnine pri bolnišnici

Murska Sobota, 12.12.2014 ob 7:00  

V četrtek so se drugič in letos zadnjič sestali člani novega Mestnega sveta MO Murska Sobota. Med drugim so potrdili rebalans proračuna, potrdili mandat novemu svetniku Zoranu Hoblaju, povišali so ceno plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, potrdili program čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode za obdobje 2015 – 2018, določili plačilo parkirnine pri soboški bolnišnici in potrdili nove predsednike stalnih delovnih teles mestnega sveta.


Nov mestni svetnik in potrditev rebalansa

Potrdili so mandat članu mestnega sveta, ki bo zamenjal Aleksandra Jevška, saj so slednjemu  nedavno potrdili županski mandat. Namesto Jevška bo postal član mestnega sveta Zoran Hoblaj iz stranke Socialnih demokratov. Sprejeli so Odlok o spremembi Odloka o drugem rebalansu proračuna MO Murska Sobota za leto 2014, kjer gre predvsem za postavke s področja sociale.

Povišanje vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za 3 procente

Razpravljali so tudi o določitve vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju MO Murska Sobota za leto 2015. Vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju MO Murska Sobota bo za leto 2015 znašala 0,00064601 EUR/m. V preteklih letih se je pri določitvi vrednosti točke zasledovalo gibanje rasti življenjskih stroškov. Za leto 2011 in 2014 se sicer vrednost točke ni spremenila (povišala). Predlagano povečanje vrednosti točke nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za 3 % bo pomenilo večje prihodke v proračunu za 54.300 EUR.  

Sklep je bil po glasovanju sicer sprejet, vendar so nekatere poslanske skupine temu tudi nasprotovale. Podani so bili tudi predlogi, da naj se pregledajo pogodbe in ponudbe, ali so bile te racionalno in gospodarno sprejete. Opozorili so še, da zdajšnje povišanje za 3 procente pomeni od leta 2007 povečanje za 20 procentov, plače pa se po drugi strani ne povečujejo, delovna mesta številni celo izgubljajo.

NUSZ - namen (površina), vrednost  NUSZ 2014 in vrednost NUSZ 2015

- stanovanjske nepremičnine (stanovanje 100 m2): iz 90,32 EUR na 93,03 EUR

- stanovanjske nepremičnine (stanovanje v bloku 50 m2): iz 45,16 EUR na 46,51 EUR

- zemljišča za gradnjo (za hiše,  600 m2): iz 90,32 EUR na 93,03 EUR

- poslovne nepremičnine (prodajalne, pisarne.., 100 m2): iz 263,42 EUR na 271,32 EUR

- industrijske nepremičnine (100 m2): iz 188,12 EUR na 193,76 EUR. 

Potrjen program čiščenja komunalne in padavinske vode

Potrdili so tudi program čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode za obdobje 2015 – 2018 za območje MO Murska Sobota, ki ga je pripravil izvajalec gospodarske javne službe čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda, to je  družba Petrol, Slovenska energetska družba d.d.. Program predvideva kratkoročne in dolgoročne ukrepe, ki bodo zagotavljali kvalitetno čiščenje odpadne vode na območju MO Murska Sobota. Mitja Slavinec, svetnik SMC, je opozoril na odnos med MO Murska Sobota in Petrolom. Gospodarske rasti ni, v čistilno napravo prihaja manj vode od pogodbenih določil, zato bi bilo potrebno razmisliti o  spremembi določil v pogodbi. Razpravljali so tudi o programu  ukrepov Odloka o načrtu  za kakovost zraka na območju občine.  

Cena ure parkiranja na parkirišču ob bolnišnici Rakičan 50 centov

Nadalje so obravnavali višino parkirnine in način plačila na javnem parkirišču pri bolnišnici Rakičan. Višina parkirnine bo znašala 0,50 EUR na uro (prej 0,30 EUR na uro), plačilo bo potrebno med 06.00 in 18.00 uro vsak dan v letu. Izpostavili so, da je ta znesek v primerjavi z drugimi mesti po Sloveniji relativno nizek, v Ljubljani znaša do celo 2 EUR. Parkirišče je namenjeno obiskovalcem bolnišnice in tistim, ki bodo tam parkirali in nadaljevali pot z drugimi alternativnimi in okolju prijaznejšimi prevoznimi sredstvi po sistem Park&Ride, s kolesom ali Sobočancem. Sredstva pridobljena s plačilom parkirnine bodo porabili za tekoče vzdrževanje in opremo parkirišč, obratovalne stroške in posodobitve.

Potrdili so predsednike stalnih delovnih teles mestnega sveta

Potrdili so tudi predsednike stalnih delovnih teles mestnega sveta, kar so postali:

- Odbor za gospodarstvo, kmetijstvo in turizem: Stanislav Prelec, Modra lista Antona Štihca

- Odbor za družbene dejavnosti: Daniela Mörec, Socialni demokrati

- Odbor za proračun in finance: mag. Robert Celec, Stranka Mira Cerarja

- Odbor za urbanizem in urejanje prostora ter gospodarsko infrastrukturo: Anton Štihec, Modra Lista Antona Štihca

- Odbor za informiranje, promocijo mestne občine in mednarodno sodelovanje: mag. Brigita Perhavec, Socialni demokrati

- Komisija za statutarna in pravna vprašanja: Boštjan Berlak, Stranka Mira Cerarja

- Komisija za nagrade in priznanja: Amanda Verban, Slovenska demokratska stranka

- Komisija za romska vprašanja: Darko Rudaš, predstavnik romske skupnosti

Za manjkajočega člana Komisije za romska vprašanja so imenovali Dejvida Horvata iz Modre liste Antona Štihca. Potrdili pa so tudi izdajateljski odbor javnega glasica Soboške novine, ki mu predseduje mag. Robert Celec.

Foto: Kristjan Škrlec

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.12.2014 ob 14:09 denar gost

      Ni problem višina pobranih sredstev, čeprav sam zagovarjam, da naj bo parkirni prostor zastonj. Bistevno bolj je pomejmbno vprašanje ZA KAJ se porabi pobrani denar. Ni problem, če se dvigne NUSZ tudi za 10 ali 20 %, če se denar NAMENSKO porabi za stvari, ki jih občani nujno potrebujejo. Zato je dobro, če se vedno ob kakšnem dvigu cen oziroma davščin, tudi pove, KAM in ZA KAJ bo denar namenjen. Obenem pozdravljam demokratično razdelitev funkcij v delovnih telesih.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.12.2014 ob 14:14 gost

      JJ freeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.12.2014 ob 15:29 Charlie gost

      Ne zagovarjam župana, če bi imel voliti, bi sigurno izvolil drugega. Se mi pa zdi, da vse zastonj ne more biti. Nekje bo potrebno nekaj pobirati. Je pa res, da razumem, da se pobira parkirnina c centru, kjer bi sicer cel kaos. Tu zunaj, kjer ne veš kako dolgo boš moral čakati, koliko dni te zadržijo, pa je pobiranje parkirnine vprašljivo. Za marsikaterega je to lahko velika težava.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.12.2014 ob 15:49 pomurc gost

      Če je to parkirišče v Rakičani mišljeno kot park&ride, potem primerjave z Ljubljano glede nizke parkirnine v Rakičani ne držijo vode. Park&ride parkirna mesta v Ljubljani namreč stanejo 1,2 evra za celi dan parkiranja, zraven dobiš še dve gratis vožnji na mestni avtobus. Se pravi, da je park&ride v Soboti bistveno dražji kak v Ljubljani.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.12.2014 ob 6:03 čirikli gost

      začajo se prve laži g župana. pa stikalo še gvušno nej zamenjo v slačilnicaj ka je mura ešče itak nej v 1.ligi

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.12.2014 ob 6:09 ćirikli2 gost

      ceno plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča mate na naslovnici objavleno iz lendavske občine. tan majo meši znesek pa so ga še zmanjšali. v MS delajo kontra

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.12.2014 ob 10:02 gost gost

      Jevšek je dobil volitve izključno s populističnimi izjavami. Ena od njih je bila brezplačno parkiranje. In kaj naredi "naš Sandi" po volitvah? Dvigne ceno parkiranja!!!! Halo??? Ovce, ki so ga volile, pa beeeeee. Mirno plačujejo, namesto da bi ga kdo poklical na odgovornost za zavajanje samo mesec dni po volitvah. Kot je že nekdo pred mano napisal: nasmeh se "že vrača" na lica Sobočancev. Samo precej kisel je.... Duša mesta je "že prišla nazaj" z višjimi parkirninami in zmanjšanjem sredstev za razvojno podporo Pomurja, ki jo je sprejela vlada, kjer ima Jevšek "velike veze in poznanstva". Smo že povezani, beeeeee, beeeeee glupi narod. Levaki vam sadijo rožice, vi jih kar volite še naprej. Se je Jevšek "povezal" s svojo vlado in izposloval !!!! MANJ !!!! denarja za Pomurje. Beeeee, beeeeeeeee

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.12.2014 ob 16:40 gostujoči gost

      ges pa bi vse cejne prilagodo slovenskomi povprečji , vej pa tudi na srejdi bele Lublane najdeš neasfalterano parkirišče , pri bolnici pa bi zaposlo dodatneka redarja pa sakšno prekoračitv kasejral +

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.12.2014 ob 17:39 prekmurka gost

      Kje pa je predvolilna obljuba o pol urni oprostitvi plačila parkirnine v M,Soboti?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.12.2014 ob 21:52 gost

      Pa ka van še nej jasno ka Jevšek pa Štihec mata adute v rokavaj..... Vi se samo trgajte...... Njiva pa fajn zaj gli fküp pigeta.... Vi vsi ka po tej foromaj serete se malo zamislite... VEJ KRÜJ NEDE DRAKŠI .......Aja oviva mi pa tak doj visita@@@@@@@@@@

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.12.2014 ob 21:59 Anti ŠTIHO..... gost

      Odbor za infrastukturo....... Štihec?????? JEVŠEK pa ka ti nemaš lidi ka ti svetuvlejo??? Dan ti nasvet!!!!!Teraj tou bivšo bando.......... Pa tan rajši Gujta pijtaj za kakši čeden nasvet.........

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.