https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pastoralno leto Škofije Murska Sobota

Murska Sobota, 17.12.2014 ob 7:00  

Msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof, je včeraj na novinarski konferenci predstavil delovanje škofije Murska Sobota v pastoralnem letu 2013/2014 in napovedal prihajajoče dogodke v letu 2015. Lojze Kozar ml. pa je predstavil tiskovno dejavnost Škofije Murska Sobota.



Največji škofijski pastoralni dogodek v iztekajočem se letu je bil sklep škofijskega postopka za beatifikacijo Božjega služabnika Danijela Halasa, ko so na 19. februar 2014 imeli slovesno sveto mašo in molitve na Halasovih shodih, ki vsakega 21. dne v mesecu potekajo v Veliki Polani, križev pot na Hotizi in molitvena srečanja v drugih krajih Halasove romarske poti. Škofija Murska Sobota je imela še več drugih dogodkov, kot so odprtje in blagoslov Lazarjevega doma, z željo, kot je poudaril murskosoboški škof, da "naj bo Lazarjev dom tukaj v Soboti res dom, kjer bodo ubogi našli nekoga, ki jih ima rad, ki jih sprejema, ki jim z veseljem nudi gostoljubje in ki jim priznava človeško dostojanstvo." Danes v Lazarjevem domu razdelijo okrog 60 toplih obrokov. Soboška škofija je v iztekajočem se letu, 29. junija 2014, dobila novega duhovnika, tj. Zorana Cara iz župnije Cankova. Slednja župnija je na 27. junij 2014 imela tudi srebrnomašno slavje cankovskega župnika in dekana soboške dekanije Ivana Kranjca. V decembru 2014 je rubinsko mašo imel škof Smej, ki jo je obhajal v rojstni župniji Bogojina.

Zvrstili so se tudi drugi dogodki, med drugim molitveno srečanje bogoslužnih sodelavcev v stolnici, dekanijske postne duhovne obnove članov ŽPS, srečanje otroških pevskih zborov na Pertoči in ljudskih pevcev v Boreči, srečanje župnijskih gospodinj v Dobrovniku itn. Škofija Murska Sobota je organizirala tudi izobraževalna srečanja, med drugim pastoralni tečaj v Kančevcih, teološki simpozij in plenum Škofijske karitas (vse v Veržeju) itn.

Murskoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf je izpostavil tudi druge različne dogodke, kot so razstava ob 100-letnici Novin v Srebrni hiši v Martinju in kasneje v Slovenski akademiji znanosti in umetnosti v Ljubljani, škofijsko romanje v Ludbreg, kamor je priromalo nekaj deset tisoč slovenskih in hrvaških romarjev. "Predstavniki naše škofije se je iz 18 župnij romanja udeležilo okrog 500 vernikov in 11 duhovnikov, ki so sodelovali pri molitveni uri," je izpostavil murskosoboški škof. Avgusta 2014 je murskosoboško škofijo obiskalo 600 romarjev iz Škofije Eisenstadt skupaj s škofom dr. Ägidiusom J. Zsifkovicsem. Zadnji dogodek, ki ga je izpostavil murskosoboški škof pa je bil septembra, ko je škofijsko romarsko svetišče v Turnišču in soboška stolnica gostovala redovnike in redovnice iz cele Slovenije.

Msgr. dr. Peter Štumpf, soboški škof, je napovedal tudi dogodke v letu 2015. V prihajajočem letu se nameravajo še bolj zavestno pripravljati na škofijski misijon, ki se bo začel v adventnem času leta 2015 in končal v avgustu 2016. Ustanovili bodo tudi Družinski center za vključevanje družin, otrok in mladine v pastoralno dogajanje z namenom uvajanja v versko življenje in pričevanja vere. Škofija Murska Sobota bo v prihajajočem marcu obhajala 70. obletnico smrti Božjega služabnika duhovnika Danijela Halasa. Murskosoboški škof je izpostavil tudi, da "z letom 2015 prehajamo v Cerkvi na Slovenskem na elektronsko vodenje pastoralnega poslovanja slovenskih katoliških župnij, kar pomeni, da se bo poenotilo in izboljšalo vodenje matičnih knjig."

Lojze Kozar ml. je na novinarski konferenci predstavil tiskovne dejavnosti Škofije Murska Sobota. Izdali so knjigo Stopinje 2015, slednja je že 44. zapovrstjo in ki so zaznamovane s cerkvijo sv. Martina na Kobilju. Stopinje 2015 izhajajo že od leta 1972. Izdali so tudi že 86. božično obarvano številko po vrsti, Poti k Bogu, ki poleg božičnih opisuje tudi druge teme. Škofija Koper je pripravila besedilo zgibanke Radi bi naročili mašo, v kateri so tudi fotografije iz okolja murskosoboške Škofije. Leta 1968 pa je izšla tudi Kozarjeva knjiga Pajkova mreža, ki je 5. knjiga v zbirki Zbrana dela Lojzeta Kozarja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.12.2014 ob 12:43 debeli gost

      Tej je šče osto, ka še nejso meli časa v Vatikani, ka ga minijo. Vüpan, ka de se tou skoro zgoudilo. Takšega trbej v Soboto kak je nouvi Ljubljanski škof. Tej Sobočke neje senca od toga. Za ovoga ka poulek sidi pa itak škoda pijsate.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.12.2014 ob 14:29 gost

      Saj je prav, da izdajajo knjige. kulture ni nikoli preveč. Je pa milo rečeno narobe, da hodijo "njihovi apostoli" od hiše do hiše in brez računa vsiljujejo knjigo . saj je samo 9 evrov . Tako je vse pošteno, da ti vrnejo 1 evro, če plačaš z desetakom. Pošteno!? seveda, zaupaj, ne vklopi razum.....

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.12.2014 ob 15:51 gost

      Najprej morajo ONI pred svojim pragom temeljito pomesti , z svojim vzgledom dokazovati tole , kar ti na nek način hočejo vsiljevati ! Dragi moji vse samo na sodoben način , da boste potem VIJ lažje prenašali težka bremena , ki si jih SAMI po nepotrebnem hočete naložiti !!! VZGLED in še tisočkrat VZGLED !!!!!!!!!!!!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.12.2014 ob 16:06 občan gost

      Pošteno bi bilo, če bi "gospoda" povedala, da Mestna občina Murska Sobota plačuje hrano za ta Lazarjev dom. Da se ne bi preveč hvalili okrog dobrotljivosti. Cena sploh ni mala. Junija je bilo nakazano 25.000,00 EUR in septembra 25.000,00 EUR. ( Vir: Supervizor ) Če vse skupaj na hitro preračunamo, dobi škofija za en obrok okrog 5 EUR. Glede na to, da jim obroke pripravljajo v sosednjem vrtcu in se kuha skupinsko, kjer so kuharji že plačani, sploh ni tako slabo. Le zakaj popi vedno bistvene stvari okrog denarja zamolčijo? To ni nobena dobrodelnost, ampak dober biznis. Hitro bi se našel kak gostinec, ki bi za ta denar z veseljem pripravljal to hrano. Gre za posel približno 100.000,00 EUR na leto. Toliko o dobrodelnosti. http://supervizor.kpk-rs.si/organ/75795/podj/36726834/

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.12.2014 ob 16:40 gost

      A so še kje v tej okolici ljudje, ki verjamejo tem pravljicam katoliške cerkve? Mislim Ljudje, ne" ovčice." In mi, ki smo tiho smo enako krivi. Kdo si upa ustaviti to pohoto.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.12.2014 ob 18:45 pištek gost

      Ko greš še dlje na omenjeni povezavi boš našel, da Zavod za zaposlovanje oziroma država plačujeta škofiji skoraj 5.000,00 EUR na mesec, da imajo na ta račun delavce v javnih delih. To je njihova dobrota in dobrodelnost, ko jim občina in država vse financirata. Sram jih naj bo pohlepneži!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.12.2014 ob 20:11 vernik gost

      debele je pozabo povedate kak je leta 2013 na krute način izobčo gospoda Vöroša iz Sv. Jurija

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.12.2014 ob 10:04 VSTAJENJE gost

      Če bo prišlo do vstajenja bo sigurno šel najprej v Vatikan...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.12.2014 ob 12:30 anton gost

      Tou so najvekšni pohlepneži. Samo še na sliki fali of beltinski tajkun. Dobrodelnost na paperi. Fse jin pa država pa občina plačata, ka uni dobro zaslüžijo. Če bi tou znao Frančišek, ki ga cejli svejt spoštüvle ka je tak skromen bi te lokalne pope z debelin vret včasik spakival.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.12.2014 ob 13:45 gost

      TAKO JE !!! Iz svojega debelega žepa naj dajo ! Nej ka od siromakov fektajo ! Z kakšnimi slabimi avtomobili se vozijo , vej so si pa siromaki zagvišno zaslužili !?????? TOU su tajkuni !!!!!!!!!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.