https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Osrčje Prlekije - novi katalog turistične ponudbe

Križevci, 31.12.2014 ob 7:00  

Ob zaključku projekta Koordinacija, dvig kakovosti in vključevanje prireditev v turistično ponudbo prleškega podeželja oziroma Prlekfest so izdali edinstven turistični katalog Osrčje Prlekije s tipično lokalno ponudbo štirih občin UE Ljutomer.


V letu 2012 je Občina Križevci skupaj z občinami Ljutomer in Veržej prijavila projekt na razpis LAS Prlekija z naslovom »Koordinacija, dvig kakovosti in vključevanje prireditev v turistično ponudbo prleškega podeželja« imenovan PRLEKFEST. Cilj projekta je bil podati smernice za izboljšanje kakovosti prireditev ter večje vključevanje kulturnih, etnoloških in za območje Prlekije značilnih kulinaričnih in enoloških vsebin v prireditve. Vse to z namenom povečanja prepoznavnosti in možnosti trženja produktov podeželja ter povečanja zanimanja lokalnih gostov in turistov za te prireditve.

Projekt je vreden nekaj čez 90.000 evrov, pri čemer je bilo skoraj 50.000 evrov zagotovljenih iz lastnih sredstev treh sodelujočih občin. Večji del tega denarja je bil namenjen za nabavo prireditvenega šotora z odrom, namenjenega podpori prireditvam PRLEKFEST in drugim večjim prireditvam območja, ki ga je kupila Občina Križevci.

Prlekfest je bil izpeljan v dveh fazah: v prvi fazi se je analiziralo obstoječe stanje na področju prireditev, na podlagi analize se je nato izdelalo smernice za dvig kakovosti prireditev. Ugotovljeno je bilo, da obstaja nespecifična in nizka kakovost ponudbe na mnogih prireditvah ter da je vključenost prireditev v turistično promocijo in marketing območja pogosto nezadostna. Kot izzive za organizatorje se je zato predlagalo tematsko povezovanje prireditev, ter skupno promocijo prireditev območja.

V drugi fazi se je pripravilo in izvedlo prireditve po občinah, ob upoštevanju izdelanih smernic za dvig kakovosti prireditev ter pripravilo in natisnilo katalog turistične ponudbe območja z naslovom Osrčje Prlekije. Tako so bile prireditve Prlekfest večje tradicionalne prireditve iz treh občin, obogatene s ponudbo lokalno tipičnih kulinarike in vin območja LAS Prlekija ter z za območje značilnim kulturnim in zabavnim programom.

Prleška gibanica 2014 je prireditev, ki se je odvila 6. septembra 2014 v Križevcih pri Ljutomeru v sklopu dogodkov ob občinskem prazniku Občine Križevci in je bila namenjena promociji prleške gibanice na kulinaričen, kulturni in športen način - z izborom najboljše prleške gibanice, z izborom najboljšega akrostiha ter z nogometnim turnirjem.

Miholov sejem (28. september 2014) v Veržeju je sejem domače in umetnostne obrti, katerega so med drugim nadgradili z izborom naj prleške tünke.

Prireditev Kuji, vino pa pogače na ljutomerskem hipodromu pa je bila del zadnjih kasaških dirk v Ljutomeru v sezoni (12. oktober 2014). Tudi na tej prireditvi so se predstavljali ponudniki z lokalno tipičnimi izdelki - od ajdovih krapcev do izdelkov domače umetnostne obrti. Vrhunec prireditve je bilo ocenjevanje, za Prlekijo tipičnega, hajdinskega krapca.

Na vseh treh prireditvah so sodelovali ponudniki lokalne kulinarike iz vseh štirih občin ljutomerske UE in širšega območja LAS Prlekija, saj je bil eden od ciljev projekta povečati sodelovanje prleških občin na posameznih prireditvah, ki vključujejo kulturne, etnološke in za območje Prlekije značilne kulinarične in enološke vsebine ter s tem poudariti in izpostaviti kulturno identiteto območja LAS Prlekija.

Obisk vseh treh prireditev je bil večji kot v preteklih letih, kar je bil en od ciljev projekta Prlekfest, saj je skupna promocija prireditev z lokalno tipično ponudbo zanimivejša tako za turiste kot tudi za domače goste. Uspeh teh že izpeljanih prireditev bo pripomogel k nadaljnji promociji vsega, kar je tipično prleško, in morda tudi povezovanju celotnega območja LAS Prlekija v okviru prireditev.

K širši promociji osrčja Prlekije bo pripomogel tudi katalog turistične ponudbe Osrčje Prlekije, v katerem so med drugim vključene prireditve Prlekfest kot tudi druge večje tradicionalne prireditve ter značilna kulinarika območja štirih občin UE Ljutomer.

Vodja projekta in direktor Inštituta za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti, Ljutomer, Klaus Dieter Požgan, je ob izdaji kataloga izrazil željo, da bi v prihodnosti katalog  prevedli v tuje jezike in ga dopolnjevali z novimi

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.