https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Kdo je najbolj priljubljen in kdo najnižje na lestvici med politiki?

06.01.2015 ob 7:05  

Časopis Delo je naredil obširno raziskavo, kdo je bil v letu 2014 najbolj priljubljen med politiki in kakšna je lestvica najmočnejših na političnostrankarskem parketu.


Pregled leta 2014 nam je postregel s takšnimi in drugačnimi sočnimi zgodbicami, aferami, zvijačami, tajkunstvom in tudi s številnimi volitvami – Slovenke in Slovenci smo šli na volišča kar trikrat. Republika Slovenija je v mesecu juliju razpisala predčasne državnozborske volitve (padla je vlada Alenke Bratušek), ki so že sedme volitve zaporedoma v Državni zbor RS v zgodovini samostojne Slovenije in druge predčasne (spomnimo, leta 2011 je padla vlada Boruta Pahorja, razpisane so bile predčasne državnozborske volitve). Državnozborske volitve leta 2014 so ustoličile zasedanje 90 poslancev v Državnem zboru RS – prvič v zgodovini Slovenije je Slovenska ljudska stranka izpadla iz parlamenta, v Državni zbor pa so klopi zasedle naslednje stranke: SMC – Stranka Mira Cerarja, SDS – Slovenska demokratska stranka, DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije, SD – Socialni demokrati, Koalicija Združena levica (DSD, IDS, stranka TRS), NSi – Nova Slovenija - Krščanski demokrati in Zavezništvo Alenke Bratušek.

V letu 2014 smo se kot polnopravna članica Evropske unije pridružili tudi volitvam za izbor evropskih poslancev, ki so tretje po vključitvi v Evropsko unijo leta 2004. Meseca maja smo Slovenke in Slovenci izbrali 8 evropskih poslancev: SDS (dr. Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin), NSi in SLS (Alojz Peterle in Franc Bogovič), SD (Tanja Fajon), DeSUS (Ivo Vajgl) in Lista dr. Igorja Šoltesa (dr. Igor Šoltes).

Foto: Evropski parlament

Lanskoletne lokalne volitve so bile v zgodovini RS pete – v mesecu oktobru 2014 smo Slovenke in Slovenci izbirali svoje župan(je) in občinske/mestne svetnike oz. svetnice. Po poročanju RTVSLO je lanskoletnega oktobra največ županov dobila stranka SLS, sledi ji SD in SDS. Neodvisnih zmagovalcev županov je bilo kar 115.

Najbolj priljubljen je moški, najbolj osovražena pa ženska

In kdo je bil v letu 2014 najbolj priljubljen med politiki? Po poročanju časopisa Delo je najbolj priljubljen politik v letu 2014 postal predsednik RS Borut Pahor, najbolj osovražena pa Alenka Bratušek, predsednica stranke Zavezništvo Alenke Bratušek. Visoko mesto v Delovem barometru zasedata tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan (sicer predsedujoči stranke Socialnih demokratov) in Janez Potočnik, slovenski ekonomist, nekdanji Slovenski evropski komisar v Evropski komisiji in sedaj eden izmed predsednikov Mednarodnega foruma za upravljanje virov.

Delova anketa kaže tudi zanimive rezultate javnega mnenja o vzponih in padcih priljubljenosti političnih strank. Prva dva meseca v letu 2014 je vrh priljubljenosti osvajala stranka SD, ki pa jo je potem v mesecu marcu prehitela Janševa SDS. Vodilno SDS na slovenskem političnem prostoru že od osamosvojitve RS je kot za stavo v mesecu juniju prehitela Stranka Mira Cerarja, ki je vzniknila iz nič. Priljubljenost ji je rasla vse do meseca decembra, ko jo je spet prehitela Janševa SDS.

 

Foto: Delo.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2015 ob 21:50 WOLF gost

      Na sliki vidim 2 krat čebeljega TROTA,Milana Zvera pa NI.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.01.2015 ob 11:32 Ivan Kramberger gost

      NAJBOLJ PRILJUBLJEN ZA POMURJE JE BIL SAMO EDEN IN EDINI KI JE NAPOVEDAL PRIHODNIST TOTIM LOPOVOM IN NAM DELAVCEM...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.01.2015 ob 17:20 dödöl gost

      Kelko znan se je miss Pigy Bratuškova hvalila kak nas je brezi trojke potegnola in rešila iz krize .To je osovražena ženska št. 1 in Pahor z njouf vred

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.01.2015 ob 12:11 gost

      "KR NEKI" članek

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.02.2015 ob 1:22 realistka gost

      Koga klicete?Stacionarne telefone starejsih ljudi.Drugih ne morete.Kdo vam pa verjame,da je priljubljen Potocnik,ki je hotel privatizirati nase vodne vire.?Drugic anketirajte mene ce si upate.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.