https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Erika Brajnik: Na delih, kjer nas zebe, nam iz telesa odteka energija

Murska Sobota, 06.01.2015 ob 8:00  

V ponedeljek je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekalo zanimivo predavanje Erike Brajnik. Kot samouk se je začela zanimati za tradicionalno kitajsko medicino (TKM), fitoterapijo (zdravljenje z zelišči), refleksno masažo stopal, floriterapijo (Bachove cvetne esence), aromaterapijo in  Tui-na masažo, v Torinu v Italiji pa je študirala še naturopatijo.


Telo moramo krepiti že, ko je zdravo

Brajnikova pravi, da moramo telo krepiti, da bomo še bolj zdravi, že ko smo zdravi. Ob polni luni, kot je bila ravno v ponedeljek, priporoča dieto s kivijem, da si telo okrepimo in smo še bolj zdravi, vitalnejši in lepši. Najprej pa je treba vedeti, kako sploh deluje. Priporoča kraljevski zajtrk, ker je zjutraj največja absorbcija hranil, s tem pa telo poskrbi za energijo. Popoldne je absorbcija le 30 odstotna in takrat telo odvaja toksine. Najpomembnejši organ je po njenem mnenju črevesje, kjer se nahaja največ celic imunskega sistema. Opozorila je tudi, da moramo biti pozorni, kje naše telo izgublja energijo. Ta nam odteka na točkah v telesu, ki so najhladnejši, kjer nas zebe.  

Od jetrnega do pljučnega in srčnega tipa, kateri pa ste vi?

Po kitajski medicini ločimo glede na morfološko obliko več tipov ljudi. Prvi je ledvični tip, kjer kot primer navaja Janeza Drnovška. Po kitajski tradicionalni medicini je tak človek suh, visok, bled, s tankimi ustnicami, tankimi kostmi, malo oziroma šibkimi lasmi, ima malo energije, vedno mu je mraz, je sramežljiv, introvertiran, asocialen, bojazljiv, neodločen, negotov, nestabilen, rad se oblači v črno, ne mara biti v centru pozornosti. Kronično mu primanjkuje vitaminov in mineralov. Taki ljudje imajo premalo energije, lahko so bili nedonošenčki, v življenju potrebujejo pomoč, so previdnejši, zelo občutljivi na mraz. Nagnnjeni so k vnetju sečil, mehurja, rodil, genitalij. Pogosteje zbolijo za boleznimi depresivnega stanja, epilepsijo, paničnimi napadi itd.

Srčni tip (primer Zoran Jankovič) se po tradicionalni kitajski medicini kaže kot oseba močne in robustne postave, polnih ustnic, okroglega obraza. Tak človek je veseljak, gurman, ekstrovertiran, ima veliko prijateljev, vsakomur ustreže, je ljubeč, sočuten, rad skrbi za sočloveka in mu prisluhne ter je vedno nasmejan. Obožuje sveži zrak, zelo slabo pa prenašajo toploto. Pogosto so rdeči v obraz in se veliko potijo. Težave imajo s povišanim telesnim pritiskom in odvečnimi kilogrami. Imajo veliko vitalne energije, zato tudi redko zbolijo, po drugi strani pa se v sorazmerju z življenjskim stilom in navadami lahko kopičijo težave.

Tip vranica/slinavka je zelo pogost, ni prirojen in nastane s spodbudo socialnega okolja. Zanj je značilna apatija, brezdelje, neakcija, nemotiviranost, pasivnost, so brez vprašanj, pričakovanj in želja. Težave imajo s celulitom, mlahavostjo tkiv, imajo slab spomin, visok ton glasu, v telesu jim zastaja voda, ženske imajo probleme s plešavostjo, znani so po počasnosti miselnih procesov, pozabljivosti, demenci, apatiji, brezvoljnosti, dolgočasju, zmedenosti, lenobi, predrznosti itd.

Jetrni tip (primer Alenka Bratušek) prepoznamo po njenem mnenju po manekenskem telesu, imajo močne in bujne lase, nizko čelo in poudarjeno čeljust. Ženske se rade oblačijo zelo vpadljivo, nosijo velike uhane, visoke pete, oblečene so po zadnji modi, moški imajo najboljši avto, veliko dajo na zunanji izgled in urejenost. Radi so v centru pozornosti, so najlepši, najboljši, najpametnejši, vedno imajo prav. So zelo ambiciozni in odločni, pogosto zasedajo visoke položaje. Njihova šibka točka so jetra.

Pljučni tip (primer Savina Atai) pa ima svetlo kožo, lepo in gladko, pogosto so pegasti. Imajo vedno smrkav nos, široka ramena, ozke boke, so srednje visoke postave. Ko so pljuča v deficitu, so pesimistični, črnogledi, kritični in skeptični. Ne bodo objeli sočloveka, do ljudi bodo vedno držali določeno varnostno razdaljo, ne bodo izkazovali ljubezni, veselja, radosti ali prijaznosti. Deficit pljuč je tesno povezan s sposobnostjo komunikacije in izražanja čustev.

Naturapatija obravnava človeka celostno, vse od rojstva naprej

Brajnikova je govorila tudi o vitalni energiji. Priporoča test las ali mineralogram, ki nam pokaže stanje mineralov v celicah in je odsev presnove zadnjih treh mesecev za razliko od analize krvi, ki kaže trenutno stanje. Naturapatija obravnava človeka celostno, vse od rojstva naprej, išče vzroke in upošteva življenjski cikel.

Brajnikova priporoča, da se izogibamo mlečnim izdelkom, še posebej v kominaciji z izdelki iz pšenice. Najbolj nevtralen je po njenem mnenju riž, obvezno pa bi morali uživati tudi meso.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija