https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Komentar: Bolne ambicije lokalnih politikov, ki so "kralji na Betajnovi", lokalno jih pa ni nikjer

23.12.2010 ob 9:11  

Naj takoj na začetku povem, da si nekateri očitno zelo strastno želijo in prizadevajo, da bi se tragedija nizke ravni socialnega kapitala, v kateri je Pomurje že dolga leta, dejansko še poglobila, da se ne bi spremenilo nič, samo da bi se lahko še naprej manipuliralo z ljudmi po načelu "deli (malo) in vladaj (na veliko)".

Širokoustenje nesposobnih politikov in predstavnikov paradržavnih institucij 

Osebno sem prepričan, in primeri prestrukturiranja regij v tujini to potrjujejo, da razvoj, ki temelji na političnih kupčkanjih, delitvi proračunskih sredstev občin po načelu "sita" in ne po načelu "lijaka", v takšnih okoljih preprosto zaostaja oziroma ga ni. Kar pa je, je širokoustenje nesposobnih politikov in predstavnikov paradržavnih institucij, ki vsi skupaj zgolj prispevajo k dodatni entropiji na tem našem planetu. Vendar pa vam zagotavljam, da se ta prehod od tragedije v farso ne bo zgodil - in za to si bom prizadeval z vso odgovornostjo, ki mi jo je zaupal predsednik vlade in za katero me je potrdila vlada

Razočaran sem nad pisanjem Večera

Kot človek sem bil na začetku nad nizko ravnijo pisanja v Večeru resnično presenečen, sedaj sem zgolj le še razočaran. Kot Sobočan, ki je odraščal tudi ob Večeru, težko dojamem, da se lahko uredništvo tako uglednega časopisa, ki si poleg tega  prizadeva, da bi pokrival tudi območje Pomurja (sedaj ga namreč še vedno zelo suvereno Vestnik), pusti zmanipulirati na raven blatenja, obrekovanja in zlorabljanja.

Na lokalni ravni ima nekdo interes, da me diskreditira

V celotni ekipi Projektne pisarne (torej PE SVLR in RRA Mura) smo se odločili, da je potrebno čim več energije porabiti za nadaljnje izvajanje Zakona o Pomurju in ne za ukvarjanje z rumenim tiskom lokalnega časopisa, ki se želi iti senzacionalizma. Namreč nekdo na lokalni ravni ima interes, da se popolnoma diskreditira moja odprtost in želja pomagati podjetjem, s tem pa tudi dokaj uspešen pristop k delu, ki kot tak nikakor ni najbolj značilen ali tipičen za državne uradnike in funkcionarje - s ciljem seveda, da se diskreditira Zakon o Pomurju in mene osebno.

Tako novinarji Večera tovrstne insinuacije, interpretacije in poročanje ljudi, "ki se bojijo posledic s strani Andreja Horvata", kot robotki brez lastne glave, zapisujejo, zapise pa opremijo v mastne črke, oblečene gromoglasne nadnaslove, ki privabljajo publiko željno čim bolj krvi polne arene in senzacij.

Kdo se me boji in zakaj porablja čas zame?

Kot makroekonomist se sprašujem o racionalnih razlogih za takšne akcije (iracionalnih je več kot dovolj) in izpostavi se mi vprašanje, ali ne gre za čisto ekonomsko osvajanje medijskega tržnega deleža podjetja Večer, ki si želi povečati naklado z nekaj tisoči naročnikov iz Pomurja? Zakon o Pomurju in jaz osebno pa smo tukaj zgolj kolateralna škoda?

Kot politik se pa sprašujem, komu je tovrstno pisanje najbolj v korist? Ali je kateri od mojih kolegov politikov lokalne ravni tako prestrašen nad "grožnjo uspeha", ki ga v sebi nosijo ukrepi Zakona o Pomurju, da porablja toliko časa in energije, da se v bistvu gre "volitve pred volitvami"?

Morebitne povezave so lahko tu – v ozadju stojijo nesposobni lokalni politiki, "kralji na Betajnovi" …

In ker vemo, da z (racionalnimi) gospodarskimi razlogi z roko v roki gredo tudi (racionalni) politični razlogi, lahko zelo hitro potegnemo sklepe o morebitnih "ozadjih", lastniških strukturah in bolnih ambicijah nekaterih lokalnih politikov, ki so lokalno "kralji na Betajnovi", nacionalno jih ni nikjer, razvojno pa s svojo nesposobnostjo dialoga regiji že dolga leta zagotavljajo "stabilnost zadnjega mesta" v Sloveniji.    

Lokalna politika je spredena v manipulacije "regionalnega" časopisa …

Tako se sedaj vsako moje dejanje, pred in med izvajanjem Zakona, tudi celo moja odprtost in transparentnost pri pogovorih s podjetniki, ki so prišli k meni iskat informacijo in nasvet, "kako priti do nepovratnih sredstev", interpretira kot nekaj kriminalnega, pristranskega in nemoralnega. Moje delo, moja borba za gospodarski razvoj in zagon Pomurja se želi zmanipulirati in diskreditirati na raven "rokomavharstva", "skrbi za prijateljsko mrežo", "plenjenje".

Upam samo, da se tisti, ki porabljajo toliko negativne energije za tovrstne manipulacije, zavedajo, da s tem delajo zelo slabo uslugo predvsem razvoju ljudi v Pomurju. Lokalna politika, podprta s podtikanji in manipulacijami enega lokalnega časopisa, ki bi se želel imenovati "regionalni", naj rajši uporabi ves ta negativni naboj v nekaj pozitivnega; v skupno delo za preboj pomurskih podjetij in s tem tudi Pomurja. 

Razdvojenost, ki jo je zadnja leta "Ljubljana" zelo uspešno uporabljala proti razvoju Pomurja, se je namreč prvič "skvarila" ravno ob sprejemu Zakona o Pomurju; lansko leto je tako 84 poslancev in poslank v Državnem zboru Republike Slovenije glasovalo ZA POMURJE!

To je bila zmaga brez primere in vse politične stranke, ki delujejo tudi v Pomurju, so prvič pokazale takšno poenotenje, s tem pa tudi zrelost okrog nekega razvojnega vprašanja. To je zgodovinski rezultat, ki se ga boji marsikdo.

Podjetnikom pomagam, kolikor se da

Ker so moja vrata vedno odprta, si resnično prizadevam, da podjetniki, ki se zanimajo za to, da bi svoje investicije pospešili s pridobitvijo javnih sredstev, lahko imeli neposredni pogovor tudi z menoj.

Ker gre velikokrat za manjša ali pa za podjetja, ki se prvič zanimajo za sofnanciranje svojih investicij iz naslova javnih sredstev, me podjetniki tudi vprašajo, katera podjetja so tista, ki znajo pripravljati prijavo za na javne razpise. Naj povem, da tukaj ne svetujem zgolj za področje ukrepov Zakona o Pomurju, marveč dobi podjetnik v Projektni pisarni tudi podatke o možnostih, ki jih nudijo recimo Slovenski podjetniški sklad, JAPTI, STO, SID razvojna banka, Javni sklad za regionalni razvoj, EBRD, EIB, Evropska komisija ali pač katera druga domača ali mednarodna organizacija.

"Zloglasno podjetje" Oikos, ki to ni

V prizadevanju, da bi podjetnike opogumil za investicijo  in torej za prijavo, jim potem tudi priporočam več podjetij oziroma organizacij, ki se ukvarjajo tudi s pripravo prijav podjetij za nepovratna sredstva. Pri tem želim navesti predvsem organizacije iz Pomurja, kot so na primer RRA Mura, Sinergija, Razvojni center MS, PRA in ki pokrivajo območja posameznih skupin občin v Pomurju. Ker pa v Pomurju vse prevečkrat obvelja reklo "homo homini lupus", in so lokalni podjetniki do "svojih" razvojnih organizacij nezaupljivi, sem velikokrat navedel vsaj dve podjetji, ki sta v slovenskem merilu uspešni pri prijavah za teme regionalnega razvoja: eno je podjetje Alianta, drugo pa podjetje Oikos.

Pri tem popolnoma zanikam moje preferiranje katerega od podjetij, saj sem vedno poudaril, da mora podjetnik sam znati najbolje oceniti s kom bo šel v posel in ali tovrstne zunanje storitve sploh potrebuje.

Oikos je pomagal enemu podjetju, a to ni bilo izbrano

Zaradi tovrstnega pisanja časopisov sem se pri podjetju Oikos pozanimal, ali so dejansko pomagali kateremu od podjetij, ki se je prijavilo na ukrepe iz Zakona o Pomurju. Izvedel sem, da so pomagali enemu podjetju, vendar na žalost to podjetje ni bilo izbrano za financiranje.

Kot strokovnjak, ki sem doktoriral iz EU razvojne politike na Univerzi za ekonomijo na Dunaju in ki se s področjem ukvarjam tudi akademsko, kot dolgoletni državni uradnik in kot član tudi prejšnje vlade, sem zelo dobro seznanjen s situacijo na tem področju. Zato tudi v okviru izvajanja Zakona o Pomurju lahko zelo uspešno naprej sodelujem z nekdanjimi kolegi, strokovnjaki in strokovnjakinjami po posameznih ministrstvih, službah in uradih. Hkrati pa tudi poznam podjetja in podjetnike iz področja regionalnega razvoja, regionalne politike, s poudarkom na kohezijski politiki EU.

Podjetje Oikos, predvsem pa direktorja Jurija Kobala, poznam zelo dobro, saj so v slovenskem prostoru eno najbolj izpostavljenih podjetij, ki se že dolga leta usmerja na področje regionalnega razvoja in ima tukaj tudi zelo dobre reference. To pa je bil tudi eden od razlogov, da je konzorcij na čelu s podjetjem Oikos strokovna komisija SVLR izbrala za izvajanje 5. instrumenta Programa POMURJE 2015.

dr. Andrej Horvat je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in vodja vladne Projektne pisarne za Pomurje

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. sineson
      23.12.2010 ob 10:31 sineson

      Ge san prepričani, ka to nešče zavestno ven medijsko bombice meče. Je pa istina, ka pri takšnih razpisaj verjetno pride tudi do kakšnih prijateljskih lobiranj.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. ajkaro
      23.12.2010 ob 12:46 ajkaro

      sekretare za drkanje očitno marsikaj neje jasno. Župani SO lokalni politiki, zakoj bi mogo kdo kaj biti na državnon nivoje? Horvat se naj rajši pita kaj je on, ka se ma za nekaj na državnon nivoje, pa je popušil zadnje 3 volitve zapored: - za evropskega poslanca - za SLO poslanca - čak za mestni svet MO MS 2010 Nekdo, ki ga domačini v rodnem kraju ne izvolijo niti v mestni svet naj se zamisli nad svoj veličino in še naprej dela tisto kar tudi po zapisanem zgoraj obvlada: dr(e)kanje. Aja, še nagradno vprašanje za portal pomurec.com. Ge pa je oznaka PR za tej članek?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Sunce
      23.12.2010 ob 13:41 Sunce

      Andrej vi samo bojte naivni pa se dobivajte na kavi s Podgajskim, itd.. Kak de prvo šanso mel, de vas za hrtbon potunko. ;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. PREKMUREC
      23.12.2010 ob 13:43 PREKMUREC

      Ja vejpa komentejrajta tou ka pijše. Zaj ta se tu štukala , ne vejta pa ka ta dva delata vači za našin hrbton. Lipou ger sidijta na kakšon obede pa se zgučavleta za posel. Mi raja se pa naj štukamo lepou med sebof - ka do oni lejko v mejri delali posel. Tou je drujgo nej kak odvračanje pozornosti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. blue
      23.12.2010 ob 14:03 blue

      Zdaj vidite kakšno politiko mate v MS, Župana kere je "desen" obvlada medije, kere je samovšečen in "socialiste" kere so za lidi, dejansko pa za sebe in kolege! Slovenija v malon! Čefure raus!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. PREKMUREC
      23.12.2010 ob 14:12 PREKMUREC

      Blue ti si Jelinčićof?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. ajkaro
      23.12.2010 ob 15:44 ajkaro

      @pahor ajde boj frajer pa daj prilepi gor linke Štihecovih člankov ka telko laprdaš od števili objav. Več kak očitno Celecovemu portalu paše, ka SD tukaj sere po Štihece. Edino ka mate skupnoga soboški SD+SDS je kurja pamet, ka ste popušili na volitvah in sovražite Štiheca. Srmačeki. Komentar pa itak v stilu drkanja, s šterim kak smo vidli po TV, se drkaš hvali.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. sotrpin
      23.12.2010 ob 18:07 sotrpin

      AJKARO-ti pa si sigurno z info-M.sbota ker tam so komentarji na tako visokem nivoju.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. ajkaro
      23.12.2010 ob 19:00 ajkaro

      @pahor in sotrpin sfalilo argumentov za tvoje trditve pa si zamenjo temo? Zakoj bi si ges lepo linke, vej pa ti si to temo odpro. GEs san te proso za dokaze. Sicer pa če že gučiš o rejpe: nešče je Horvate na rep stoupo ka tak mijavka v komentare. Vidim, ka me pošilate inan. Sorry ka pišem na vaš SDSovski forumpaka kvarim vaš nivo razmišljanja. Ka vas boli preveč očitno kažete: Štihec in Sobotainfo. Mate komplekse? Upravičeno, ker ste popušili volitve :) O Copy paste portala, ki ga sanjate pa rajše nebi izgubljal besed. :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. janros1
      23.12.2010 ob 20:27 janros1

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.