https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občina Lendava nad plaz s 70-metrskim obrambnim zidom

Lendava, 14.01.2015 ob 12:00  

Občina Lendava se reševanja problematike plazov, ki so se sprožili ob septembrskih padavinah, loteva temeljito in dolgoročno. V boju proti največjemu plazu nad Gregoričičevo ulico bodo pristopili z izgradnjo 70-metrskega obrambnega zidu.


Jesenske obilne padavine so v občini Lendava povzročile škodo na javni infrastrukturi, zasebnih in poljskih površinah, aktivirale številne plazove in povzročile zdrse zemljišč. Poleg dežja so k plazenju veliko prispevali tudi neustrezni posegi v prostor s strani fizičnih oseb in nesanirana lokacija opekarne  (glinokop).

Kot je pojasnil župan Občine Lendava Anton Balažek, so nemudoma pristopili k izvajanju nekaterih kratkoročnih ukrepov za sanacijo, ki so sicer dali nekatere vidne učinek, ker pa so se zavedali resnosti in obsežnosti situacije, so k reševanju pristopili temeljitelje. Obrnili so se na strokovno pomoč in se v sodelovanju s podjetjem Lienal iz Maribora lotili temeljitih raziskav in meritev plazu.

Kot je povedal Samo Peter Medved, direktor podjetja Lineal, so ob analizi plazu ugotovili, da je zadeva zelo resna, plaz je aktiven in na nekaterih mestih globok tudi 12 metrov in več. Premiki plazu so bili tako veliki, da so dnevno lahko spremljali razpoke na objektih.

Za to, da bi preprečili nadaljnje premike plazu, bodo ob Gregorčičevi cesti, od koder se je zaradi nastale škode na stanovanjski hiši morala izseliti ena družina,  zgradili večjo kamniti zložbo, s katero se bo zaščitila javna infrastruktura in ustavili premiki plazu. Obrambni zid bo dolg 70 metrov in globok 7 metrov.

Sanacijo bo financirala občina. Za kratkoročne ukrepe (ugotovitev stanja, sondiranje, merjenje pomikov, geološke analize in hidrološke študije, strokovno spremljanje razmer, sanacijo poškodovanega cestišča in pripravo dokumentacije za kratkoročne rešitve)  so namenili 200 tisoč evrov, prav toliko pa naj bi predvidoma stali dolgoročni ukrepi, in sicer obrambni zid, dokumentacija in strokovni nadzor za spremljanje razmer na terenu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.