https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Odpravite svoja negativna čustva preprosto s tapkanjem

Murska Sobota, 15.01.2015 ob 7:05  

V Hiši Sadeži družbe je v sredo potekala predstavitev EFT metode – tapkanja. "Ljudje privlačimo tisto, s čimer se miselno ukvarjamo", pravi izvajalka te metode, Cvetka Horvat. Pogosto menimo, da ne bomo vzdržali vseh naporov, ob stresnih situacijah se zavedamo neprijetnih reakcij telesa in se počutimo nemočno. S tapkanjem pa vsakodnevne obveznosti opravljamo lažje in brez stresa, strahu, jeze ali prepričanja, da je nekaj za nas preveč. Zelo preprosto je in hitro deluje, zakaj torej ne bi poskusili.

Kaj je EFT

EFT (Emotional Freedom Techniques) je metoda, pri kateri čustveno olajšanje vodi k temeljitemu telesnemu ozdravljenju. Tehnika doseganja čustvene svobode združuje spoznanja tako vzhodne (energijski meridiani telesa) in zahodne (čustvene težave vplivajo na telesno zdravje) medicine. Naše negativne izkušnje motijo pretok energijskih meridianov, ki tečejo skozi naše telo, kar je ponavadi razlog za fizične težave, slabšo zmogljivost, psihične motnje ali prepričanja, ki  nas omejujejo.

EFT je oblika psihološke akupresure, kjer s prsti tapkamo po določenih točkah na obrazu in telesu ter pri tem s konicami prstov stimuliramo območje, kjer se končujejo meridiani. Medtem smo uglašeni s svojo težavo, motnjo pa odpravimo z vzpostavitvijo ravnovesja v našem energijskem sistemu. Energija se  tako spet prosto pretaka.

EFT uspešo odpravlja negativna čustva

Prvič so metodo EFT preiskusili na veteranih Vietnamske vojske, ki si niso mogli najti miru niti po velikih količinah pomirjeval. Ker negativna čustva pogosto tlačimo, lahko zbolimo, pravi Cvetka. Omenila je tudi čustva, ki najbolj škodijo našemu zdravju, to so jeza, krivda, zamera, kriticizem in strah ter udeležence pozvala, da o njih malo razmislijo. Metoda odpravlja vzrok težav, zato je rešitev dolgoročna in z njo dosežemo notranji mir. Tapkajo tisti, ki želijo živeti boljše in ne tisti, ki imajo težave, je poudarila Cvetka.

Zelo preprosti postopek

Osnovni postopek je zelo preprost in ga lahko opravljajo celo otroci. Rezultate pa dosežejo tako začetniki kot tudi tisti, ki sicer v to ne verjamejo. Najpogostejši komentarji so, da ne more biti tako preprosto. Vendar so pogosto najmočnejše stvari najbolj preproste. Obseg dela in ljudje okrog vas se ne bodo spremenili, spremenili se boste vi in vaš odnos do vsega, kar je ključ do uspeha.

S pravilno uporabo je metoda učitkovita pri stresu, produktivnosti pri delu, omejujočih prepričanjih (privabljanju finančnega uspeha, v odnosu z ljudmi, uspehu v službi itd.), lajšanju bolečin, anksioznosti, zasvojenostih, žalosti, jezi, zamerah, fobijah, migreni, strahovih,  travmami, za izgubo teže, pri nespečnosti, razdražljivosti, depresiji, napadi panike, neprijetnimi spomini, za doseganje boljših rezultatov pri športu, pri težavah v šoli itd.

Pomembno je, da se naučite izvajati tapkanje pravilno

Tapkanja se lahko naučite iz priročnika, ki ga je utemeljitelj Gary Craig brezplačno ponudil vsem, pri nas pa je izšla v prevodu Pike Rajnar in je dostopna na spletu.  Cvetka, AAMET izvajlka EFT metode 3. stopnje, organizira pri nas številne delavnice in predstavitve.

Cvetka se je s tapkanjem spoznala na delavnici odpravljanja stresa. Pravi, da svoje življenje deli na dva dela, pred tapkanjem in na potem, ko je to metodo spoznala in ji je spremenila življenje, na boljše seveda. Svetuje, da naj smo v tem trenutku, zdaj in ne v preteklosti ali prihonosti. Pogosto razmišljamo o preteklosti in načrtujemo prihodnost, s tem pa izgubljamo sedanji trenutek. »Ne kregajte se danes za nekaj kar je bilo pred 20 leti.« pravi Cvetka. Pa tudi, da so ljudje, ob katerih se ne počutimo dobro, v resnici naši učitelji in da se iz vsake situacije nekaj naučimo. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.01.2015 ob 14:13 beltinčar gost

      jaz bi z gospo Cvetko zelo rad tapkal !!!! nič se nebi kregal!!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.01.2015 ob 16:14 ms gost

      Ka me tapkanje rešij krize ali lakote ?Una naj papče 24 ur na den či njoj paše .Ta je že tüj bijla vse pa nikaj ali pejneze pa li pridobijo za svoje velke plače

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.01.2015 ob 19:04 lajči gost

      VSE TRBEJ RIDNO TAPKATI MED BEDRE !!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.