https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Murskosoboška knjižnica bogatejša za romski oddelek

Murska Sobota, 02.02.2015 ob 15:30  

V tednu, ko praznujemo slovenski kulturni praznik, so v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti odprli razstavo z naslovom Od Ciganov do Romov ter poseben romski oddelek.

Razstava Od Ciganov do Romov

Razstava z 19 panoji s pomočjo fotografskega in drugega gradiva pripoveduje o zgodovini Romske prisotnosti v Prekmurju, s poudarom na naseljih Pušča in Černelavci, od kod izvira večina fotografij, časovno pa se navezuje na 20. stoletje.  Predsednik romskega društva Phuro Kher Jožef Podregar in projektni vodja Samuel Friškič, avtorja razstave, sta povedala, da je ta razdeljena na zgodovino naselitve Romov v Prekmurju, poselitev, tipične obrti, s katerimi so se Romi nekoč ukvarjali, glasbo, nogomet, prikazuje pa tudi vsakadnje življenje, kulturo, cigansko vprašanje itd.

Romski oddelek v knjižnici

V knjižici pa so v prvem nadstropju odprli posebni romski oddelek z okoli petsto enotami knjižničnega gradiva povezanega z romsko tematiko. Večinoma gre za strokovno gradivo in zbornike ter leposlovna dela v romskem jeziku.

Vodja projekta Romano Kher Romeo Varga je povedal, da se z otvoritvijo oddelka v knjižnica projekt zaključuje. Nekoč smo Rome odrivali na obrobja, danes pa jih integriramo v družbo, vendar se mora ob tem ohraniti njihova kultura in jezik. Prav knjižnični oddelek naj bi veliko doprinesel k ohranjanju romske kulture in jezika, želijo pa si, da bi se zbirka v prihodnje še bogatila. Pri vzpostavitvi so sodelovali Romano Kher – romska hiša, Romsko društvo Phuro Kher Stara hiša ter  Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Z glasbeno točko je nastopil violinist Luka Baranja ml, dogajanje pa so popestrili s pesmimi romskega pesnika Jožeta Livijena.  

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2015 ob 17:32 ..... gost

      no tak pa ka njin do še delali ?

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.02.2015 ob 19:33 Stewen gost

      MORALNA DOLŽNOST - Ne se spraševati, kaj bodo še delali njim (Romom), ampak, kje je bil vzrok, da tega niso naredili že prej! V Pomurju se število romskega prebivalstva ne zmanjšuje, dejavni so na podočju športa, književnosti, novinarstva, turizma, ohranjanja običajev ... Zdaj pa bo kdo rekel, da živijo predvsem od socialnih podpor in obsežnih otroških dodatkov, da so oproščeni plačila tu in tam. Imajo pač pravice kot vsi ostali (ne)zaposleni. Resnici na kljubo: dela ni dovolj za vse iskalce, zato pa se je treba znajtin kot veš in znaš. Podpiram torej romski oddelek v PiŠK. Upam, da bom našel prvo knjigo o Romih, ki jo je pred več desetletji napisal dr. Vanek Šiftar, moj profesor na Višji pravni šoli MB. Že nekaj let ga ni več; če pa gleda iz Onostranstva je prav gotovo vesel, da njegovi Romi niso cigani. (Med cigani je največ Neromov!)

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.02.2015 ob 21:55 hahahahah gost

      Samo še to je trbelo v Soboti, romski oddelek:) pa tou te buje...

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.02.2015 ob 1:36 gost

      Pa dobro če so napravili romski oddelek te naj napravijo še hrvaškega, srpskega, muslimanskega,židovskega, italijanskega, mađarskega ker to so vse skupine ka so približno enako številčne v sloveniji. Pa zaposlimo še 20 oseb v knjižnici pa če trbej poderimo avtonusno postajo pa napravimo še eno knjižnico

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.02.2015 ob 7:38 lauraas gost

      E moj Stewen, a je tudi prav ko je plača manjša od obsežnih dodatkov, ali pa polna penzija manjša od podpore?

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.02.2015 ob 10:45 Stewen gost

      NI PRAV! - Seveda še zdaleč ni prav, da so penzionisti, ki imajo nižjo penzijo od tistih, ki prejemajo socialno pomoč. Za podrobnosti bi prosil, da navede konkretne številke kdo, ki je s tem bolj na tekočem. Zagotovo pa penzija za polno delovno dobo (40 + let) pri nikomer ni nižja od socialnih podpor. - Pa še beseda gostu, ki ironično predlaga nove oddelke v knjižnici. No,če me spomin ne vara, madžarski deluje že nekaj let....

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.02.2015 ob 6:58 lauraas gost

      Kmečka penzija (najnižji prispevek) 201,00 eur!!! Pa so celo življenje težko delali in s tem državi nekaj dali, kaj pa ima država od romov, da jih tako lepo ujčka.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.02.2015 ob 8:51 Stewen gost

      KMEČKA ZVEZA - Dokler je delovala Slovenska kmečka zveza je bila vsaj ena "specializirana" stranka, ki se je bojevala za kmeta. Potem so iz nje nastajale nove: Slovenska ljudska stranka, Slovenski krščanski demokrati, Nova Slovenija.... Trenutno nobena od teh ni v vladi, na prihodnjih volitvah pa ne bodo dobile potrebnega odstotka za vstop v parlament, Dva strankarska veljak: Peterle in Bogovič pa mesečno kasirata več tisoč evrov, ker sta evropska poslanca. - Kaj torej še ostaja kmetom? Sindikat, ki se vsako leto bori le za višje cene pšenice? Treba je ustanoviti novo Kmečko zvezo, ki se bo zavzela za nove kmečke penzije. Dotlej pa je treba pritiskati na Židana iz SD, sicer kmetijskega ministra in podpredsednika sedanje vlade. Za to pa so potrebni mlajši kmečki funkcionarji, ki pa jih ne vidim. Stari funkcionarji imaaji seveda večje penzije kot je borih 2oo evrov. Nisem vedel, da so najnižje resnično nižje od socialnih podpor. To pa je sramota za Slovenijo!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.02.2015 ob 10:30 gost gost

      KMEČKA ZVEZA? Vej pa mate debelo Opecovo. Aja: una se samo za sebe bori :) Ka ste jo pa zvolili...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.02.2015 ob 11:07 martin gost

      tij perverznež ! gospodična Opec , je spodobna in zelo izobražena oseba , ki je meni in mnogim za vzgled ! je izredno delavna in seksi oseba . kaj pa ona ima z penzijami in socialnimi podporami ? saj je niste izvolili v parlament !??

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.02.2015 ob 14:21 cecek gost

      martin &&& Kelko dioptrije maš ? Če je Opecova seksi te mo jes takoj za Štumpfon škof v Soboti .Si odo kaj na pregled za očij ?Kak ti je lejko za zgled ka maš 8 r OŠ samo ?O bože moj ka se vse najde na interneti da človik sebe ponižavle

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.