https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Župan Jevšek obiskal Monošter

03.02.2015 ob 11:47  

Delovni teden se je za župana Jevška začel v znamenju povezovanja in čezmejnega sodelovanja z Madžarsko. Potem, ko je zjutraj sprejel glavnega konzula Madžarske v Sloveniji, se je odpravil na delovno srečanje v Monošter.

 

Na Generalnem konzulatu v Monoštru sta župana, ki ga je spremljal Andrej Gerenčer, nekdanji veleposlanik Republike Slovenije na Madžarskem, nekdanji župan in častni občan Mestne občine Murska Sobota, sprejela Generalni konzul Dušan Snoj in predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök.

Generalni konzul je ob tem poudaril, da sta Pomurje in Murska Sobota kot regijsko središče zelo pomembna za porabske Slovence. Zato se veseli pripravljenosti župana Jevška za ohranjanje in poglobitev stikov in sodelovanje v dobrobit Slovencev na obeh straneh. Jože Hirnök se je županu zahvalil za obisk in dejal, da se nadeja sodelovanja Mestne občine Murska Sobota  in Monoštra, kot je to bilo v času mandata Andreja Gerenčera, v Monoštru pa župana Bauerja. Župan Jevšek je dejal, da bo ta teden delovno  intenziven prav na področju iskanja možnosti za sodelovanje z madžarskimi partnerji, saj imamo kot obmejna regija velike možnosti za skupni nastop pri čezmejnih projektih, ki naj bi imeli prioriteto v novi finančni perspektivi. Napovedal je, da bo v kratkem organiziral sestanek madžarskih in slovenskih županov z obeh strani meje, na katerem bi se pogovarjali o konkretnih možnostih sodelovanja.

Po sprejemu na generalnem konzulatu je sledil sprejem v mestni hiši Monoštra, kjer je župana Jevška sprejel župan Gabor Huzsar. Jevšek se je županu Monoštra zahvalil za posluh, ki ga ima do slovenske manjšine in ga povabil na omenjeno srečanje županov z obeh strani meje. Huszar je  pozdravil pobudo in dejal, da se veseli sodelovanja na različnih področjih, tako med samima mestoma, kot tudi regijama. Sam pa je Jevšku predstavil že konkreten projekt, pri katerem bi lahko sodelovala tudi Murska Sobota in sicer gre za  izgradnjo oz. izboljšanje kolesarskih poti na področju tromeje.

Na obisku pri županu tudi glavni konzul Madžarske Zoltan Marky

Župan Aleksander Jevšek je včeraj sprejel glavnega konzula Madžarske Zoltana Markya, ki od minulega leta deluje v konzularni pisarni v Lendavi. Glavne naloge konzulata se nanašajo na sodelovanje z madžarsko manjšino v Sloveniji, konzularne zadeve, regionalno sodelovanje z lokalnimi skupnostmi ter podporo EU projektom in programom.

Župan Jevšek je obisk madžarskega konzula pred svojim odhodom na delovno srečanje v Monošter, kjer ga bo sprejel generalni konzul Republike Slovenije na Madžarskem Dušan Snoj, župan Monoštra Huszar Gabor ter predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök, izkoristil za iskanje možnosti za sodelovanje z madžarskimi partnerji, saj je čezmejno povezovanje preko projektov v novi finančni perspektivi ena izmed prioritet ena izmed njegovih prioritet v tem mandatu.

Konzul se je županu zahvalil tudi za podporo madžarske manjšine, ki v Murski Soboti deluj v okviru društva, kar mu je župan Jevšek zagotovil tudi za v prihodnje.

 

 

 

 

 

Vir: www.murska-sobota.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.