https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Letošnja nagrada za življenjsko delo na področju kulture Mikiju Rošu

07.02.2015 ob 7:00  

Na osrednji občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku so v Gledališču Park v Murski Soboti razglasili letošnje dobitnike nagrad za posebne dosežke na področju kulture v MO Murska Sobota. Slavnostni govornik je bil scenarist in režiser Aleš Nadai. V glasbenem programu pa je nastopil trio Sozvočja Slovenije, v zasedbi Boštjan Gombač, Janez Dovč in Goran Krmac z gostjo Evo Hren.

Letošnji nagrajenec za življenjsko delo na področju kulture je Milivoj Miki Roš
Denarno nagrado MO Murska Sobota za življenjsko delo na področju kulture je letos prejel  Milivoj Miki Roš, ki deluje na kulturnem in umetniškem področju v Murski Soboti in tudi širše v slovenskem prostoru že dobra tri desetletja. Njegova dela segajo od gledališča za mlade do predstav za odrasle, v njegovem delovanje pa se prepletajo  televizijske, filmske in literarne poti. Zaznamoval je tudi kulturno dogajanje v slovenskem Porabju, kjer je režiral preko petdeset lutkovnih in gledaliških predstav. V  tedniku Porabje je objavili preko 600 zgodb za otroke in mladino.

Naštejmo le nekaj del iz njegovega ustvarjalnega opusa: Zgodba za otroke Zaklad otoka Milo-Milo, dokumentarni portret o umetniškem fotografu Jožetu Kološi: Podpisano Kološ, roman Tretji plan, dokumentarni film o Primorcih v Prekmurju: Artikulacija spomina, roman Jezusov Katapult, avtorska monodrama Mura, bograč pa še gibanica, knjiga za mlade Škrat Babilon, dokumentarni film o zgodovini prekmurskih evangeličanov: Formula concordie, roman Povratek iz večnosti ali roman o zadnji ljubezni itd. Bil je scenarist in režiser kultne in mnogokrat ponovljene mladinske TV nadaljevanke: Kako sem videl svet izpod mize ter Kot ata in mama. V filmu Vlada Škafarja Oča pa je odigral naslovno vlogo.  V zadnjem času deluje tudi z osebami s posebnimi potrebami, s katerimi uprizarjajo lutkovne predstave, ki sodijo v vrh slovenske lutkovne ustvarjalnosti. Na murskosoboški oder se je pred dvema letoma vrnil kot režiser odmevne predstave Čuvaja zadnjega kozarca vode.

Plaketo MO Murska Sobota za uspešno delo na področju kulture je prejela Gledališka skupina Kulturno umetniškega Društva Štefan Kovač Murska Sobota
Minulo leto so se s predstavo Tokrat res republika uvrstili na 53. Linhartovo srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva. Bili so izbrani za eno izmed sedmih tekmovalnih predstav med skupno 131 predstavami minule sezone. Že sama uvrstitev na to srečanje je za  slovenske ljubiteljske gledališke skupine največji uspeh. Igralca Sandra Pörš in Boštjan Lačen sta na omenjenem tekmovanju prejela  priznanji. Režiser predstave je bil Gorazd Žilavec, ki je svoje prve gledališke korake naredil v tej gledališki skupini.

Priznanje MO Murska Sobota za uspešno delo na področju kulture je prejela skupina glasbenih pedagoginj Glasbene šole Murska Sobota
Skupina glasbenih pedagoginj Glasbene šole Murska Sobota s svojim delom dokazuje visoko strokovnost na glasbeno-plesnem nivoju, pa tudi v pedagoškem smislu. Sestavljajo jo Felicita Heric Taškov (scenografinja in mentorica otoškega pevskega zbora), Mihaela Matis (koreografinja in mentorica plesne pripravnice in baleta), Gabriela Bratina (mentorica pevcev solistov) in pianistka Yuliya Kunova. S projektom uprizoritve mladinske spevoigre Radovana Gobca Kresniček, ki je lansko leto doživel kar pet ponovitev in gostovanje v Ljutomeru, so postavile mejnik kulturnega dela, razvoja glasbene kulture ter po so drugi strani spodbuda in vzor zanamcem. V  projektu je sodelovalo kar sedem pevcev solistov, otroški zbor ter plesna pripravnica Glasbene šole Murska Sobota. Z dovršenim scenarijem, privlačno koreografijo, zanimivo kostumografijo in odlično glasbeno izvedbo spevoigre so navdušili ogromno poslušalcev.


Priznanje MO Murska Sobota za uspešno delo in razvoj kulturne dejavnosti je prejela Gledališka skupina Kroške tikvi
Gledališka skupina Kroške tikvi deluje v okvirju društva Kroške tikvi. Skupino sestavljajo amaterski igralci z veliko volje, energije in talenta, ki so že odigrali več skečev in dramskih iger. V Krogu prirejajo tradicionalni Bezgov cvet ter nastopajo na različnih prireditvah v domačem kraju in širše v regiji. Sodelovali so na različnih tekmovanjih, tudi na Linhartovem in dosegli številne uspehe ter prejeli vrsto priznanj. Z učenci podružnične šole pripravljajo otroške predstave, zbrana sredstva pa namenjajo v humanitarne in dobrodelne namene.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2015 ob 7:40 bjkul gost

      A Zdenka je tüdi nagrado dobila?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.02.2015 ob 9:03 Stewen gost

      MIKI - Miki je res vsestranski ustvarjalec. Vsekakor si zasluži moralna priznanja, zdi pa se mi, da so s priznanjem "za življenjsko delo" po nepotrebnem pohiteli. Taka priznanja namreč podeljujejo, ko človek ustvari nekaj,česar nikoli (?) več ne bo,ker je "izgorel", se postaral, zbolel...., pri Mikiju pa ni nič takega, zati želim in upam, da njegovih "pet minut" še prihaja,. No, vsekakor pa čestitka in vse najboljše!

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.02.2015 ob 10:05 ZARES gost

      Naj zivijo tovariši in tovarišice SD ja. Naj živi tovariš župan Jevšek. Pomale več WC papira ne bomo mogle dobit, ka nebe Vila gor reklama velkoga cenjenoga tovariša cenjenega župan a JEVŠKA.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.02.2015 ob 13:51 gost

      Pa tau te more vrag vzejte. Od družinskoga nasilneža do kulturnika. Tau je pravi direktor, kak hitro se lejko spreobrne. Nema vejze, če je v javni upravi . Kazanje v javnosti vseeno ne spremeni preteklosti.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.02.2015 ob 14:49 Trezika gost

      Župana Jevška čujen sikdar kda vujžgen radio. Če preklopim na drugo postajo čujem župan Jevšek ...Te pa iden na internet pa vijden v sakšon članke sliko velikega župan a Jevška.... Tou je že malo smejšno, če že nej betežno.....Naj živi župan Jevšek

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.02.2015 ob 16:09 ma neka gost

      me pa direk zanima ka de naš jevšek za našo libleno soboto napravo v ton svojen mandate. ali je pa tao eden izmed tisteh ka de se gda se medije vklopijo samo neka pederiso pa bla bla bla in nič napravo

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.02.2015 ob 23:03 gost

      Nekaj ljudi, kateri so na fotografijah pa res ne bi smeli dobiti vabil za to prireditev. Kultura je velik pomen in če tukaj vidiš ljudi, kateri nikakor ne bi smeli dobiti vabil, potem ta prireditev izgubi na ugledu. Vsak od teh povabljenih, kateri ne bi smeli biti tukaj, pa pri sebi tako ali tako ve.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.02.2015 ob 7:47 Grenki gost

      Roš je zgodba za sebe, tisti, ki ga poznajo ga kličejo Grenki, pa ne zaradi značaja ampak zaradi Pelinkovca. Je zanimiv alkoholik. V glavnem vedno najde nekoga, ki ga žejnega prepela čez vodo. Mislim, da si je življenjsko nagrado zaslužil že pred 10. leti. Čestitke nagrajencem!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.02.2015 ob 8:05 Grenki gost

      Pozabo sem še povedati da ga ge ljubim kot ljubimca sva kajti če je on žejen sem jaz ce se on poljublja se tudi jaz z njim.Res pravi moški je za moj ukus.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.02.2015 ob 11:15 Gost gost

      Proslava ob kulturnem prazniku v Dobrovnik se je začela brez HIMNE, kar je milo rečeno škandalozno. Ne predstavljam si kaj bi se zgodilo, če bi se proslava ob madžarskem kulturnem prazniku začela brez njihove himne. Toliko o enakopravnost Slovencev z Madžari!" No, če pa vidimo kdo je proslavo vodil, to ni nič čudnega.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.02.2015 ob 12:33 Stewen gost

      TO JE PA EN VELIK KIKS - Povsem se strinjam z gospodom Gostom. Seveda zaradi tega ne bo šel nihče na "partijski" zagovor, kam bi sicer moral,ko bi še veljal enopartiijski sistem. Maščevanje je in ni sladko: na proslavi madžarskega kulturnega praznika ne zaigrati "veliko madžarske" himne. Norda pa koga moti vsebina ene od kitic, ki pravi "ne vrag, naj sosed bo mejak!" Seveda ne mislim na Orbana!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.02.2015 ob 17:03 gost turba gost

      Kda pa je njihov praznik,te pa ponosno pojejo svojo himno. Na koj so le ponosni - turbaš turba gori.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.02.2015 ob 11:40 povezani gost

      http://sobotainfo.com/novica/globalno/med-najbolj-razvitimi-obcinami-tudi-pomurske/104989#comment-112954

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.