https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v Gornji Radgoni

10.02.2015 ob 7:00  

V Gornji Radgoni so se včeraj slovenskemu kulturnemu prazniku poklonili s prav posebnim glasbenim popotovanjem Nuške Drašček, kot slavnostna govornica pa je navzoče nagovorila priznana pisateljica Janja Vidmar.

 

Župan Gornje Radgone, Stanko Rojko, je ob tokratnem prazniku s pogledom v zgodovino spregovoril o bitkah, ki smo jih kot narod bili za svoj obstoj in izpostavil pomen kulture, kot pomniku naše eksistence: "Stoletja smo bili čisto z vseh strani na prepihu, samo nekako za Alpami smo se uspeli ohraniti in skriti. Ampak Slovenci smo še zmeraj tukaj. Kdo se še spomni tistega bojevnika, izpred tisoč let nazaj, kdo se spomni bitk, kdo se spomni imen, kdo se spomni sploh zmagovalcev. Prav nihče do podrobnosti, ampak čisto vsi vemo, kdaj je bila zapisana prva slovenska beseda. In prav tukaj je naloga kulture tista, ki nas lahko ohrani, prav na tem mestu še tisočletja. Danes smo spet na prepihu, ampak imamo svojo kulturo, to svojo posebnost in čisto nič drugega nimamo več. Torej naš lep jezik, našo lepo pesem, naše umetnike, tukaj, danes, jutri, ob meji, za mejo. In prav to je tisto, kar nas bo ohranilo na tem mestu še stoletja. In tudi to je in bo temelj nove Evrope."

Janja Vidmar, letošnja slavnostna govornica, je med drugim poudarila, da potrebujemo knjige in koncerte ter da je kulturni boj boj vsakega posameznika, ne samo kulturnikov. S prisotnimi je delila tudi svojo prigodo:

"Te dni sem na nekem socialnem omrežju zasledila ljubko, intimno tihožitje. Skodelico kave s Prešernovo podobo in ob njej priponko z naslovom, zadnje čase popularne knjige Kamenka Kesarja, “Mene ne bo noben jebo”. Prešeren je s skodelice zrl vame in mi tako rekoč sporočal, da ga ne bo noben jebal. Pomislila sem, kako dobro, da je mrtev, ker sicer bi ga danes vsi. Tako pa je njegova smrt vsako leto nova priložnost za družbeno-politično, socialno in včasih politično diagnostiko.."

Priljubljena in vsestranska vokalistka Nuška Drašček je, ob pomoči pianista Blaža Jurjevčiča in tolkalca Vida Ušeničnika, s svojim glasbenim popotovanjem, na katerem so navzoči prisluhnili znanim in tudi manj znanim pesmim ter napevom različnih slovenskih pokrajin poskrbela, da so ljudske pesmi zasijale v povsem novi lepoti.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.02.2015 ob 11:14 Gost gost

      Proslava ob kulturnem prazniku v Dobrovnik se je začela brez HIMNE, kar je milo rečeno škandalozno. Ne predstavljam si kaj bi se zgodilo, če bi se proslava ob madžarskem kulturnem prazniku začela brez njihove himne. Toliko o enakopravnost Slovencev z Madžari!" No, če pa vidimo kdo je proslavo vodil, to ni nič čudnega.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.