https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zgodovina in ključni dogodki zavarovalništva v pokrajini ob Muri zapisani v knjigi Štefana Obala

Murska Sobota, 11.02.2015 ob 11:30  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici predstavil svojo knjigo z naslovom Kronološki pregled razvoja in poslovanja zavarovalništva v Pomurju od leta 1948 do leta 1990 Štefan Obal. Mag. Franc Küzmič jo je označil za pomembno v mozaiku zakladnice Prekmurja. S tem delom je Obal zapolnil še eno vrzel ter zapisal spominu ljudi in ključne dogodke te dejavnosti v pokrajini ob Muri. Gre za edino knjigo o razvoju zavarovalništva na pokrajinski ravni pri nas.

Obal je vse svoje življenje posvetil zavarovalništvu

Štefan Obal rojen leta 1933 in doma iz Murske Sobote je bil v zavarovalništvu zaposlen 40 let, od leta 1954 do upokojitve v letu 1994. Svoje delo je opravljal prizadevno, uspešno in kooperativno, za kar je bil velikokrat pohvaljen in nagrajen. V zavarovalni dejavnosti je doživel vse štiri reforme takratne jugoslovanske, slovenske in s tem tudi pomurske zavarovalne dejavnosti. Dobil je odličen vpogled v sprejete zavarovalne zakone in strukturo dejavnosti, zato se je te razmere odločil zapisati.

Obal se je sprva zaposlil v Državni osiguravajuči zavarovalnici t.i. DOZ. Že kmalu je bil označen za zelo uspešen in perspektiven kader in postal šef za nezgodna zavarovanja v Murski Soboti. Vse svoje poklicno življenje je posvetil zavarovalništvu.

Pregled razvoja in sprememb na področju zavarovalništva

Knjiga predstavlja pregled razvoja in sprememb na področju zavarovalstva v takratni Jugoslaviji, Sloveniji in Pomurju. Vse zavarovalne organizacijske oblike v Jugoslaviji in Sloveniji, so odsev takratne jugoslovanske zakonodaje in tudi iz nje izhajajo.

Obal je povedal, da je knjiga nastajala več let iz zapiskov in beležk iz časa službovanja, ki jih je sistematično obdelal in dopolnil z manjkajočimi podatki. Bil je na takem delovnem mestu, da je imel dostop do raznih podatkov. Ob pokoju mu je Cipot dejal, da je sedaj njegova naloga, da o vsem tem napiše knjigo, kar je tuid izpolnil.

Predstavitve se je udeležil tudi Ludvik Cipot, ki je bil prvi direktor zavarovanice v Murski Soboti.

Knjiga tako pripoveduje o zavarovalnih časih od DOZ-a do prenehanja Zavarovalne skupnosti Triglav

Knjiga govori o zavarovalništvu med leti 1948 in 1990. V prelomnem letu 1948 je v Murski Soboti nastal DOZ - Državni osiguravajuči zavod, ki je bil strogo monopolni in centraliziran, s sedežem v Beogradu. Po republikah pa so bile poslovalnice in podružnice. Takrat se je DOZ še nahajal v Murski Soboti v t.i. Hojerjevi vili na Lendavski ulici. Naslednjo prelomnico je predstavljala leta 1954 selitev v nove prostore v gasilskem domu, kjer so dobili celo nadstropje.

Štiri leta pozneje je prišlo v takratnji Jugoslaviji do reformiranja zavarovalništva. V Murski Soboti je nastal poskusni samostojni zavarovalni zavod, ki je služil testiranju za prvi zavarovalni zakon v Jugoslaviji. Poskusno delo je bilo dobro opravljeno, marsikaj so upoštevali v novem zakonu iz leta 1961. Tako so tega leta nastali prvi samostojni zavarovalni zavodi. Leta 1967 je v Murski Soboti potekalo posvetovaje o združitvi zavarovalnic, izven je ostala le Mariborska zavarovalnica. Vse ostale pa so se družile v Zavarovalnico Sava. Z zakonom iz leta 1974 pa se je Sava razdelila na 2 skupnosti, posebej je še vedno delovala mariborska zavarovalnica. Leta 1976 so se vse tri združile v Zavarovalno skupnost Triglav. Ta je delovala vse do leta 1990, ko je bil sprejet že četrti zavarovalni zakon v Jugoslaviji, ki je dopuščal ustanovitev delniške družbe.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.