https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ekoprojekt Modri Jan v Pomurju

12.02.2015 ob 12:00  

V teku je Ekoprojekt Pomurja, v okviru katerega je štiriindvajset prijavljenih skupin iz različnih osnovnih šol in vrtcev Pomurja.


S ciljem osveščanja o pomenu obnovljivih virov energije med najmlajšimi, Dravske elektrarne Maribor, v sodelovanju s Holdingom Slovenske elektrarne pod okriljem znamke Modri Jan, ki je med otroci že dodobra prepoznana, izvajajo Ekoprojekt Pomurja v osnovnih šolah in vrtcih tega področja. Organizator si tako prizadeva, da otroci skozi igro in ustvarjanje spoznavajo vire energije, ki bodo v prihodnosti še kako pomembni. V ta namen je bila v začetku izvajanja projekta izvedena javnomnenjska raziskava o prepoznavnosti projekta Modri Jan v Pomurju in odnosu javnosti do pomena obnovljivih virov energije. Kljub temu, da se projekt prvič izvaja izključno za področje Pomurja, rezultati raziskave kažejo, da kar 80 odstotkov vprašanih meni, da tovrstni projekti lahko prispevajo do bolj odgovornega obnašanja otrok do okolja.

Dravske elektrarne Maribor si tako - skupaj s Pomurskim razvojnim inštitutom - kot eden najpomembnejših proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji, prizadevajo k intenzivnem informiranju in osveščanju lokalne skupnosti, še posebej v okolju, ki ima sicer zelo dobre hidrološke danosti, a njegov hidroenergetski potencial še ni izkoriščen.

Kljub temu, da je projekt z naslovom Ekoprojekt Pomurja šele na začetku izvajanja, rezultati raziskave kažejo, da je z njim seznanjena skoraj petina anketiranih. Obenem si organizator želi prepoznavnost projekta v Pomurju še povečati, saj na ta način pri najmlajših vzbuja zavest o skrbi za okolje in o pomembnosti obnovljivih virov energije. Če drži, da na mladih svet stoji, in če so otroci naša prihodnost, potem je prav, da jih naučimo upravljati z naravo in okoljem. Predvsem pa naučiti, kako na čim bolj neškodljiv način izrabiti njegove danosti. 

Če prepoznavnost projekta v Pomurju dosega petino vprašanih, pa je podpora projekta s strani javnosti zelo visoka. Rezultati opravljenje raziskave namreč dokazujejo motiviranost lokalne skupnosti do zaveze k ohranjanju okolja, saj si več kot 80 odstotkov tistih, ki imajo otroke, želi, da bi bili v takšne projekte vključeni tudi njihovi otroci. Prav tako si več kot 90 odstotkov (94,8 %) tistih, ki nimajo otrok v starosti do 12 let, želi, da bi se v takšne projekte vključevali tudi vrtci in osnovne šole v njihovi občini.

Rezultati raziskave dokazujejo, da je skoraj 60 odstotkov vseh anketiranih seznanjenih z zavezo, da mora Slovenija do leta 2020 zagotoviti 25-odstotnih delež energije iz obnovljivih virov v celotni končni rabi energije. Hkrati so ankeriranci izkazali precejšnjo pripravljenost po svojih močeh prispevati k uresničitvi energetskih ciljev. Dobra polovica vseh anketirancev je pripravljena povečati svoja prizadevanja pri varčevanju in racionalni rabi energije. Slednje daje organizatorju projekta in enemu izmed ključnih partnerjev okolja potrditev, da je na pravi poti.

V Ekoprojekt Pomurja vključenih kar 24 pomurskih skupin otrok in šolarjev

Na natečaj, ki poteka v okviru Ekoprojekta Pomurja, se je prijavilo kar 24 skupin iz pomurskih vrtcev in osnovnih šol. V teh dneh dokončujejo svoje projekte – ekonaloge, v okviru katerih nastajajo zbirke pesmi in risbic, ekostripi, kvizi, fotografije in drugi ustvarjalni izdelki na temo, vezano na reko Muro oziroma vodno energijo. 

 

Več o projektu preberite TUKAJ - KLIK.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.