https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vaj ta lübezen - ali kako so se ptički ženili v Beltincih

Beltinci, 14.02.2015 ob 7:05  

V grajski dvorani v Beltincih je na petek 13. februarja 2015 pokalo od ljubezni in sreče. Govorili, plesali in peli so o ljubezni, pa vendar ne zato, ker prihaja Valentinovo, ampak kot uvod v pomlad in Gregorjevo, ko so se ženili "ftijčki".

O ljubezni so peli, plesali in igrali vokalna skupina FS KD Moščanci z gostoma Suzano in Bojanom iz KUD Budinci, plesalci FS KUD Beltinci, "Banda" z mednarodno udeležbo, in sicer na cimbalah Andi Sobočan iz Murske Sobote, harmonikarji Niko Pelc iz Bodoncev, Danilo Lebar in Blaž Ščavničar iz Beltincev ter na kontrabasu Slavek Petek iz Gančan. Prireditev za vse zaljubljene obiskovalce je vodila simpatična Simona Zadravec.

Plesno obarvan večer z milimi zvoki žensk in moških ter pripoved o zaljubljeni zgodbi so obiskovalci spremljali skoraj dve uri. Skozi pesmi in plese so pripovedovali o srečnih in nesrečnih ljubeznih, o tem, kako se mladi par zaljubi in na koncu tudi poroči. Izbrali so znana besedila iz Goričkega in Dolinskega ter nekaj znanih ljudskih pesmi. Pripoved o zaljubljeni zgodbi s srečnim "gostüvanjem" je potekalo v tipičnem narečju.

Kako je včasih bilo, ko je mlad moški želel poročiti svojo izbranko in kako si je izbranka iskala pravega ženina, so organizatorji te prireditve strnili v ljubko pripoved in tako skozi večer pričarali pravljico, smeh, solze in srečo. Obiskovalci so bii več kot zadovoljni, nasmejanih obrazov in prepevali skupaj z nastopajočimi.

Pripovedka o srčni ljubezni se konča tako, da se ženin in nevesta vendarle poročita. Povedali so, da je pravo gostüvanje v Prekmurju trajalo oz. so ga "slüjžili" vsaj dva dneva, najprej na nevestinem domu, potem na ženinovem - ali obratno, kot je bil običaj hiše. Nazadnje so praznovali dolgo v noč tam, kjer sta se mlada odločila, da bosta živela. S pesmijo "Le pojd Marija z menof" se je snaha poslavljala od doma in domačih, preteklo je tudi nekaj solza.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2015 ob 11:09 žlijčar gost

      Ecekov je menje bilo kak nastopajočih .Ka modrüjejo pa se vü mečejo

      15 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.02.2015 ob 15:15 minimalec gost

      Rejsan vredi minice?!? Kama svejt vodi! Ednin istin nastopajočin je nej za doma z decov biti...pa gremo na občinske stroške (ali ste mogoče plačali čiščenje dvorane pa elektriko) seveda nej, med drujgimi bon tudi jes, ne ven što je od tej na minimalci kak jes, te si pa lejko privoščijo privat zabave - le ge je bilo kakšo vabilo - aja seveda privat, poznanstva....

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.02.2015 ob 17:49 Lonček gost

      Danilo Lebar in Blaž Ščavničar iz Beltincev?? ge ste njiva vidli? nej jiva je bilou... tou je pa nikša privat zabava nej bijla... bilou je javno, reklamejrano... samo lidje nejdejo na dogodke, samo šinfati znajo... za edne šteri se mantrajo, hodijo na svoje stroške na vaje, s svojin praškon noše perejo, pa te jih znate samo šinfati? dvorano so pa tudi sami pripravili pa pospravili... sicer pa delajo občini velko reklamo, kda odijo po svejti pa seposedi povejo odket sou... kak san že napisala... namesto ka bi šli v žijvo poglednot kak pa kaj, se samo šinfati zna...

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.02.2015 ob 9:27 gost gost

      Oj srmačeki rejsan so edijni ka odijo na svoje stroške na vaje pa noše si perejo - indri pa tou drujgi delajo nej? Doma naj bodo pa nede trbelo bencina pa praška nucati, lejko pa idejop na vaje peški reklamejrajo pa se v zamazanij nošaj ali pa v minicaj kak na slikaj

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.02.2015 ob 9:43 gost

        ne pravin ka indri toga ne delajo.. či ne bi bilou v sakšon kraji takšij lüjdi kak so oni, ka šče vüpajo kaj kšenki napraviti, bi tak brezveze bilou ka so delali dvorane, ka bi vse prazno bilou... ne ven zakoj vas tak bolij, či nešče nekaj napravi... samo šinfati znate...

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.02.2015 ob 10:15 tinč gost

      Tole vse je za pozdravit in čestitat ! Beltinci smo znani po dobrih in uglajenih rečeh !!!

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.02.2015 ob 11:03 gost marko gost

      Ja Beltinci so znani bole po kon drujgon kak pa po dobrih in uglajenih rečeh. Se prej kot to. Pa nej samo Beltinci, tudi okoličani.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.02.2015 ob 15:17 gost marko gost

      No sem še pozabo povedati da sem jaz malo prizadeti bole norčasti zato se vam opravičujen.Resan sen reden bumbar in somar.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.02.2015 ob 18:11 peso gost

      naj te Bog sodi , sicer si si pa nej san kriv , če si tak bum... pazi , da ti je zik ne bo prehiteval pameti ! Dokležovske dame sedijo v prvi vtsti ....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.02.2015 ob 19:45 büjraš gost

      Ta gospa z krščakon pa zelenin šalon bogme ne zamidij ene predstave ali bilo kaj se v Böltincaj dogaja una ide .Razmin ka je tou že enin v krvi ali ka je preveč je preveč .

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.02.2015 ob 20:22 gost

      gospa Lizika je tole !

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.02.2015 ob 9:48 krofaš gost

      -(20:22------ Nej san znan ka še obstajajo # gospe #

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.