https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Reorganizacija mreže NMP bo prizadela tudi prebivalce Pomurja

25.02.2015 ob 7:15  

Mnoge državljane močno razburja najnovejši bum okrog reorganizacije Nujne medicinske pomoči (NMP) v Sloveniji.


Poleg bolnikov, ki so vezani na zdravstvena domova v Lendavi in Ljutomeru bo predvidena reorganizacija močno prizadela tudi uporabnike storitev ZD Gornja Radgona, torej prebivalce občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Seveda na boljšem niso niti prebivalci Goričkega, ki so prav tako močno oddaljeni od Murske Sobote in Rakičana. Po zaenkrat neuradnih informacijah, je namreč predvideno, da bodo omenjeni zdravstveni domovi ponoči, ob vikendih in praznikih zaprti, in bodo vsi, ki lahko sami poiščejo zdravniško pomoč, šli v novi in sodoben Urgentni center v Rakičanu, tiste hujše bolne pa naj bi tja odpeljalo reševalno vozilo.

Slavica Mencinger, dipl. med. sestra, sicer vodja NMP za področje ZN v ZD Gornja Radgona, še zdaleč nima nič proti spremembam in reorganizaciji, še zlasti proti posodabljanju in izboljšavi nujne medicinske pomoči, kljub temu pa … »Skrbi me kot vodjo in izvajalko službe NMP in nenazadnje kot prebivalko te lokalne skupnosti, kaj se bo zgodilo z nami in seveda z našimi uporabniki. Ves čas se poudarja, da bo z reorganizacijo izboljšana dostopnost in oskrba vseh prebivalcev. Hkrati pa se sliši, da se bodo zapirali zdravstveni domovi, da bodo naši zdravniki šli dežurat v urgentni center itd. Da bomo medicinske sestre in zdravstveni tehniki reševalci nekak "satelitski tim", ki bo na domačem terenu prevzel nujne reševalne prevoze in kot prvi posredovalci nenadno obolelim in poškodovanim, da ne grem v podrobnosti. Seveda bo o tem kdo bo šel na teren v naši lokalni skupnosti odločal dispečer, ki bo na podlagi telefonskega klica poslal na mesto dogodka samo »tako imenovani satelitski tim«, torej zdravstvenega reševalca s spremljevalcem, medicinsko sestro ali zdravstvenega tehnika. Če bo presodil, bo hkrati poslal na teren ekipo iz Rakičana, ki bo imela v avtomobilu tudi zdravnika. Včasih se bo zgodilo, da bo zdravnika naknadno zahtevala ekipa, ko bo prišla na mesto dogodka ...«, razlaga Mencingerjeva.

Tudi župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko odločno nasprotuje vsakršnemu posegu v pravice občanov. »Storili bomo vse, da se kvaliteta življenja naših občanov ne bi znižala, na nobenem področju, torej tudi pri zdravju. Tistim, ki to skušajo spremeniti predlagam, da se postavijo v kožo svojcev morebitnih bolnikov, ki bodo zaradi zamude pri nudenju nujne pomoči imeli posledice in, bog ne daj, smrt«, pravi Rojko, ki je prepričan, da deli tudi mnenje svojih kolegov iz ostalih treh občin z radgonskega območja, ter tudi ostalih pomurskih in slovenskih občin, ki jih bo prizadela reorganizacija NMP.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.