https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurski muzej Murska Sobota gosti razstavo o podvodni dediščini

Murska Sobota, 05.03.2015 ob 10:20  

V Pomurskem muzeju Murska Sobota so včeraj odprli gostujočo razstavo z naslovom Podvodna dediščina Slovenije (Izbrane raziskave 1995-2012), katere avtorja sta Andrej Gaspari in Miran Erič. Razstava prikazuje kronološki oris podvodnega arheološkega raziskovanja v Sloveniji. Ogledate si jo lahko vse do prvega aprila.

Potopljeni ostanki preteklosti tudi iz rek in jezer

Hiter tehnološki razvoj in razmah podvodnih dejavnosti sta privedla do številnih odkritij potopljenih ostankov preteklosti. Te so našli poleg v morjih tudi v rekah in jezerih. Kulturna dediščina iz rečnih tokov je dolgo ostajala v senci antičnih pristanišč in ladijskih razbitin Sredozemlja.

Kronološki oris podvodnega arheološkega raziskovanja v Sloveniji

Razstava prikazuje kronološki oris podvodnega arheološkega raziskovanja v Sloveniji. Zaradi spleta različnih okoliščin, tako v organizacijskem kot kadrovskem pogledu, ima še danes »epizodni« značaj. Razvoj sega od podviga mornariških potapljačev leta 1884 na Vrhniki, preko raziskav Centra za podvodna raziskovanja SRS na Savudrijskem rtu ter Podvodnega muzeja Sergeja Mašera iz Pirana v Fizinah, Simonovem zalivu in Viližanu, delovanja potapljaških skupin Narodnega muzeja Slovenije in Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete iz Ljubjana v Ljubljanici, Krki in Blejskem jezeru ter morskem akvatoriju pa tudi raziskav v koordinaciji Skupine za podvodno arheologijo pri Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Tudi o hotiškem deblarju

Milan Erič, podvodni arheolog, je ob odprtju razstave spregovoril tudi o hotiškem deblaku, ki sicer na razstavi ni prikazan, velja pa za šestega najstarejšega na svetu. Je pa na razstavi med drugim prikazana v Ljubljanici najdena do 45.000 let stara lesena ost puščice. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.