https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Spominska slovesnost ob 70-letnici streljanja talcev pri Mali Nedelji

07.03.2015 ob 7:00  

V petek, 6.3.2015, je v Kulturnem domu Mala Nedelja potekala spominska slovesnost ob 70 – letnici streljanja talcev pri Mali Nedelji.


Navzoče je naprej pozdravil ljutomerski podžupan Boro Zemljak, na to pa je kot slavnostna govornica spregovorila še članica predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in prleška rojakinja Vika Potočnik. Učenci Osnovne šola Mala Nedelja in Godba na pihala Mala Nedelja pa so poskrbeli za zanimiv kulturni program v spomin na 8.3.1945, ko je bila izvedena usmrtitev 19. talcev v Mali Nedelji.

Potočnikova je svoj govor začela z besedami: »Danes je dan, ko se spominjamo, ko se priklonimo in zahvalimo. Vsem tistim, ki ste v trenutku ne najlepšega dela  zgodovine Slovenije rekli in stopili skupaj z zavezniki, in seveda rekli ne razkosani Sloveniji. Rekli ne tistim, ki nas izdajajo in prijeli za puške in za dolga leta zapustili svoje domove.« V nadaljevanju je dejala še: »Srečna sem, ker živim v deželi, majhni, pa tako bogati in tako pestri. In če kdo ve kaj je kriza, in če kdo ve kaj je pomanjkanje in seveda tudi revščina, potem je to prleška dežela. Ampak nikoli nismo zaradi tega obupali. Zmeraj smo si kot sosed sosedu pomagali, zmeraj smo našli tisti delček sredstev, da so lahko mladi odhajali v šolo. Šli smo velikokrat s trebuhom za kruhom v tujino, da smo lahko obnovili svojo domačijo in nikoli pozabili svojce, nikoli pozabili slovensko besedo,tisto pravo prleško besedo.«

Več slik v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2015 ob 13:14 gost

      Zborovanje komunističke partije.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2015 ob 14:52 gost

      Joj kako lepo besedičenje !? Priklanjanje in različno (lažno ) zahvaljevanje je žal za nas že preteklost!!!!! Lepa beseda lepo mesto najde --to je prav , nekateri nepravi spomin , pa ubudi ali odpre pa še večjo in nezaceljeno rano !!!!!! zborovanje je komunistično dejanje !!!!!

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2015 ob 19:05 gost

      RDEČA ZVEZDA - Mar nismo rekli, da je treba rdeče zvezde pospraviti in dati na drogove grb slovenske države? No, glas o tem ni segel do Male Nedelje: slike kažejo, da je bilo dosti rdečih zvezd, zato bi kar pritrdil zgornjima gostoma

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.03.2015 ob 20:28 Ne zlorabam gost

      Zloraba žalostnega dogodka.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.03.2015 ob 8:28 pomurc gost

      Ma dosadni ste s to rdečo zvezdo. Heineken ma jo tudi, ka je te to komunistično pivo??

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.03.2015 ob 15:26 gost eden gost

      Ten bedakon, ki pišejo o rdečih zvezdah, pa še o čen nemreš niti zameriti. Glupi so pa niti ne vejo o čem pišejo. Škoda je samo, ka lejko sakši bedak piše po spletih. Obeležen je bil spomin na talce, na tragičen dogodek, ki ga je zagrešil okupator. Kak bi reagirali, če bi se to zgodili njihovin svojcen ali znancem. To so osebe brez vsake etike, kulture in inteligence. Na žalost so tudi taki in največ jih je pri nas. Sploh ne vejo, kak so ubogi na duhu.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.03.2015 ob 19:09 Stewen gost

      SPRAVA - Resnično se mi smilijo nedolžni ljudje, ki so jih ustrelili tuji okupatorj. Še bolj pa se mi smilijo tisti domači ljudje, ki so padali zaradi strelov partizanov in so jih zakopali v rove, o čemer se dolgo ni smelo govoriti, kaj šele jim postavljati spominska znamenja (in ne obeležja, saj je to hrvatizem). Takole bom zapisal: vasi so padli v domovini in za domovino, zato bi se morali vseh enako spominjati, seveda pa ne z rdečimi zvezdami in peterokrakastimi na kapah, ampak brez vseh znamenj, ki "na drugi" strani" poodžigajo odpor, jezo, zgražanje. Čas je, da napravimo delitvam konec. Amen!

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.03.2015 ob 19:41 gost gost gost

      ,Steven in še nekateri ne bluzite. Delitve delate taki, kot si ti in tisti, ki ne morejo razumeti in se sprijazniti s tem, da so eni bili pač okupatorji in poraženci, drugi pa zmagovalci. Pa nisi samo ti ta, ki tega ne razumeš, bolj žalostno je, da so to nekateri aktivni politiki, desno usmerjeni, ki se pač obračajo po vetru. In kdo dela delitve, če ne prav ti desni politiki, ki potem zavajajo bedni narod oz. tiste, ki jih hočejo poslušati. Že zdavnaj je svetovna zgodovina povedala svoje in že zdavnaj so okupatorji v enem, zmagovalci pa v drugem predalu. Tako je tudi prav. Res pa je, da nobenih žrtev ne gre podcenjevati.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.03.2015 ob 8:30 Stewen gost

      PREDALČEK - Če se v Sloveniji res hočemo "spraviti" , potem je konec "predalčkanja", mar ne? -

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.