https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Potapljači iz Murske Sobote so reševali ukleščenega potapljača v Szombathelyu

10.03.2015 ob 7:30  

V sklopu projekta Rešujmo skupaj so se potapljači Potapljaškega društva Murska Sobota udeležili vaje reševanja v Szombathelyu na Madžarskem.


Vaja je potekala na podlagi predpostavke, da so potapljači v Szombathelyskem jezeru izvajali podvodna vzdrževalna dela. Prišlo je do nesreče, ko se je eden od potapljačev ukleščil. Potapljači, ki so delali skupaj z njim, ga niso mogli rešiti, ker jih je bilo premalo. Ažurno so obvestili dežurno službo Uprave za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Železne županije, saj  oskrbo z zrakom lahko zagotavljajo sami, a ga ne morejo dvigniti iz vode. Dežurna služba Uprave za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Železne županije je za pomoč zaprosila murskosoboški Regionalni center za obveščanje. Ta pa je Potapljaško društvo Murska Sobota napotil na interventno akcijo. V pripravljenosti je bila tudi reševalna služba ...

Šlo je za predpostavko, da so pri vzdrževalnih delih objektadelali pod vodo trije potapljači, ko je težji predmet padel na potapljača in ga pokopal pod seboj. Potapljača so oskrbeli z zrakom, njegova poškodba ni bila videti resna,  je samo ukleščen. V mrzli vodi pa obstaja nevarnost podhladitve. Reševalna služba je bila v pripravljenosti do dviga potapljača iz vode, potapljači pa so po prihodu pomoči rešili ukleščenega potapljača z usklajenim delom (dvig bremena s podvodnim padalom) in ga predali v oskrbo reševalni službi.

Namen projekta Rešujmo skupaj je okrepiti čezmejno sodelovanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v obmejni regiji Slovenije in Madžarske. V okviru projekta so tako predvidene aktivnosti, ki bodo vzpostavile sodelovanje na področju obveščanja, informiranja in alarmiranja ob nesrečah ter skupna usposabljanja in izobraževanja ter vaje na posameznih področjih zaščite in reševanja. Vodilni partner projekta Rešujmo skupaj je Mestna občina Murska Sobota, ki je k sodelovanju pritegnila Potapljaško društvo Murska Sobota, Gasilsko zvezo Mestne občine Murska Sobota z gasilskimi društvi ter Razvojni center Murska Sobota in na madžarski strani Gasilstvo mesta Szombathely.

Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa Slovenija – Madžarska 2007-2013, ki ga delno sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj v višini 85 % in Republika Slovenija v višini 5%. 10 % sofinancirajo projektni partnerji. 

    

 

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

 

 

 

PR vsebina

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.