https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kdo bo popustil pri KVIAZ-u: Župan ali opozicija?

Murska Sobota, 28.12.2010 ob 9:10  

Danes se, kot vse kaže, ponovno obeta burna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota. Poleg predloga odloka o proračunu in kadrovskih zadev, bo že drugič na dnevnem redu imenovanje komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Tudi po skoraj dveh mesecih svetniške skupine, ki se niso strinjale z županovim predlogom, niso spremenile svojega mnenja. Objavljamo tudi pravni mnenji.

Najprej spomnimo, kakšno je ozadje zgodbe. Prva seja novoizvoljenega mestnega sveta je poteka drugega novembra, šesta točka, na kateri bi svetniki morali odločati o imenovanju Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIAZ), pa se je predčasno končala. Predlog župana Antona Štihca namreč ni dobil zadostne podpore svetnikov, o drugih predlogih pa se ni niti glasovalo.

Predlogi za sestavo KVIAZ-a s prve seje mestnega sveta

Številne koordinacije niso obrodile napredka

V vmesnem času do današnje druge seje mestnega sveta so svetniki in svetniške skupine imele več krogov sestankov in koordinacij, vendar pa se stališča niso bistveno (nič) spremenila. Prejeli smo odgovore vodij treh svetniških skupin, medtem odgovora župana Antona Štihca nismo prejeli.

Anton Štihec

Slavinec: Župan ne kaže pripravljenosti na pogovore

»Pogovore, na katerih župan prisotne seznani s svojim predlogom, o katerem ne kaže pripravljenosti se pogovarjati, težko ocenjujemo za koordinacijo. Mi bi si vsekakor želeli, da bi prišlo do bolj konstruktivnega pogovora in bi uspeli stališča zbližati do te mere in na način, da bi to bilo sprejemljivo za vse akterje,« meni vodja svetniške skupine LDS dr. Mitja Slavinec.

Celec: Županovo vztrajanje je v nasprotju z načeli demokracije

»Imeli smo več krogov pogovorov, vendar sam temu ne bi ravno rekel koordinacije. Aktualni župan želi s svojo koalicijo enajstih svetnikov v 26 članskem mestnem svetu, od devetih članov KVIAZ-a imeti pet članov, se pravi z manjšinsko koalicijo želi imeti večinski vpliv na kadrovsko politiko občine v naslednjem štiri letnem obdobju. In tudi nekateri člani županove manjšinske koalicije se s tem načinom ne strinjajo, kar je nenazadnje pokazalo glasovanje na prvi seji mestnega sveta. To vztrajanje župana je v nasprotju z načeli demokracije, zakonodajo in je tudi v svetovnem merilu zelo neobičajno. Naše stališče je nespremenjeno,« pravi vodja svetniške skupine SDS mag. Robert Celec.

mag. Robert Celec

Miloševič: Naše mnenje ostaja isto 

»Naše stališče do oblikovanja KVIAZ-a se tudi po številnih dogovarjanjih v času od prve seje mestnega sveta ni spremenilo, saj je utemeljeno na dejanskem razmerju glasov v mestnem svetu. Menimo, da ima mestni svet suvereno pravico, da izvoli svoje organe v skladu z razmerjem zastopanosti posameznih strank oziroma list, kar je seveda pogojeno z doseženim rezultatom na volitvah. Edini kriterij, ki kaže na realno sorazmernost je število glasov, ki jih dobi posamezni predlog razdelitev sedežev v komisiji pri glasovanju v mestnem svetu. Zato predlagamo, da se glasuje o različnih predlogih sestave komisije. Tisti predlog, ki bo dobil večinsko podporo pa bo hkrati tudi ustrezal kriteriju sorazmernosti oziroma proporcionalnosti,« pa pravi vodja svetniške skupine SD Goran Miloševič.

Bo v drugo vendarle imenovana komisija?

To, da se župan in svetniške skupine niso uspele dogovoriti v času skoraj dveh mesecev, napoveduje, da bo danes v sejni dvorani zelo vroče. Naši sogovorniki kljub temu upajo, da prevladal razum in da bo se bo ta pomembna komisija vendarle imenovala že na današnji seji.

»Upamo, da bo prevladal razum in bo mestnemu svetu omogočeno glasovanje o alternativnih predlogih. Z blokado delovanja mestnega sveta se namreč blokira celotno delovanje Mestne občine Murska Sobota in izpolnjevanje njenih nalog. Svetniška skupina SD je pripravljena podpreti predlog, ki bo odražal realna razmerja v mestnem svetu. Prav tako pa bomo v nadaljevanju tvorno sodelovali pri vseh projektih, ki so v korist MOMS in njenih občanov,« pravi Miloševič.

Goran Miloševič

»KVIAZ bi se lahko imenoval že na prvi seji, če bi ne župan na glasovanje dal samo svoj predlog in si na ta način vzel pristojnosti mestnega sveta v svoje roke. Pravica oblikovanja KVIAZ-a je po slovenski zakonodaji na strani mestnega sveta in ne župana v katerikoli občini, kar potrjuje ugledno pravno mnenje, ki smo si ga pridobili. Tudi v Mariboru so imeli različne poglede na sestavo KVIAZ-a, vendar je njihov župan dal 3 različne predloge na glasovanje in eden izmed teh je bil izglasovan. Upam, da bo zmagal razum in mi smo pripravljeni na kompromis. V naslednjem štiriletnem obdobju bomo županu stali ob strani ob vseh odločitvah, ki bodo po našem mnenju dobre za občanke in občane MO Murska Sobota in zagotavljam, da bomo vedno konstruktivni, zato je neke vrsta nervoza popolnoma odveč,« pravi mag. Celec.

»Vsekakor želimo in bomo odgovorno do volivcev, ki so nam zaupali tudi vse naše napore, usmerili za dosego tega cilja, na način, da se bo v mestnem svetu proporcionalno odražala njihova volja izražena na volitvah,« pa pravi dr. Slavinec.

dr. Mitja Slavinec

Kaj pravijo pravna mnenja?

V spodnjih priponkah objavljamo tudi pravni mnenji, ki sta si jih glede KVIAZ-a pridobila Modra lista Antona Štihca in murskosoboški SDS.

Preberite tudi:

Prva seja murskosoboškega mestnega sveta predčasno končana

Kviaz mestne svetnike deli, svojo pravico iščejo vsi

Fotogalerija

Komentarji

  1. sabotaza
    28.12.2010 ob 10:11 sabotaza

    Ges ne ven ka se idejo, kak jih je nej sram! Kda so bile volitve so vsefele obečavali, ka do uresničevali želje in potrebe vseh nas, zdaj pa gledajo samo za svoje interese! Vejpa, če je modra lista dobila največ podpore, to pomeni ka morejo meti največ mest! Ne ven, zakoj ste sploj nešterni kandiderali za svetnike, sploj znate ka pomeni biti svetnik? Celo prekmurje se iz vas smeje in zgraža. Samo znate proti župani delati, te pa gučite, ka on nika ne napravi! Vejpa vi tudi odločate o vsen! Zdaj se te pokažte, pa delajte že enkrat enotno, za dobro vseh nas! Ne gledajte tak na to v šteroj stranki si, ampak gledajte za nas in vas!

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. PREKMUREC
    28.12.2010 ob 10:47 PREKMUREC

    Sabotaza ziher do se zgučali. Samo cena de malo večja kak je prlej bila.

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. sabotaza
    28.12.2010 ob 11:15 sabotaza

    Pahor mislo san na volilce!!! Nema večine, kak lejko to sploj napišeš! Mi smo prekmurje nej ljubljana, ne bi smelo meti vezo stranke(kelko kerih ge) ! Te pa gučite, ka se nika ne dela! Nemre se če ne držijo skuper! Kelko je pa te tvojih, mislin ka menje! Pa telko modra lista nema veze z meno!!! Ge san ena izmed volivk, kera se zgraža nad ten sistemom,pa nad tejmi svetniki, keri vlečejo samo sebi v prid, pa si zmišlavlejo,lažejo! Mene ne briga v keri stranki je, ampak ka de napravo tisto ka je obečo! Samo tak ne de šlo če nedo skupaj držali! Zdaj se vidi, što nagaja(eden ima že takšan priimek ka so njemi v Hagi sodili) pa še drugi( naj si rajši moškoga najde nej ka takšne blesarije trosi)!

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. blue
    28.12.2010 ob 11:19 blue

    Daj ka pa v prazno tučete ene, najbaukše ka mo kak v lj ge ma jankovič glasovalne aparat pa samo dundeke kimajo notre. Plus toga pa se strinjan s "Pahoron" ka prave ka je nej večina ml + satelite amapak glih kontra in de pač mogo nešče (župan) popistite ale njeme je tau nej v interese, ampak njeme je v interese ka nadizra cejlo občino. mo vidle gnes ka de :))))

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. lepi
    28.12.2010 ob 11:26 lepi

    @sabotaze če je tau demokracija ka štihec ponuja za kviaz mo ga ge zval Tito. Tau ka on dela je kvazi demokracija ge ponuja stolčke svojen satelito, ka se je lepau izrazo Pahor. In posledično ma pod sebof čiste nadzor nad kadrovanjon v občine in pa njegove igre (ka nemo pravo posle) ge dobijo službe takšne ka ne vejo nite srbohrvaške stavka napisate!

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. sabotaza
    28.12.2010 ob 12:23 sabotaza

    Celec, kak si lejko proti županoven predlogu, vejpa si dobo pravno mnenje!

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. sabotaza
    29.12.2010 ob 9:56 sabotaza

    Ka je Pahor ti je dosadno? To včeraj, ka san gledo mi še gnes ide na bruhanje! Direkt se vidi kak so si sd,lds sds zgučali, samo ka do pokazali ka so oni! Upam,ka štihec nede popusto,naj ide do konca. Vsi tej so nori!!! Če se nedo oni zgučali,pa do občani mogli stanoti, pa te mo vidli! Se že zgučavlemo o tem! Če je župan dal prvi predlog, bi ga mogli sprejeti, če je te po zakoni!!! Če si gledo včeraj sejo te znaš o kon se ide! Pa te Mičo,mel san ga za pametnoga, zdaj pa vidin ka je isti kak oni! Nedo daleč prišli s ten obnašanjom! Mi znamo što je zmago na volitvaj, pa naj se toga držijo, zavedajo! Lejko so oni 100krat večina pa nemre biti tou po njihovo, pa nede! Što so pa te oni ka do davali ultimate?

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. PREKMUREC
    29.12.2010 ob 10:11 PREKMUREC

    Sabotaza moren se ge tu malo oglasiti ka norosti gučijš. Pa pogledni tou je tak, kak če bi Jelinčičovi pa Janšovi va slovenskon parlamenti vladali z manjšino. Boug ne daj. V vaši občini pa nemre župan prejk svoje liste z manjšino meti glavno rejč.

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. sabotaza
    29.12.2010 ob 12:40 sabotaza

    Ka bla bla? Štihec je dobo volitve na vse možne načine! Kelko je pa tvoja stranka dobila? Ne guči mi o drugih strankah! Ti si samo v eni! Zakoj bi mogo dati druge predloge na glasovanje, zato ka ste si vi to zgučali samo ka te nagajali! Prav njemi dan, naj ne popusti! Pa če bi napravli anketo ali pa še enauk volitve bi še bole popušili kak ste prejšnjič!!! Lejko de se to tudi zgodilo! Vsi to vidijo, ka se dogaja v sveti! Modra lista je dobila skoraj 50 procentov-samo ona, ka pa tvoja stranka-katastrofa, zdaj pa tu nekše ultimate postavljate! SRAM VAS BILO

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.