https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Se bomo tudi pri nas v naseljih vozili samo še 30km/h?

11.03.2015 ob 14:15  

Z namenom zmanjšanja števila prometnih nesreč so v Edinburgu, po priporočilu Evropske komisije, hitrost že omejili na 30 km/h, temu vzorcu pa naj bi v kratkem sledilo tudi Milano, Pariz in nekatera španska mesta.


Kljub temu, da se je v zadnjih desetih letih, v mestih po Evropi, število žrtev med pešci zmanjšalo za 39%, med vozniki avtomobilov pa za 49%, vsako leto v prometnih nesrečah umre okrog 11.000 ljudi. Od tega je kar polovica pešcev in kolesarjev. V Sloveniji je leta 2014 na cestah umrlo 108 oseb, 826 je bilo hudo poškodovanih, 7377 pa lažje. Od tega je umrlo 14 peščev in 13 kolesarjev, poroča spleteni portal slovenskenovice.si.

Foto: www.freeimages.com

Rezultati raziskav kažejo, da se z zmanjšanjem povprečnih hitrosti povečuje prometna varnost udeležencev v prometu, saj že zmanjšanje povprečne hitrosti v naselju za 1 km/h ohrani najmanj 4% človeških življenj. Pri trku vozila v pešca ali kolesarja pri hitrosti vozila 30 km/h je tveganje, da bo pešec utrpel hujše poškodbe 10%, pri večjih hitrostih pa se to tveganje izrazito povečuje in pri hitrosti vozila približno 50 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 50%. Zato na ministrstvu za infrastrukturo pravijo, da je ideja glede omejitve najvišje dovoljene hitrosti v naseljih na 30km/h dobrodošla tudi pri nas, vendar z nekaterimi izjemami na posameznih cestah.

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.03.2015 ob 16:46 gost pešec gost

      Čisto prav. Vozniki, predvsem mladi nimajo nobene prometne in siceršnje kulture. Na prehodih za pešce ti peljejo za ritjo in , če gre čez cesto starejši človek, ki se težje giblje in ne more kar skočiti, že trobijo. Da ne govorimo o mobitellih, ki so stalnica v avtih, to bi bilo s strani policije potrebno bolj dosledno in strogo kontrolirati, pa o parkiranjih vsepovsod, kjer za to ni mesto. Prometno kulturo bi morali predvsem mladim dosti bolj predstaviti in vcepiti predvsem v avtošolah, ker doma od staršev tega več ne dobijo.

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2015 ob 21:43 puran gost

        Gost pešec, vij pešči nemate nikšne kulture. Vijdite prehod za pešče pa samo prek, brez pogleda levo ali pa desno. Če je prehod to še ne pomeni ka samo gas prek!!!!!!!!

        3 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.03.2015 ob 20:18 Tvoja.nevola gost

        Nema veze či je mladi ali stari...ti očitno nemaš izpita. Če pa maš pa man predlog ka če ti keri za ritjo vozi stopi na bremzo pa te boš vido razmak.. Glede parkiranja pa so ponavadi črte narisane kama trbej avto postavite; to pomene na eno parkirno mesto nej na dve. Te je tu še tisto ka se saki drugi konj ponoči z meglenkami vozi kak če bi najvekša megla bila. Dvomin ka so tu samo mladi vpleteni kak ti PEŠEC praviš.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.03.2015 ob 19:59 pf gost

      točno tako jenež

      3 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.03.2015 ob 19:59 M gost

      V naprednem svetu odpravljajo omejitve, delajo na tem, da je promet bolj tekoč, s tem zmanjšajo stres in število nesreč.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.03.2015 ob 20:13 gost

      Se pravi bo 30kmh, dedek na tabletaj de se torej vozo varnih 20kmh. Rešitev, nabavimo si konje, ne rabiš ga tankat (razen z vodo), servisa nega, gume ne rabiš menjati sakših pol leta, neregistreranoga ga leko ženeš do 50kmh. "Die Bullen" te nemrejo staviti na radar. No, naj ne bi. :)

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.03.2015 ob 20:47 Brzina gost

      Na relaciji beltinci kapca lendava ka je Surka cesta pa 2x plocniki naprafte 20km//h ka se narod se malo pogucij vmejs...

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.03.2015 ob 20:56 kujtim gost

      Ze zdaj skoraj noben vec ne voz 50 kaksele da bi se bo kdo 30.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.03.2015 ob 21:10 pfg gost

      V soboti pešči tak p rečkajo prehode kot če bile ceste prazne Zanimivo pri semaforjih pa lahko počakajo na zeleno...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.03.2015 ob 21:34 gost

      Pa vsakemu avtu na ta zadnjo prilepit rdeč trikotnik, kot so to naredili traktorjem. Itak se bo pelajl manj ko 40.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.03.2015 ob 21:53 Stewen gost

      JENEŽ, JENEŽ - Mladi gospod s tem vzdevkom bi rad, da bi nam starim vzeli izpite,ker da vozimo prepočasi. Dodam, da je počasna vožnja,s katero oviramo promet, prekršek. --- Za "penzioniste" ne bi dejal, da vozimo prepočasi,ampak praviloma po predpisih. Seveda izjeme so: nekateri so (pre)hitri, drugi (pre)počasni. Pa pustimo ti dve skrajnosti! Predpisi so zato, da jih upoštevamo. Sam sem voznik že več kot 50 let in vozim praviloma po predpisih, iz par izkušenj pa vem, da sem brž hiter, če spijem dva škropca. - Pa še to: večkrat kak avtomobist švigne mimo mene,a ga kmalu dohitim, kajti fant pritisne na zavoro, ko pa nasproti vožeči s svetlobnimi signali opozarjajo na nevarnost -radar.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.03.2015 ob 23:05 dirkač zmešane :P gost

      NAJBOKŠE KA MO AVTO PO NOVEN RIVALE NEJ VEČ VOZILE....... daj naj malo idejo okoli pa si poglednejo kak što voze, same dedeke pa mamce za volanon....... kriza........ deca pa gda dobijo vozniško mislijo ka so bole sposobne od šumahera...... narobe svet van poven..

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.03.2015 ob 8:00 Pf&+ gost

      Mislim, da so zgornji komentarji nepotrebni. Če bi se vsi držali prometnih predpisov, prometnih nesreč ne bi bilo. Okrog vožnje mladih pa toliko, da bi bilo potrebno pri opravljanju izpita dati večji poudarek na kulturo vožnje. Prav tako bi zoper večkratne kršitelje bilo potrebno strožje ukrepa. Ko boste sedanji mladostniki nekoč starejšo boste isto govorili kot sedaj starejši. Z leti se marsikaj naučiš. Tudi to če večkrat plačal denarno kazen se ne izide. Zato ko ste za volanom , pamet v roke. S hitri vožnjo se daleč ne pride. LP

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      13.03.2015 ob 13:23 voznik? gost

      ce bi vsi tu delali cpp kak trbej nej malo telko ka se tan pojavite pa znate ge je bremza pa ge gas, bi tuj znali ka je prehod prednostni pa nebi tu cvili o prehodaj. vejpa ce sam od sebe nestopis na cesto ka sces prek iti ti pol vre nisce nestavi. ka poven en primer pri lekarni ka san dozivo? mama z vozickon bila ze na prehodi mimo pa en starejsi gospod z mercedeson prileto ka se jo je izogibo na nasprotnon pasi samo ka njeme nej trbelo staviti. sramota. taksen trbej izpite zeti pa vsen van keri pametuvlete o prehodaj. prehod je prednostni isto kak tir za vlak. samo tan se stavite frajeri ka z avtojon nejde proti vlaki, ge so pa pesci ka si mocen v avtoji tan pa po gasi..vaj da ste me zaj razpizdili!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.