https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Lendavski svetniki »Ne« moratoriju na »fracking«

Lendava, 16.03.2015 ob 10:30  

Minuli četrtek je potekala peta redna seja občinskega sveta Občine Lendava, na  kateri so sprejeli proračun za tekoče leto in se odločili proti moratoriju na izvajanje t.i. frackinga na Petišovskem polju.


Mnenja o moratoriju na »fracking« so deljena

Odmevnejša točka četrtkove seje je bila obravnava moratorija na izvajanje vseh aktivnosti povezanih s črpanjem plina na plinskih poljih v občini Lendava. Svetnik in predstavnik civilne iniciative Ustavimo fracking v Sloveniji, dr. Mihael Kasaš je občinskemu svetu predstavil potencialne nevarnosti, ki jih lahko povzroči hidravlično lomljenje. Ob tem je zanikal očitke direktorja Geoenerga Mihe Valentinčiča, ki mu je na torkovi seji odborov za okolje in prostor ter gospodarstvo, kmetijstvo in turizem Občine Lendava očital, da civilna iniciativa z opozorili zavaja javnost ter s tem posledično povzroča škodo gospodarstvu in regiji na sploh.

Civilna iniciativa je zahtevala moratorij na vse aktivnosti, povezane s pridobivanjem plina in s tem ustaviti namero  Geoenerga (imetnika koncesije) in Petrola Geoterm, ki načrtujeta izgradnjo plinske postaje, v kateri bi predelovali plin, pridobljen na Petišovskem polju s postopki hidravličnega lomljenja. Občinski svet je prisluhnil sklepom, ki so jih na torkovi seji dali pristojni odbori, ki so se med drugim strinjali, da mora tu še veliko storiti država in poskrbeti za varstvo okolja in ustrezne standarde.

Po predstavitvi različnih mnenj svetnikov, pri čemer se je večina strinjala, da je potrebnih več konkretnih strokovnih mnenj, so moratorij podprli trije svetniki, 12 jih je glasovali proti, štirje pa so se glasovanja vzdržali. 

Na seji so se strinjali, da morajo ugotoviti, ali so bile pri sanaciji vrtin zakopane nevarne snovi in v kolikor bo potrebno, bodo sprožili postopke proti odgovornim. Se je pa večina svetnikov strinjala, da morajo pri obravnavi t.i. frackinga biti pazljivi, saj lahko pride do nepopravljive škode, ki je lahko ob nepravilnih posegih povzročena okolju, z napačnim pristopom pa lahko odženejo tudi potencialne investitorje iz regije. 

Mnenje CI Ustavimo fracking v Sloveniji

Po seji se je odzvala tudi CI, ki je po vsem, kar se dogaja, še bolj prepričana, da stvari v zvezi s črpanjem plina na Petišovskem polju,  gredo v napačno smer: »Nasprotniki moratorija namreč uporabljajo iste skupne metode, s katerimi želijo izpeljali namero, da se Petišovsko polje izčrpa. Vse to, kar je in še počenja država, Geoenergo in lokalna oblast, bi bilo potrebno narediti  pred izdajo koncesije, pred začetkom kakršnihkoli  raziskovalnih del in pred izdajo kakršnegakoli okoljskega dovoljenja.

Ker se je povsem obšlo ljudi, ki tu živimo in nam je mar, kaj in kako se ravna z našimi naravnimi potenciali, se je morala ponovno aktivirati civilna iniciativa, saj odgovorov, ki bi odpravili pomisleke in strah ljudi, ni.  Namesto tega se uporablja metoda diskvalificiranja  in sramotenje članov civilne iniciative z nestrokovnjaki,  z ljudmi, ki povzročajo škodo gospodarstvu, lokalni skupnosti, državi…!? To pa samo potrjuje naše slutnje, da  »povzročitelji« natanko vedo, kako hudi so problemi in zato tudi vodijo postopke mimo javnosti. In vse bi šlo po začrtanih namerah, če ne bi svoj glas povzdignilo tu živeče prebivalstvo. Še posebej tisti, ki se še spomnijo vseh negativnih posledic preteklih ravnanj.«

Zavedajo se svoje šibkosti in ranljivosti, saj, kot pravijo »so investitorji do sedaj že vložili 40 miljonov EUR in uvajajo vse zgoraj navedene metode diskreditacije.« Kot sporočajo, sedaj čakajo rezultate in ukrepanja pristojnih inštitucij v zvezi z domnevno zakopanimi kemikalijami in vztrajamo, tako kot lokalna skupnost, na izkopu domnevnih nesnag in pri tem, da se pride resnici do dna.

Sprejet proračun

Občinski svet je potrdil proračun Občine Lendava za tekoče leto. Med večjimi investicijami, ki jih izvajajo oziroma jih bodo v občini izvajali v tem letu, je izgradnja razglednega stolpa v Lendavskih goricah in sanacija škode, ki je nastala v lanskoletnih poplavah.Velik del teh aktivnosti je že v teku.

Proračun Občine Lendava bo sicer leto znašal 11.719.286 evrov na prihodkovni strani in 13.221.799 na odhodkovni strani. V primerjavi s prvo obravnavo je druga različica obravnavanega proračuna predvidela povečanje sredstev namenjenih sofinanciranju javnih del, vključila projekt  CSO4Co, ki mu bo namenjenih 12.000 evrov, subvencioniranje izgradnje malih čistilnih naprav v višini 50.000 evrov, pomoči družini ob rojstvu otroka so namenili 15.000 evrov, projekt Vinogradniški center Vinarium, vreden 100.000 evrov pa so iz prvotno planiranega letošnjega leta v proračunu prestavili v naslednje leto. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.03.2015 ob 17:35 Džingiskan gost

      Dragi svetniki. Kako hodite po Lendavi ? S sklonjenimi glavami ?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.03.2015 ob 21:06 Stewen gost

      STOLP - Kljub nekaterim pomislekom, gradnja stolpa hitro napreduje.Že zdaj prihaja veliko ljudi (nekateri pa ustavijo avto) in gledajo ta nenavaden gradbeni projekt, ki ga gradi Pomgrad. Gradnjo lahko primerjano z mega konstrukvijai,ki jih prikazujejo na tv Discover. Upajmo, da bomo praznik Jožefa-Delavca (1.maj) praznovali na novi turistični destinaciji. No, Jožefa-Tesarja pa bomo slavili že ta četrtek, seveda,če bo (bodo) "častil(i).

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.