https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Tjaša Cigut – vsestranska glasbena umetnica, ki nima mej pri ustvarjanju

19.3.2015  

Tjaša se je že kot deklica znašla na odru. Igra kitaro in klavir, največ časa posveča klasični glasbi, do ljudske glasbe pa goji posebno ljubezen. Njeno delo je izvajal tudi orkester SNG Maribor, lansko leto pa je izdala zgoščenko ljudskih pesmi. Profesorico glasbe, vodjo zborov in skladateljico navdihuje življenje samo, njen prosti čas pa je povezan z glasbo ali športom. 


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kdaj se je začela tvoja glasbena pot, kdo te je navdušil za glasbo?

Ob glasbi sem rasla. Mama je pela v tamburaški skupini in z očetom sva bila njena spremljevalca na nastopih. Kmalu pa nisem bila več samo spremljevalka, ampak sem se hitro znašla na odru. Da sem se še kot majhno dekletce znašla na odru, je veliko prispevala sestrična Edita, ki me je na poseben način navduševala nad glasbo.

Mislim, da sem se z ljubeznijo do glasbe že rodila, saj sem svoj prvi nastop imela že pri treh letih. 

Katere instrumente igraš in zakaj si izbrala te instrumente?

V nižji glasbeni šoli sem izbrala kitaro, nato sem nadaljevala še s klavirjem in kasneje vpisala tudi solopetje.
Glede na to, da sem rada pela, je bila izbira kitare več kot primeren instrument za moje ustvarjanje.
V tretjem razredu sem staršem zaupala, da se želim v življenju ukvarjati z glasbo, kar je pomenilo, da bom tudi po osnovnem šolanju nadaljevala izobraževanje na srednji stopnji. 
Teorijo, oz. nauk o glasbi sem imela najraje. Ker pa sem morala ob vpisu na teoretski oddelek narediti sprejemne izpite tudi iz klavirja, sem vpisala še klavir.
Solopetje sem vpisala najkasneje – da bi napredovala tudi v tej smeri.

Glede glasbenih zvrsti – katere so ti najbližje in katerim posvečaš največ časa?

Največ časa posvečam klasični glasbi - komponiranju in jazzu – ker me ta zvrst trenutno navdušuje.

Sem pa že od malega gojila posebno ljubezen do ljudske glasbe in lansko leto izdala zgoščenko tovrstnih pesmi z naslovom Edno takšo bi rad.

Prifarski muzikanti & Tjaša Žalik - Vsi so venci vejli

Kaj pa vzornik?

Vzornikov nikoli nisem imela, ker se mi zdi, da se hitro zgodi, da če nekoga preveč poslušaš, opazuješ, mu postajaš podoben. Najboljše je, da ostajaš zvest samemu sebi in izhajaš iz sebe, svojih občutkov in znanj.

Kdaj in kje si prvič nastopila javno? Kakšni so bili občutki?

Pri treh letih s sestrično na vaški prireditvi. Takrat je v meni začela rasti ljubezen, velika ljubezen – do glasbe.

Kateri tvoj nastop bi izpostavila kot najboljši?

Vsak je nekaj posebnega.

Med drugim si odlična skladateljica. Od kod navdih za glasbo?

Izhajam iz sebe, vsakdanjega življenja, občutkov, ki me spremljajo vsak dan. Ideja se porodi na poti v službo, na sprehodu, ob pogovoru, … ni mej. Navdihuje me življenje samo.

Najbolj ustvarjalna sem ponoči.

Katero tvoje delo bi izpostavila kot najbolj uspešno?

Težko bi izpostavljala…

Mogoče Koncert za kitaro, ki ga je izvajal orkester SNG Maribor v Mariboru in Ljubljani (Slovenska filharmonija) – takrat so me ob poslušanju prevevali posebni občutki, radost, vznemirjenje,…

Vodiš tudi dekliško skupino EVTERPE in mladinski zbor Črenšovci ter poučuješ na glasbeni šoli. Kako usklajuješ vse te dejavnosti s prostim časom?

Urnik je natrpan. Tako funkcioniram. Moj prosti čas je povezan predvsem z glasbo ali športom, kar je pomembno, da ostajam »v formi« z idejami in ustvarjalnostjo. 24 ur je velikokrat premalo za vse ideje in načrte.
Ne spomnim se, da bi kdaj rekla, da mi je dolgčas. 

A night like this played by Prekmurska godba Bakovci & Tjaša Cigut

Kakšen nasvet bi dala mladim, ki pojejo le doma v sobi in ne upajo stopiti na oder in zapeti?

Od vsakega posameznika je odvisno kaj želi doseči v glasbi. Ali želi ustvarjati le za  lastno zadovoljstvo, ali pa se želi poklicno ukvarjati z glasbo. Pomembno je, da vsak sam zase ugotovi koliko je talentiran in koliko je pripravljen razvijati svoj talent. Kajti uspeh v glasbi ni odvisen le od talenta; veliko, veliko dela je potrebno vložiti in šele potem lahko pričakuješ tudi uspeh. Vsak uspeh pa te navdušuje, da delaš še boljše in več…
Kdaj te bomo spet imeli možnost poslušati v živo?
Kmalu. V petek, 20. 3. ob 19.00 uri v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi, kjer bom kot gostja dobrodelnega koncerta zapela s Prekmursko godbo Bakovci.

 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

 

Nekaj skladb z nove zgoščenke Tjaše Cigut lahko poslušate na spodnjih datotekah:

Fotogalerija

Komentarji

!Za komentiranje se morate prijaviti

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.