https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pričetek motoristične sezone: previdno na cesti!

24.03.2015 ob 9:20  

S toplejšim vremenom je na cestah vse več motornih koles. Policisti opozarjajo na potrebne priprave, ki jih motoristi pred sezono ne smejo izpustiti. Vsekakor je potrebno, da se preveri aktivna in pasivna varnost motorja in motorista.


Voznikom motornih koles policisti svetujejo, da se v novo sezono zapeljejo previdno in vidno. Prve vožnje naj bodo individualne in ne skupinske. Potrebno je paziti na posledice zime, ki so ostale na cestiščih, predvsem na luknje in razpoke v asfaltu ter na pesek, ki se še vedno pojavlja na in ob robovih cestišč. Potrebno se je zavedati, da na hladnem asfaltu pnevmatike še nimajo tako dobrega oprijema kot na vročem poletnem asfaltu, zato je potrebno v prvih kilometrih pnevmatike primerno ogreti, hitrost vožnje pa prilagoditi razmeram na cesti.

V obdobju od leta 2009 do 2014 so bili na območju Pomurja motoristi udeleženi v 208 prometnih nesrečah. V teh nesrečah jih je 5 umrlo, 46 je bilo hudo in 104 lahko telesno poškodovanih. V letu 2013 in 2014 ni bilo umrlih motoristov v prometnih nesrečah. Zaskrbljujoč je podatek, da so vozniki motornih koles od 208 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi 120 povzročili. V letu 2014 je bilo v prometnih nesrečah na območju Pomurja skupaj 54 hudo telesno poškodovanih od tega 13 voznikov motornih koles.


Vozniki vseh ostalih vozil pri svoji vožnji upoštevajte motoriste, ki so v prometu bolj ogroženi. Vseskozi spremljajte dogajanje na cesti, tudi za vozilom v vzvratnih ogledalih, pred odločitvijo o prehitevanju vozil se prepričajte, če ni vzporedno z vami že hitrejši motorist. Vključevanje iz stranske na glavno cesto opravite previdno, bodite pozorni na motoriste. Pri zagotavljanju varnosti voznikov motornih koles in koles z motorjem pa imajo veliko vlogo tudi starši. Otrokom dovolite voziti motorno kolo le takrat, ko le-ti imajo veljavno vozniško dovoljenje ustrezne kategorije. Starši poskrbite, da bodo otroci vozili le tehnično brezhibno vozilo in uporabljali ustrezno zaščitno opremo.

Policisti PU M. Sobota bodo v letu 2015 tovrstni problematiki posvetili vso pozornost oziroma za izboljšanje stanja izvajali tako represivne kot preventivne aktivnosti (sodelovali bodo z motorističnimi klubi, svetovali voznikom…). Izvedli bodo tudi več poostrenih nadzorov nad vozniki enoslednih motornih vozil s poudarkom na hitrosti in in tehnični brezhibnosti motornih koles in v primeru ugotovljenih kršitev zoper kršitelje ukrepali v skladu z zakonodajo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.03.2015 ob 9:51 gost motor gost

      Na motoraj sami šminkeri pa proseratori.

      3 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.03.2015 ob 16:29 motorist gost

      gost motor ti si pa po vsej verjetnosti kakše fauš šminker z gvanton z tržnice. brez pejnez za motor

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.03.2015 ob 20:00 rudi gost

      Nej vse kriviti motoriste .Sam nisem motorist ampak kelko znan je samo lani v Ljubljani umrlo 3--4 motoristi samo za to ka so se ljudje z avtojami pripeljali iz stranskih ulic na prednostno in seveda lop v motorista .Tüdi na Goričkom točno ne vem ge je z avtojom tresno v motorista keri je imel prednost . Nej vse valiti na motoriste .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.03.2015 ob 23:15 rudi gost

      idur @@ jes nejsam omenjal cestno prometnij predpisov.Tej ka so bilij povoženi do smrti so se pravilno pelali ka so iz stranskij ulic pripeljali tisti z krščakami pa stare cipresave dame in prevozili stop znak ter ubili motoriste .Še enouk prečitaj kak san napisal .Znan ka motoristi eni fejst lejčejo ampak niso krijvi za vsako nesrečo .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.